Kepentingan Ppe atau peralatan perlindungan diri di dalam industri yang berbahaya

Kepentingan Ppe atau peralatan perlindungan diri di dalam industri yang berbahaya

Kepentingan PPE sentiasa diabaikan, tetapi kebenaran adalah bahawa ia telah memainkan peranan yang penting menyelamatkan kehidupan berjuta-juta pekerja di Amerika Syarikat. PPE atau peralatan perlindungan peribadi merujuk kepada gear pelindung yang dipakai oleh pekerja semasa operasi yang berbahaya, yang boleh menjadi bahaya kepada kesihatan dan keselamatan mereka. Penyelesaian yang praktikal ini akan mengurangkan risiko kerja berkaitan kecederaan, kemalangan atau jangkitan.

Bahaya akan sentiasa ada di tempat kerja tidak kira industri apa anda bekerja di. Walaupun habuk atau puing-puing boleh mencederakan atau merosakkan kesihatan anda jika anda tidak dilindungi ketika bekerja. Peralatan perlindungan peribadi yang bertindak sebagai perlindungan terhadap banyak bahaya yang wujud di tempat kerja seperti kebakaran, bahan-bahan kimia berbahaya atau benda-benda yang berbahaya.

Bagi orang-orang yang bertindak balas atau orang-orang yang mengambil bahagian dalam pembersihan bahan-bahan kimia yang berbahaya, gear yang khas diperlukan untuk melindunginya daripada bahan-bahan kimia berbahaya yang mereka mengendalikan. Sesiapa sahaja yang datang dalam hubungan secara langsung dengan tumpahan bahan kimia yang berbahaya perlu menggunakan peralatan perlindungan diri. Ia membolehkan pekerja untuk mengelakkan bahaya dan membersihkan bahan-bahan toksik tanpa takut didedahkan dengan betul.

Latihan mengenai bagaimana PPE boleh betul digunakan dan fokus pada setiap komponen pelaksanaan PPE dilindungi 40 jam HAZWOPER kursus. Langkah pertama yang setiap peserta akan belajar adalah untuk memilih peralatan yang betul untuk melindungi diri mereka sendiri. Pemilihan peralatan perlindungan yang tidak wajar telah diketahui untuk menyebabkan kemudaratan yang tidak boleh kepada pekerja. OSHA menghulurkan beberapa keperluan apabila ia datang kepada pemilihan peralatan perlindungan diri. Peralatan mesti ditandakan hanya kepada pengilang yang dikenali dan mesti berupaya penangguhan sebarang kerosakan atau jangkitan. PPE orang-orang yang tidak memenuhi garis panduan OSHA mestilah dielakkan.

Sekali lagi pekerja harus dilatih dengan betul seseorang pada bagaimana PPE yang boleh digunakan. Kursus-kursus latihan HAZWOPER akan menyediakan segmen mengenai isu ini tetapi dengan tangan pada percubaan sering ditinggalkan, terutamanya dengan latihan dalam talian. Dalam talian latihan akan menyediakan maklumat yang terperinci tentang kepentingan PPE dan bagaimana ia boleh digunakan, tetapi garis panduan OSHA dan memerlukan pekerja untuk dilatih dengan peralatan yang sebenar dalam sesuatu kursus.

Penggunaan PPE dalam mana-mana industri adalah satu keperluan dan bukannya pilihan terutama apabila pekerja terdedah kepada bahan kimia berbahaya. Adalah menjadi tanggungjawab majikan untuk memastikan pekerja-pekerja juga dididik tentang peralatan perlindungan peribadi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *