Kepentingan Penyaman Purifiers di sekolah-sekolah

Kepentingan Penyaman Purifiers di sekolah-sekolah

Di sekolah, anak-anak menghabiskan banyak masa mereka di dalam bangunan. Pencemaran udara dalaman merupakan salah satu bahaya alam sekitar yang paling meluas di sekolah-sekolah. Mengikut yang adalah siri maklumat kesihatan sekolah, lebih daripada 50 peratus sekolah-sekolah yang dikaji kami melaporkan sekurang-kurangnya satu isu alam sekitar yang menjejaskan kualiti udara di dalam bilik darjah.

Kualiti udara dalaman di sekolah boleh meningkatkan risiko asma, alahan dan penyakit berjangkit dan pernafasan di kalangan pelajar. Ia boleh menjejaskan prestasi akademik secara keseluruhan dan Kesihatan jangka panjang mereka. Oleh itu, ianya perlu sedar mengenai risiko-risiko utama yang berkaitan dengan pencemaran udara dalaman di sekolah-sekolah untuk melindungi kanak-kanak.

Kanak-kanak lebih terdedah kepada kesan-kesan berbahaya daripada pencemar udara
Partikulat seperti kutu daun, hama habuk dan debunga akan unsur-unsur pencemaran udara dalaman di sekolah-sekolah biasa. Selain itu, bangunan-bangunan yang lebih tua mengeluarkan zarah-zarah dari cat berasaskan plumbum dan Penampal kerosakan yang merosakkan kualiti udara. Kawasan dalaman sekolah juga mungkin mengandungi mikroorganisma yang termasuk bakteria, virus, kulat, meningkatkan tahap pencemaran udara dan sebagainya. Semua bahan pencemar ini menyebabkan isu-isu kesihatan yang serius dalam kanak-kanak.

Kanak-kanak akan lebih terdedah kepada kesan buruk pada kesihatan untuk pencemar udara kerana imuniti mereka lebih rendah dan immaturity organ-organ. Relatif kepada berat badan mereka, mereka bernafas udara yang lebih banyak daripada orang dewasa. Anak-anak terdedah kepada apa-apa sebarang pencemaran udara itu akan lebih tinggi daripada orang dewasa.

Penyakit Pas sekitar dengan cepat dalam bilik darjah
Demam, selsema dan penyakit-penyakit lain lulus dari satu kanak-kanak yang lain dengan mudah dalam bilik darjah. Bilik darjah di sekolah-sekolah yang banyak hari ini adalah padat dan penuh sesak. Kanak-kanak biasanya terpaksa duduk berdekatan antara satu sama lain di sekolah. Menambah kepadanya, miskin pengudaraan dan kepekatan bahan-bahan bilik darjah menjejaskan kualiti udara dalaman. Ini meningkatkan peluang untuk menyebarkan penyakit berjangkit bawaan udara dari satu kanak-kanak yang lain.

Boleh memberi kesan kepada pencapaian akademik dan Kesihatan jangka panjang
Kualiti udara dalaman di sekolah-sekolah boleh membuat kanak-kanak yang sakit. Ia mengakibatkan ketidakhadiran dan turut menjejaskan prestasi akademik mereka. Pendedahan berterusan kepada pencemaran udara dalaman juga boleh mempunyai kesan negatif jangka panjang ke atas kesihatan mereka. Pelbagai kajian telah menunjukkan bahawa kanak-kanak yang terdedah kepada pencemaran dalaman boleh mengalami isu-isu kesihatan yang serius seperti kanser dan penyakit pernafasan.

Kanak-Kanak, pada peringkat pembangunan yang kritikal, menghabiskan banyak masa mereka di sekolah. Pencemaran udara dalaman di bilik darjah boleh menjejaskan pembangunan dan imun, endocrine sistem saraf kanak-kanak.

Pihak sekolah harus Menjaga Kanak-Kanak
Persekitaran di dalam bilik darjah mempunyai pengaruh yang kuat terhadap kesihatan pelajar. Pencemaran udara bilik darjah boleh memburukkan lagi jangkitan pernafasan akut dan mencetuskan serangan asma. Ia adalah tanggungjawab pihak sekolah untuk memastikan pelajar-pelajar yang sihat dan selesa. Mereka perlu meningkatkan tahap kesihatan pelajar dengan mengurangkan pendedahan mereka kepada bahaya alam sekitar seperti pencemaran udara dalaman.

Pihak sekolah harus memahami kelemahan kanak-kanak ke udara dalaman yang tercemar yang mungkin membawa kepada hilang upaya masa depan dan melindungi kanak-kanak. Untuk mengurangkan masalah aggravating ini, mereka harus melaksanakan langkah-langkah segera yang tertentu.

Meningkatkan kualiti udara yang menggunakan purifiers
Pihak sekolah boleh mengurangkan pencemaran udara dalaman dengan menggunakan Penyaman purifiers. Kualiti udara purifiers tepat boleh menapis udara di dalam bilik darjah, menghapuskan bakteria, kuman, bulu haiwan peliharaan, pollens, habuk dan semua lain-lain pesawat partikel yang boleh menjejaskan kesihatan pelajar.

Oleh itu, boleh dikatakan bahawa Penyaman purifiers adalah sangat penting di sekolah. Mereka memastikan persekitaran yang selamat dan sihat, pelajar-pelajar yang layak di sekolah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *