Kepentingan latihan kesedaran Asbestos

Kepentingan latihan kesedaran Asbestos

Anda mungkin tidak pernah mendengar daripada latihan kesedaran asbestos, tetapi ia boleh menyelamatkan nyawa. Ia menyediakan pemilik rumah dan pekerja pengetahuan yang utama dan bagaimana seseorang boleh mengenal pasti kehadirannya, di mana ia biasanya didapati di bangunan, bagaimana seseorang boleh mengelakkan pendedahan. Mengetahui di mana ia didapati boleh membantu pekerja untuk mengelakkan pendedahan kepada mineral maut ini.

Apakah asbestos

Asbestos adalah sekumpulan mineral yang dilihat hampir di mana-mana dalam alam semula jadi dan bahan yang berserabut. Ia didapati di fireproofing dan bunyi pengurangan bahan, penebat elektrik, simen, pembinaan bekalan, Kayap bumbung, siling plaster, penapis kimia, dan lain-lain jenis bahan-bahan pembuatan. Zarah-zarah asbestos yang kecil boleh menjadi bawaan udara (apungan di udara), terutama sepanjang pembuatan bahan-bahan yang mempunyai asbestos. Ini zarah-zarah udara boleh disedut masuk, menyebabkan mesothelioma, barah dan lain-lain penyakit yang berkaitan asbestos.

Latihan kesedaran asbestos adalah penting kerana asbestos ditemui dalam sejumlah besar bangunan rumah-rumah dan sekolah. Dalam tempat kerja atau rumah asbestos akan kebanyakannya dilihat sebagai disembur masuk penebat di atas siling dan alang-alang keluli, siling dan lantai jubin yang dikeluarkan sebelum tahun 1981, dan penebat elektrik sekitar salur dan paip. Setakat lantai jubin akan khuatir majoriti 9-inch jubin dan jubin 12-inci beberapa akan mengandungi asbestos sekiranya kawasan tersebut mereka telah dihasilkan sebelum tahun 1981.

Bagaimana anda boleh mewujudkan jika gentian asbestos akan bahaya di bangunan pejabat anda?

Jika bangunan yang mempunyai bahan-bahan yang mengandungi asbestos notis akan diletakkan berhampiran pintu utama mana-mana yang menyedarkan semua orang untuk kewujudannya. Selain itu, jika wujud penebat asbestos-mengandungi-elektrik label yang diletakkan untuk mengenal pasti bahaya boleh didapati.

Cara-cara yang penting untuk mengelakkan pendedahan

Untuk mengelakkan pendedahan anda perlu terlebih dahulu mengetahui lokasinya mungkin. Jika anda tidak pasti jika bahan yang mengandungi asbestos, anda harus menganggap bahawa ia tidak berterusan melainkan diputuskan. Hanya melihat jubin siling, lantai jubin, akustik siling, penebat elektrik, dan lain-lain jenis bahan-bahan tidak akan biasanya memberitahu anda jika ia mengandungi asbestos. Salah satu cara untuk mengesahkan dengan yakin jika bahan yang mengandungi asbestos adalah untuk mempunyai Kesihatan alam sekitar dan Jabatan Keselamatan keluarkan sampel dan lihatlah mereka di dalam makmal. Dengan cara tidak mengambil sampel sendiri kerana ia mungkin boleh menyebabkan zarah-zarah menjadi bawaan udara di mana mereka boleh disedut masuk.

Jika item untuk ditandakan sebagai mengandungi asbestos atau anda percaya bahawa ia mungkin boleh mengandungi asbestos yang berbahaya, seperti jubin 9-inch lantai atau jubin siling dekoratif, anda tidak harus menyentuh ia. Tidak pernah bergerak, memotong, mengganggu, menyaksikan, menukul, atau merosakkan apa-apa bahan yang anda percaya mungkin mengandungi mineral maut ini.

Anda perlu terlebih dahulu menyemak di Jabatan Keselamatan dan kesihatan persekitaran sebelum melakukan sebarang kerja-kerja seperti membaiki atau menukar jubin siling atau lantai jubin, menukar atau membaiki paip sekitar penebat elektrik, atau pembuangan siling “popcorn”. Ini termasuk bergerak diketepikan jubin siling untuk menjalankan apa-apa jenis kerja-kerja penyenggaraan. Sebelum melakukan sebarang kerja anda terlebih dahulu perlu memutuskan jika bahan yang mengandungi asbestos. Sebaik sahaja anda telah menentukan bahawa bahan-bahan adalah selamat kerja-kerja yang boleh dilakukan. Walau bagaimanapun, jika asbestos ditemui ia mesti dikeluarkan atau dimeterai oleh pakar-pakar yang berkelayakan sebelum mana-mana kerja dilakukan.

Sentiasa melaporkan apa-apa bahan yang mempunyai asbestos kepada Jabatan Keselamatan dan kesihatan persekitaran. Sehingga anda secara positif telah ditentukan bahawa mana-mana jubin siling, jubin lantai, atau disembur pada penebat atau plaster tidak mengandungi asbestos, anda tidak perlu mencuba dan menjalankan apa-apa kerja yang melibatkan mereka. Jika anda perlu mencari berpotensi toksik bahan mengambil tindakan untuk menghalang orang lain daripada datang ke kenalan dengan bahan atau mengganggu sehingga krew pengurangan asbestos yang boleh membersihkan ia. Mengetahui apakah bahan-bahan yang mengandungi asbestos dan di mana ia didapati boleh membantu anda mengelakkan pendedahan kepada orang lain dan kepada diri sendiri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *