Kepentingan nisbah kolesterol

Kepentingan nisbah kolesterol

Nisbah kolesterol boleh berguna dalam jangkaan untuk penyakit jantung. Nisbah menunjukkan kami gambar keseluruhan dan bukannya hanya satu nombor. “Jumlah kolesterol” memberikan nombor satu dan tidak menyediakan maklumat mengenai jenis kolesterol yang membentuk nilai jumlah kolesterol setiap individu.

Satu jenis kolesterol dianggap baik – kolesterol HDL (atau high-density lipoprotein). Ini jenis kolesterol mengangkut kolesterol dalam arteri dan tisu-tisu kembali ke hati.

Kolesterol LDL, di sisi lain, dianggap kolesterol “buruk” kerana ia adalah dibawa dari hati ke seluruh badan, dan pada tahap yang tinggi, ia boleh deposit kolesterol dalam arteri.

Jumlah kolesterol HDL kolesterol nisbah

Nisbah jumlah kolesterol HDL (Jumlah / HDL) dikira dengan membahagikan jumlah kolesterol oleh kolesterol HDL. iaitu
Jumlah nisbah kolesterol/HDL = [jumlah kolesterol/HDL kolesterol]

Nisbah yang wajar adalah 5:1 atau ke bawah. Menurut Persatuan jantung Amerika jumlah optimum / nisbah kolesterol HDL harus 3.5:1.

Jika nisbah yang lebih tinggi, maka risiko penyakit jantung adalah lebih besar. Kolesterol HDL yang rendah dan tinggi kolesterol jumlah nilai meningkatkan nisbah jumlah/HDL kolesterol. Jika seseorang didapati mempunyai bacaan yang lebih tinggi, mereka kemudian boleh mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan nisbah.

Sebaliknya nisbah yang lebih rendah adalah lebih sesuai dan meramalkan risiko penyakit jantung yang lebih rendah. HDL kolesterol yang tinggi akan mengurangkan nisbah. Ini adalah sihat untuk kita kerana kolesterol HDL kolesterol “baik”.

Nisbah LDL/HDL

Nisbah LDL/HDL adalah dikira dengan membahagikan nilai kolesterol LDL oleh nilai kolesterol HDL. iaitu
Nisbah LDL/HDL = [LDL kolesterol / kolesterol HDL]

Lebih mengarahkan nisbah LDL/HDL adalah dianggap lebih berguna oleh sesetengah pakar penjagaan kesihatan, yang melihat kerana lebih banyak daripada nisbah “tulen” berbanding dengan nisbah jumlah/HDL.

Tidak kira sama ada nisbah kolesterol LDL/HDL atau jumlah/HDL yang digunakan, nisbah kolesterol secara keseluruhannya memberikan wawasan yang lebih daripada nilai jumlah kolesterol semata-mata dalam risiko penyakit jantung. Banyak pakar kesihatan hari ini akan mengambilkira nisbah kolesterol untuk meramalkan risiko penyakit jantung pada pesakit.

Tips untuk meningkatkan nisbah kolesterol

1. Elakkan lemak trans. Lemak Trans meningkatkan kolesterol LDL (jahat) dan mengurangkan kolesterol HDL (baik).
2. Mengurangkan lemak tepu. Lemak ini meningkatkan kolesterol LDL (buruk).
3. Meningkatkan fiber pemakanan, terutamanya larut atau likat gentian yang boleh mengurangkan paras kolesterol LDL.
4. Mempertimbangkan penggunaan produk makanan diperkukuhkan sterol tumbuhan (2-3g sehari adalah ideal).
5. Mengambil lemak omega 3 setiap hari.
6. Memilih lemak Poli dan monounsaturated menggantikan lemak tepu.
7. Mendapatkan amaun yang mencukupi latihan (mana boleh meningkatkan HDL dan mengurangkan kolesterol LDL). Periksa dengan doktor anda sebelum memulakan rejim senaman apa-apa baru, untuk memastikan ia selamat untuk berbuat demikian.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *