Kepentingan motivasi pasukan

Kepentingan motivasi pasukan

Ianya benar-benar cukup mudah, bagi pasukan yang menang atau tugas yang mereka perlu bermotivasi untuk mencapai matlamat. Walau bagaimanapun, pasukan motivasi dipengaruhi oleh banyak faktor. Menurut pakar, jelas tujuan, cabaran-cabaran semasa, kepimpinan sedia ada, dalam semangat setia kawan dan peluang-peluang pertumbuhan yang ada dalam pasukan boleh menjejaskan prestasi keseluruhan.

Jelas maksud

Salah satu faktor yang paling penting yang boleh menyimpan satu pasukan yang bermotivasi adalah jelas maksud. Selagi ahli-ahli pasukan berkongsi matlamat atau tujuan yang biasa, mereka akan mempunyai motivasi untuk bekerja bersama-sama.

Menurut kajian, motivasi pasukan adalah tertinggi apabila semua ahli-ahli pasukan yang benar-benar memahami tujuan mereka dan percaya pada apa yang mereka lakukan. Untuk mencapai tujuan yang jelas dan memberi rasa pemilikan setiap ahli pasukan atas matlamat pasukan, setiap orang hendaklah terlibat dalam keputusan proses membuat.

Selain itu, melibatkan semua orang dalam menetapkan arahan pasukan adalah sangat penting. Ini memastikan bahawa semua orang tahu di mana pasukan tajuk dan Apakah peranan tertentu mereka akan bermain untuk pasukan untuk mencapai matlamat bersama.

Cabaran-cabaran semasa dapat meningkatkan motivasi pasukan

Motivasi pasukan boleh ditentukan oleh cabaran-cabaran semasa yang dihadapi oleh pasukan. Dalam kebanyakan kes, pasukan kerja baik dan mempunyai tahap tertinggi motivasi semasa krisis dan cabaran yang melampau. Menurut kajian, manusia mempunyai keupayaan semula jadi untuk berjuang dan mempertahankan.

Keupayaan ini untuk berjuang dan mempertahankan amat ditingkatkan jika dilakukan melalui usaha-usaha pasukan. Untuk mengekalkan tahap motivasi pasukan yang tinggi, anda perlukan beberapa cabaran untuk menguji kemahiran, keberanian dan stamina anda ahli-ahli pasukan.

Keperluan manusia daripada ahli pasukan adalah sangat penting. Semua orang perlu merasakan bahawa mereka adalah milik dan bahawa mereka adalah satu faktor yang penting dalam pasukan bagi mencapai matlamatnya.

Menurut kajian, pasukan yang sangat praktikal tidak hanya bekerja bersama-sama; mereka juga bermain dan bergembira bersama-sama. Untuk meningkatkan hubungan interpersonal antara ahli-ahli pasukan anda harus mengamalkan:
* Keterbukaan
* Rasa hormat
* Kejujuran

Pasukan adalah seperti sebuah keluarga. Jika anda berbohong kepada atau menipu ahli-ahli keluarga, anda akan terikat untuk masuk ke dalam masalah.

Kepimpinan yang baik adalah kunci kepada motivasi

Di atas apa-apa lagi, kepimpinan adalah sangat penting untuk mengekalkan tahap motivasi pasukan yang tinggi. Pasukan perlu mempunyai seseorang yang boleh menjaga perkara-perkara bersama-sama dan melakukan kerja-kerja dirty setiap sekarang dan kemudian.

Ketua pasukan yang baik adalah seperti ketua keluarga. Dia harus mengambil tanggungjawab penuh untuk semua orang dalam pasukan. Apabila memilih ketua pasukan, anda perlu mengambil kira keupayaan orang untuk memberi inspirasi kepada kesetiaan, Amanah, dan rasa hormat daripada ahli-ahli lain pasukan. Seorang pemimpin yang baik perlu mempunyai banyak pengalaman dalam tugas di tangan supaya ahli-ahli pasukan yang mempunyai kepercayaan kepada kebolehan masing-masing.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *