Kepentingan susu dalam Diet

Kepentingan susu dalam Diet

Kepentingan susu

Susu dan produk susu adalah sumber paling penting kalsium dalam diet kanak-kanak. Kanak-kanak memerlukan kalsium dalam diet mereka untuk pembentukan dan pengukuhan struktur tulang dan gigi.

Susu menyediakan kalsium yang penting untuk kesihatan tulang sepanjang hayat.
Mempunyai diet yang kaya dengan kalsium semasa zaman kanak-kanak dan remaja membuat perbezaan yang besar dalam Kesihatan, sekarang dan kemudian.

Dengan mendapat kalsium sekarang, kanak-kanak akan:
Menguatkan jisim tulang
Sesetengah penyelidik mengesyaki bahawa peningkatan keretakan pada kanak-kanak adalah disebabkan oleh penurunan dalam jisim tulang, yang mungkin menyebabkan kerana kanak-kanak yang minum susu dan minuman berkarbonat yang lebih kurang, dan semakin kurang bersenam.

Membantu mencegah osteoporosis semasa dewasa
Osteoporosis adalah satu keadaan yang menjadikan tulang lemah supaya mereka lebih mudah patah. Tulang bergantung pada kalsium yang mereka simpan untuk kekal kukuh sepanjang hidup. Kanak-kanak perlu membuat jisim tulang mereka sebelum 17 tahun supaya mereka mempunyai kedai-kedai yang cukup sebagai orang dewasa. Selepas tahun-tahun remaja, tulang terus meningkat dalam kepadatan sehingga seseorang tentang umur 30.
Mengapa Adakah susu merupakan sumber kalsium yang lebih baik?
Walaupun kalsium didapati dalam pelbagai jenis makanan seperti sayur-sayuran berdaun hijau gelap, tauhu, 1994 Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH) persetujuan pembangunan Persidangan penyata pengambilan kalsium optimum Merokok tenusu sebagai pilihan sumber kalsium kerana kandungan kalsium yang tinggi mereka.

Pakar mengesyorkan susu dan produk susu sebagai sumber-sumber makanan kalsium yang berdasarkan kajian yang menunjukkan hubungan yang positif antara pengambilan susu dan produk susu dan ketumpatan mineral tulang tulang atau kandungan mineral di tapak rangka satu atau lebih.

NICHD yang telah dipilih rendah lemak atau tanpa lemak susu sebagai sumber kalsium yang baik kerana ia mempunyai kandungan kalsium yang tinggi tanpa menambah lemak, dan kerana kalsium yang mudah diserap oleh badan. Produk susu yang rendah lemak dan tanpa lemak merupakan sumber kalsium yang baik.

Tauhu, bijirin, sayur-sayuran berdaun hijau gelap juga akan sihat pemakanan sumber kalsium. Tetapi, ia mengambil sejumlah besar hidangan untuk mendapatkan jumlah kalsium yang sama dalam 2 atau 3, 250 ml gelas susu.

Selain itu, sumber-sumber lain terutamanya gelap kalsium hijau berdaun sayur-sayuran yang tinggi kalsium inhibitors seperti asid dan phytates. Ini menghalang penyerapan kalsium yang lengkap di dalam badan.

Selain kalsium, susu menyediakan nutrien penting lain yang penting untuk kesihatan tulang yang optimum dan pembangunan, termasuk:
Vitamin A, D, dan B12
Kalium
Magnesium
Fosforus
Riboflavin
Protein
Yang adalah susu yang terbaik untuk kanak-kanak?
Kanak-kanak boleh mempunyai susu penuh krim dari umur 2 tahun dan seterusnya. Apabila mereka mencapai remaja mereka mungkin telah mengurangkan lemak susu untuk mengurangkan pengambilan lemak. Dua gelas susu dan secawan tauhu atau segelas susu dan dua cawan curds akan menyediakan 400 mg/hari kalsium untuk kanak-kanak (ini adalah Elaun ini disyorkan untuk kanak-kanak India). Kanak-kanak berumur lebih dari 11 tahun memerlukan lebih banyak kalsium (600mg/hari) dan justeru itu dapat meningkatkan penggunaan susu dan produk susu.
Keju/Paneer adalah sangat padat dengan sumber kalsium dan perlu dimasukkan dalam diet kanak-kanak tersebut bersama-sama dengan susu.

Bagaimana jika anak saya itu tidak toleran laktosa?
Sesetengah kanak-kanak tidak dapat mencernakan susu. Anda mungkin perlu membincangkan tahap sikap tidak bertoleransi dan senaman diet yang betul rancangan dengan pakar pemakanan tentang cara untuk menggabungkan kalsium dalam diet kanak-kanak tersebut melalui sumber-sumber lain.

Sesetengah bayi yang muda cenderung coicky dan tidak boleh bertolak ansur mother′s susu juga. Sila berbincang dengan doktor anda jika anda merasakan yang bayi anda seolah-olah menjadi alah kepada protein susu.

Rujuk kepada kakitangan kesihatan dietitians kami untuk lebih banyak maklumat atau cadangan. Untuk maklumat lanjut tentang Kesihatan, diet, pemakanan, kehilangan berat badan atau kecergasan hubungi DesiDieter kesihatan dan pakar-pakar Diet.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *