Kepentingan latihan kardiovaskular untuk kesihatan anda & bagaimana Mesin senaman yang boleh membuat anda dalam bentuk atas

Kepentingan latihan kardiovaskular untuk kesihatan anda & bagaimana Mesin senaman yang boleh membuat anda dalam bentuk atas

Kajian yang dijalankan selama beberapa dekad oleh pertubuhan-pertubuhan yang memberi tumpuan kepada kesihatan kardiovaskular telah menunjukkan bahawa terdapat hubungan yang kuat antara jantung sihat dan aktiviti fizikal. Walau bagaimanapun, bagi orang-orang lebih 30 tahun, terutamanya wanita, berkunjung gimnasium secara tetap adalah tidak terlalu mudah, kerana ia boleh memakan banyak masa yang perlu digunakan untuk mengurus kerja-kerja anak-anak, kerja dan isi rumah.

Mesin senaman yang boleh menjadi gantian besar untuk pergi ke gimnasium, dan latihan latihan kardio boleh diaturkan di rumah, dan bukannya sebuah gimnasium. Wanita yang mengambil berat tentang kecergasan kardiovaskular boleh membeli sendiri peralatan kardiovaskular dan memulakan latihan di rumah, untuk kekal sihat fizikal.

Terdapat banyak senaman kardio yang berkesan dan cekap yang seseorang boleh lakukan. Dalam artikel ini, kita membincangkan 3 senaman kardio yang akan membolehkan anda mempunyai keputusan yang berkesan.

Latihan kardio dengan basikal senaman
Terdapat banyak Mesin senaman yang boleh membantu anda menguatkan otot dan meningkatkan tahap kesihatan sistem kardiovaskular anda. Seperti yang ditunjukkan oleh kajian yang dijalankan oleh Pusat bagi kawalan penyakit dan pencegahan (CDC) dan Persatuan jantung Amerika (AHA), individu-individu yang sihat fizikal adalah lebih kurang berisiko untuk menghidap penyakit jantung koronari, dan bahkan jika keadaan ini berlaku, ia tidak jadi kemudian nanti dalam kehidupan dan ianya nyata kurang teruk. Basikal senaman membolehkan anda semua latihan kardio yang anda perlukan, dan perkara yang terbaik adalah anda tidak perlu meninggalkan rumah anda dalam menjalankan latihan senaman kardiovaskular anda.

Latihan kardio di rumah dengan mesin dayungnya
Mesin senaman lain yang boleh membantu anda dengan cekap melawan keadaan kardiovaskular adalah sebuah mesin dayungnya. Mesin senaman dalaman ini akan memberikan anda cara-cara untuk menjalankan dengan latihan latihan kardio anda tanpa perlu meninggalkan keluarga dan keperluan mereka untuk pergi ke gimnasium. Ianya bukan sahaja Kesihatan kardiovaskular yang dipertaruhkan di sini. Syarat-syarat lain, seperti tekanan darah tinggi, osteoporosis dan kolon kanser secara berkesan dihalang oleh latihan senaman kardio. Malah pesakit yang telah mengalami serangan jantung boleh mendapat manfaat dari latihan kardio, selagi mereka dipantau oleh doktor mereka, dan kadar kematian mereka diturunkan dengan kira-kira 25%.

Kecergasan kardiovaskular dengan lompat tali
Jika Mesin senaman tidak betul-betul benda anda, anda sentiasa boleh mempertimbangkan lompat tali sebagai peralatan kardio sahaja yang anda perlukan. Anda boleh melaksanakan pelbagai latihan kardio di rumah, menggunakan apa-apa tetapi lompat tali. Anda mungkin pernah mendengar bahawa anda memerlukan sekurang-kurangnya 30 minit kecergasan kardiovaskular setiap hari untuk melindungi jantung anda. Walau bagaimanapun, anda mungkin berasa daunted untuk melompat tali atau melaksanakan lain-lain jenis latihan kardio selama setengah jam tanpa gangguan. Pakar-pakar dalam penjagaan kesihatan menasihatkan untuk bersenam selama 30 minit setiap hari, tetapi tidak semestinya pada satu masa sahaja. Terkumpul 30 minit latihan kardio di rumah ringkasnya serangan fizikal aktiviti menawarkan faedah yang sama seperti senaman yang berat, dan ia lebih disyorkan untuk mencuba jenis kardiovaskular rutin, terutamanya jika anda tidak seseorang atlet, anda berminat untuk mengekalkan kesihatan anda dan anda tidak fokus pada mendapatkan prestasi.

Sentiasa ingat bahawa jika anda mempunyai sebarang masalah kesihatan yang serius atau kebimbangan, tanya doktor anda untuk nasihat peribadi pada kekuatan latihan jenis apa yang terbaik untuk anda.

Nota: kandungan artikel ini disediakan untuk tujuan pendidikan sahaja, dan bukan untuk digunakan untuk nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan. Sentiasa sebagai doktor anda terlebih dahulu bagi apa yang terbaik untuk keadaan tertentu anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *