Kepentingan ujian perubatan sebelum membeli insurans perubatan

Kepentingan ujian perubatan sebelum membeli insurans perubatan

Iklan yang biasa daripada syarikat-syarikat insurans adalah ‘tidak ada ujian perubatan diperlukan untuk membeli polisi insurans’. Orang tertarik untuk dasar ujian-tiada berbanding kepada yang memerlukan semua ujian perubatan. Tetapi Adakah ia benar-benar berhak untuk membeli satu polisi tanpa mengetahui keadaan kesihatan anda?

Setiap individu akan membeli polisi insurans sama ada insurans nyawa atau kesihatan perlu menjalani ujian perubatan seperti ditetapkan dan harus sedar keadaan kesihatan beliau. Artikel ini membincangkan kepentingan dan sebab untuk mendapatkan polisi insurans selepas mengambil ujian perubatan yang sesuai.

Premium akan berdasarkan keadaan kesihatan
Premium Insuran (kesihatan atau nyawa) dikenakan berdasarkan kepada keadaan kesihatan individu. Anda perlu membuat pengisytiharan tentang keadaan kesihatan anda dalam borang permohonan polisi dan syarikat insurans membaiki kadar premium berdasarkan discloser anda.

Untuk memahami ini dengan jelas, mari kita contoh dua orang. Mereka, satu mempunyai paras gula tinggi dan orang lain mempunyai tahap gula biasa. Jika kedua-duanya mengambil polisi insurans daripada syarikat yang tidak memerlukan ujian perubatan kemudian kedua-duanya akan dikenakan premium yang sama. Tetapi hakikatnya, premium bagi orang-orang biasa perlu kurang daripada sumbangan orang lain dengan isu-isu kesihatan.

Dasar-dasar yang memerlukan ujian no-perubatan adalah:

Dasar-dasar nilai yang rendah: dasar-dasar yang tidak mempertimbangkan tawaran ujian kesihatan perlindungan tidak lebih daripada Rs 5 lakh. Jadi, jika anda sedang mencari untuk perlindungan yang lebih tinggi, yang menghidangkan keperluan insurans hayat/Kesihatan, kemudian, anda perlu mengambil polisi perlindungan tulen yang memerlukan anda untuk menjalani ujian perubatan.

Terdedah kepada penolakan mudah: dalam kebanyakan kes, orang yang mengambil insurans tanpa ujian perubatan yang mungkin tidak sedar keadaan kesihatan mereka. Beliau mungkin mengalami penyakit dan mungkin tidak tahu mengenainya sehingga ujian perubatan yang dijalankan. Dalam kes sedemikian, insurer boleh menolak tuntutan kerana dasar ini mengandungi fakta-fakta suppressed keadaan kesihatan anda dengan tiada pengunderaitan yang betul. Jadi, kesilapan-kesilapan yang tidak disengajakan jenis ini hanya boleh melucutkan perlindungan insurans walaupun bagi orang-orang yang membayar premium yang besar.

Perlindungan mungkin tidak mencukupi: Jika anda mendapatkan dasar-dasar yang memerlukan ujian perubatan tiada, maka anda juga akan mendapat dasar yang tiada perlindungan insurans yang sesuai. Ia adalah seperti mendapat Diinsuranskan, tetapi setelah tiada perlindungan insurans yang mencukupi.

Adalah menjadi tanggungjawab sebenar syarikat insurans untuk menentukan keadaan kesihatan untuk pembeli insurans. Syarikat insurans hanya tidak boleh menafikan tuntutan kerana ia adalah tanggungjawab kepada pemegang polisi yang tertakluk kepada ujian perubatan dan kemudian menetapkan premium.

Oleh itu, pemeriksaan kesihatan yang terperinci yang memerlukan darah dan urinalysis berkaitan ujian, gula dalam darah, ECG, darah, tekanan darah, ujian serum darah dan sebagainya akan memberi manfaat kepada anda manifold. Ia menyediakan laporan keadaan kesihatan anda yang memberitahu anda bagaimana patut anda. Jika anda mengalami sebarang penyakit, mendapat ia sembuh sebelum itu merosakkan kesihatan anda. Mendapatkan rekod perubatan yang lengkap untuk kesihatan anda sebelum membeli polisi insurans.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *