Kepentingan pemakanan kanak-kanak makanan yang betul

Kepentingan pemakanan kanak-kanak makanan yang betul

Kita yang semua telah mendengar doktor dan pakar pemakanan yang bercakap tentang pentingnya mendapatkan diet seimbang. Berapa ramai daripada kita percaya bahawa kita makan dengan betul? Bagaimana pula dengan anak-anak kita? Mengapa ianya begitu penting untuk kanak-kanak untuk makan makanan yang sihat?

Apa yang kita makan akan mempengaruhi setiap sel dalam badan kita. Makan secara sihat membantu kita untuk membesar dan berkembang dengan betul. Apabila anda melihat kanak-kanak di negara-negara terbelakang yang mempunyai diet yang sangat miskin, kebanyakan mereka adalah sangat nipis dengan perut yang sangat besar. Kebanyakan kanak-kanak ini tidak menjadikannya kepada remaja.

Diet yang biasa perlu membekalkan semua nutrien, mineral, dan vitamin yang diperlukan untuk tumbesaran dan perkembangan sihat. Pemakanan yang betul membawa pengaruh terbesar pada peringkat awal untuk kanak-kanak, Bilakah badan aktif berkembang. Terdapat banyak buku-buku yang indah pada pemakanan. Doktor anak anda harus mempunyai kesusasteraan tentang apa yang perlu memberi makan bayi anda kerana mereka membesar dari lahir dengan kanak-kanak. Jika anda adalah vegetarian, berhati-hati tentang meletakkan anak-bayi dan anak anda pada diet vegetarian yang ketat. Melakukan penyelidikan anda.

Makanan mengandungi karbohidrat (roti, bijirin, nasi, pasta, kentang), protein (daging, ayam, ikan, kacang Kering, telur, kekacang, susu, keju), lipid (lemak, minyak), vitamin, mineral dan air. Semua enam Kumpulan nutrien ini terdapat dalam makanan dalam jumlah yang berbeza-beza. Diet yang sihat boleh membekalkan semua nutrien dan kalori bagi tipikal pertumbuhan dan perkembangan semasa kanak-kanak.

Sekurang-kurangnya separuh daripada semua kalori yang dimakan perlu datang daripada karbohidrat. Makanan tinggi karbohidrat menghasilkan bahan api dan membekalkan tenaga untuk otak. Karbohidrat boleh disimpan dalam otot dan dikeluarkan apabila diperlukan untuk tenaga.

Protein perlu 10-15% daripada jumlah kalori yang dimakan. Protein menyediakan asid amino yang membantu dengan tisu yang baru, hormon, enzim dan antibodi. Ia juga hasil nitrogen, yang membantu untuk mengekalkan tisu yang sihat. Lazimnya bercakap, protein haiwan adalah lebih tinggi dalam asid amino kemudian protein tumbuhan. Kekurangan protein dalam diet, terutamanya pada peringkat awal, boleh membawa kepada pengurangan dalam pertumbuhan otot dan kadar pengurangan tenaga.

Lipid (atau lemak) adalah satu lagi sumber tenaga yang penting. Mereka yang juga terlibat dalam penyelenggaraan dan membran, hormon dan isyarat selular. Lemak menghasilkan tenaga, memberi makanan rasanya, dan membuat kita berasa kenyang. Lemak juga apa yang secara umumnya menyebabkan kami untuk berat badan, mempunyai masalah kolesterol, dan boleh menyebabkan tersumbat di dalam arteri. Bayi memerlukan lebih tinggi peratusan kalori lemak maka kanak-kanak.

Vitamin yang merangsang reaksi metabolik tanpa perlu dibelanjakan. Makanan yang segar mengandungi vitamin semulajadi, walaupun mereka telah ditambah kepada makanan yang diproses. Jika kanak-kanak makan diet yang seimbang, mereka harus memerlukan makanan tambahan vitamin. Berunding dengan doktor anak anda sebelum memberikan anak anda tambahan vitamin.

Kita semua perlu pelbagai mineral untuk memastikan fungsi tubuh yang sesuai. Galian seperti kalsium, magnesium dan fosforus, membantu pembentukan tulang, gigi dan pengecutan otot yang normal. Kalium, klorida dan sodium mengekalkan keseimbangan cecair badan. Kekurangan mineral, malah mineral yang anda hanya perlu satu minit jumlah, boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan yang utama. Bercakap dengan doktor anak anda jika anda fikir anak anda mungkin mengalami kekurangan mineral.

Air adalah penting untuk kehidupan. Ia adalah penting dalam mencegah sembelit dan dehidrasi. Air mengangkut nutrien dan bahan buangan daripada sel-sel, membantu untuk mengawal suhu badan dan terlibat dalam reaksi metabolik.

Serat, walaupun tidak tersenarai sebagai salah satu nutrien yang penting, adalah penting dalam diet harian anda. Serat, dalam amaun yang betul, dapat menjejaki anda gastrousus sihat.

Anda boleh mencari lebih banyak maklumat terperinci tentang piramid makanan oleh pelawat
www.mypyramid.gov. Tiada akan juga beberapa laman web yang sangat menarik untuk anak-anak yang akan membantu mereka membuat pilihan yang sesuai di makan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *