Kepentingan perkhidmatan awam dan kehidupan daripada pegawai Ias

Kepentingan perkhidmatan awam dan kehidupan daripada pegawai Ias

Perkhidmatan awam adalah tulang belakang sistem India. Mereka adalah sistem undang-undang Rukun Negara sebagai pegawai-pegawai perkhidmatan awam mengambil kerjaya khususnya Jabatan rangka kerja sivil negara. Terdapat dua semua India perkhidmatan awam bernama – Perkhidmatan pentadbiran India (IAS) dan India Perkhidmatan luar negeri (IFS). Mereka memegang pesona yang dapat diterangkan sebagai kerjaya.

Terdapat banyak profesion yang menguntungkan dan berprestij itu termasuk Kejuruteraan, perubatan, pengurusan dan sektor teknologi maklumat. Tetapi tiada siapa boleh sepadan dengan status perkhidmatan awam yang arahan hormat dan kepuasan seperti tidak lain. Lebih dekat dan yang dikasihi yang penjawat awam adalah terlalu brim bangga apabila mereka merujuk kepada “IAS” lelaki dan wanita dalam keluarga mereka. Ahli-ahli keluarga pegawai-pegawai IFS juga sudah tentu, menikmati setiap sedikit kehidupan mereka, dengan catatan plum seluruh dunia.

Sebab-sebab hormat, kehormatan dan kepuasan itu akan banyak yang merangkumi penglibatan yang IAS pegawai awam penting dan keputusan badan kerajaan. Menjadi sebahagian daripada membuat keputusan yang memberi kesan kehidupan sejumlah besar orang dan peluang untuk berkhidmat kepada rakyat dalam sektor-sektor yang berbeza menjadikan IAS dan lain-lain perkhidmatan awam jawatan idaman ramai.

Pegawai-pegawai Perkhidmatan pentadbiran India (IAS) mengendalikan semua hal ehwal kerajaan. Dan dengan itu kerja-kerja mereka untuk rangka-kerja sivil negara mempengaruhi semua aspek kehidupan moden termasuk alam sekitar, pendidikan, Kesihatan, pertanian, undang-undang dan perintah, Pertahanan, hal-ehwal luar negeri, kebajikan sosial dan cukai. Ringkasnya, ia adalah tugas seorang pegawai IAS untuk melihat selepas pentadbiran sivil dan akan terlibat dengan senior di semua peringkat.

Oleh itu, IAS adalah satu bahagian penting dalam rangka kerja lebih-semua negara dan kenyataan itu tidak dinafikan melaraskan jumlah persaingan yang wujud dalam perkhidmatan awam peperiksaan dijalankan setiap tahun oleh UPSC untuk memberi Negara A Kumpulan segar penjawat muda dan sivil yang berdedikasi yang akan menguruskan kerangka keluli negara.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *