Kepentingan regangan bagi pekerja-pekerja pejabat

Kepentingan regangan bagi pekerja-pekerja pejabat

Sengal otot adalah satu fenomena biasa bagi profesional yang membuat penggunaan komputer yang meluas. Mencegah dan mengubati sakit otot adalah mudah dengan senaman regangan ringkas enam.

Mari kita hadapi: kebanyakan orang tidak berada dalam bentuk! Ini boleh sama ada hasil daripada indolence yang berlebihan dan kekurangan aktiviti atau waktu kerja yang berpanjangan! Walau bagaimanapun, ia adalah satu fakta bahawa waktu bekerja pada komputer yang boleh mencemarkan badan. Duduk di hadapan kaunter untuk jangka masa yang boleh menghancurkan kekacauan pada leher dan bahu.

Sengal otot boleh dielakkan dengan membetulkan satu postur duduk atau dengan merekabentuk satu stesen kerja ergonomik. Kadang-kadang, ini tidak boleh didapati. Jadi, anda fikir anda perlu hidup dengan ketegangan otot? tidak!

Mengelakkan otot-otot yang sakit dengan senaman regangan
Pepatah lama, pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati memegang benar. Terdapat tiada cara yang lebih baik bagi pekerja-pekerja pejabat untuk mengelakkan otot-otot yang sakit daripada regangan. Lembut pergerakan dan regangan terus darah dan sistem limfa yang berfungsi dengan betul, mengurangkan ketegangan serta tekanan. Oleh itu, pastikan anda memasukkan senaman regangan ke dalam sehari. Kebanyakan senaman berikut boleh mencegah serta menghidupkan anda sakit otot.

Regangan dada dengan band rintangan: ini adalah penawar paling berkesan untuk kembali sistemnya. Anda boleh melakukan ini dalam postur yang duduk atau berdiri.
Memegang band rintangan dalam cengkaman pelbagai munasabah di atas kepala anda
Gerakkan tangan anda kembali dalam kedudukan yang diregangkan
Tahan kedudukan itu selama 15-30 saat

Amaran: Elakkan senaman ini jika anda mengalami masalah bahu.

Bahu shrugs: menaip, klik atau scrunching boleh membawa kepada sakit otot di bahu dan leher. Shrugs bahu yang sangat mujarab dalam santai bahu dan memperbaiki edaran.
Angkat bahu anda ke arah telinga anda
Mengangkat mereka setinggi yang anda boleh
Memegang jawatan tidak melebihi 3 saat
Berehat dan mengulangi 8 – 10 kali

Bahagian atas belakang terbentang: memegang telefon bimbit dengan bahu anda atau menggunakan tetikus sistem boleh menyebabkan otot-otot yang sakit di bahagian belakang atas. Bahu gulung boleh membantu anda gemburkan otot-otot anda.
Meregangkan tangan anda terus Keluar
Silang tangan anda untuk memastikan anda sawit ditekan bersama-sama
Kontrak perut anda, bulat belakang anda dan berehat kepala anda
Tahan kedudukan itu selama 15-30 saat

Nota: Semasa dibundarkan belakang anda, bayangkan bahawa anda akan curving sehingga ke atas bola dengan khayalan.

Tulang belakang twist: jam lama duduk menjejaskan bahagian belakang yang lebih rendah, yang meninggalkan otot sakit, ketat dan mendapatkan achy. Tulang belakang sentuhan akan melegakan ketegangan.
Kontrak perut anda
Perlahan-lahan twist batang-tubuh anda ke arah kanan anda semasa menggunakan tangan anda untuk memegang kerusi dan mendalamkan regangan
Aktiviti regangan selama 15-30 saat dan ulangi pada sebelah kiri

Amaran: Twist seberapa banyak yang anda berasa selesa. Pastikan bahagian belakang anda lurus dan Dataran pinggul anda.

Batang tubuh bermula: walaupun memberi perhatian kepada postur duduk anda, anda mungkin cenderung tenggelam kembali ke kedudukan hunched. Dalam kes ini, otot-otot yang sakit di belakang boleh menjadi tidak dapat dielakkan. Mengamalkan senaman ini selalu untuk mencegah atau melegakan sengal otot.
Lace jari-jari anda bersama-sama semasa regangan tangan anda ke arah siling.
Menyedut mendalam kerana anda meregangkan dinaikkan (setinggi mungkin)
Tahan kedudukan itu selama 10 saat
Menghembus nafas dan membuka tangan anda, sambil membawa mereka ke bawah
Ulangi 8 – 10 kali

Leher stretches:-ergonomik postur yang membawa kepada sakit otot di kawasan leher, sakit kepala serta ketegangan atas belakang. Ada dalam tabiat condong ke arah skrin komputer, yang meletakkan tekanan tambahan pada otot leher. Ini boleh menghidupkan semula ketegangan otot.
Pegang sisi kerusi anda dengan mana-mana satu tangan dan tarik perlahan-lahan
Pada masa yang sama, Condongkan kepala ke sisi lain dan merasa akan regangan
Regangan 15-30 minit
Mengulang di sebelah yang bertentangan

Ini senaman regangan telah membuktikan keberkesanan mereka dalam mencegah dan merawat sakit otot. Walau bagaimanapun, ia adalah penting untuk melakukan senaman secara perlahan-lahan. Hurrying melalui peningkatan hanya akan prosedur kesakitan otot dan boleh merosakkan tisu-tisu lembut.

———————————————————
Maklumat yang dibekalkan oleh Brad Walker dan Institut Stretching. Brad adalah utama regangan dan Sukan kecederaan perunding dengan lebih daripada 20 tahun pengalaman dalam industri kesihatan dan kecergasan. Untuk lebih banyak artikel percuma dan maklumat mengenai regangan, fleksibiliti dan pengurusan kecederaan sukan, melawat Institut Stretching.

™ Institut yang regangan
47-47 jalan 36 persatuannya, Suite # 3208
Long Island City, NY 11101
1-877-580-7771

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *