Kepentingan pembersihan air

Kepentingan pembersihan air

Kesihatan dan Keselamatan adalah dalam pertimbangan utama penulenan air.Apabila memilih sistem penulenan air yang tepat untuk rumah anda, perlu diingat penulen air mana-mana yang lebih baik daripada tiada langsung. Ianya hanya beberapa purifiers air yang lebih baik daripada yang lain. Harga, dalam kes ini, bukanlah menunjukkan kualiti. Di sini kita mempunyai beberapa maklumat yang akan membantu anda memilih produk yang betul untuk keluarga anda.

Apabila memilih sistem penulenan air, kesihatan dan Keselamatan perlu unsur-unsur yang penting untuk diambil kira. Bergantung kepada langkah-langkah yang digunakan oleh kemudahan rawatan awam untuk membersihkan air, anda mungkin berakhir dengan menggunakan penulen air lebih daripada satu bergantung pada sumber air.

Jika anda tidak mempunyai kemudahan rawatan air di kawasan anda, maka anda harus mempertimbangkan dengan serius sumber air anda sebelum anda membuat keputusan penulen air. Biasanya terdapat beberapa bahan cemar dalam air yang perlu diuruskan dan akibatnya terdapat pelbagai langkah-langkah yang perlu diambil untuk mencapai tujuan itu. Kemudahan rawatan awam menggunakan pelbagai langkah untuk membasmi air dan anda mungkin berakhir dengan menggunakan penulen air lebih daripada satu bergantung pada sumber air.

Sebagai contoh, dalam Majlis tersebut jarang yang air diperolehi daripada Sungai atau tasik yang anda perlu penulenan air sungai atau tasik yang menyeluruh. Dalam kes tersebut, proses keseluruhan termasuk sistem penulenan air berikut: osmosis, penyulingan terpilih dan penapisan. Ini ialah kerana setiap sistem penulenan air tumpuan bahan cemar yang khusus dan gagal untuk menghapuskan orang lain. Lihat sahaja pada analisis berikut:

Purifiers air yang menggunakan penyulingan diperlukan untuk membunuh bakteria, tetapi jika anda rebus air, anda boleh mendapatkan keputusan efektif yang sama. Bila air datang dari kemudahan rawatan, pembasmian kuman telah dilakukan, dan biasanya E. coli dan bakteria lain tidak hadir, kecuali dalam kes ribut besar-besaran atau Majlis seumpamanya. Tetapi bakteria masih mungkin hadir dalam langkah spore penglibatan. Purifiers air osmosis songsang membuang racun rumpai, racun serangga, mudah meruap, THMs atau bahan cemar bakteria. Anda akan lebih cenderung untuk tidak menggunakan penulen ini kerana sumber air tidak mungkin Tasik atau sungai, dan seterusnya anda boleh langkau langkah ini dalam proses. Langkah ini selesai pada program pembersihan awam air jika air yang datang daripada sumber.

Penulen air yang menggunakan penyulingan melakukan demikian untuk membunuh bakteria, tetapi jika anda rebus air, anda boleh mendapatkan keputusan efektif yang sama. Jika air datang dari kemudahan rawatan, pembasmian kuman telah dilakukan, dan E coli dan bakteria lain tidak hadir, kecuali dalam kes ribut besar-besaran atau Majlis seumpamanya. Walaupun, bakteria dalam langkah spore penglibatan akan hadir.

Sistem penulenan air yang cerewet menggunakan penapisan yang terpilih atau pelbagai media penapisan menyingkirkan bahan cemar yang berbeza. Sistem penulenan air yang berhati-hati menggunakan penapisan teliti atau media penapisan yang pelbagai untuk menghilangkan majoriti bahan cemar. Anda perlu menyemak mengenai kualiti dan langkah-langkah yang digunakan oleh penulen air sebelum anda membelinya, kerana unsur-unsur ini akan mempengaruhi keputusan mengenai penyingkiran bahan cemar dan operasi sistem. Kita boleh lihat pada salah satu purifiers air yang terbaik di pasaran dengan pelbagai peringkat sistem. Dalam langkah pertama, Granules bersama karbon teraktif keluarkan hasil sampingan klorin, bahan kimia dan pembasmian kuman. Selepas itu, sebuah blok multi-media menangkap gas pencemar, seperti THMs. Penulenan air awam menggunakan kaedah yang tidak membuang sista bakteria yang keluarkan liang-liang yang bersaiz sub-micron blok. Akhirnya, air bersih dengan ia melalui dan peringkat Pertukaran ion.

Langkah Pertukaran ion membuang plumbum dan bahan cemar lain logam dengan menukar ion-ion bahan cemar bagi kalium dan natrium. Melalui penambahan pada Langkah terakhir ini, hasil akhir ialah rasa yang lebih baik dan healthfulness disebabkan mineral untuk memperbaiki kandungan dan mengimbangi tahap pH.

Kebanyakan rumah hanya memerlukan satu penulen air penapisan yang terpilih, tetapi dalam kes-kes banjir atau hujan lebat walaupun bakteria E-coli akan hadir. Tetapi biasanya, Kemudahan penulenan air awam akan memaklumkan kepada orang ramai dalam keadaan itu. Jika itu berlaku, anda mahu untuk menapis air terlebih dahulu dan kemudian rebus. Pastikan anda minum air yang sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *