Kepentingan kursus-kursus Universiti pengajian jarak

Kepentingan kursus-kursus Universiti pengajian jarak

Pendidikan jarak jauh adalah sangat berfaedah bagi pelajar-pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran lebih tinggi, tetapi tidak mendapat cukup masa untuk melakukannya. Atur cara ini mungkin boleh diambil oleh orang-orang yang tinggal di tempat-tempat yang jauh, pekerja, Suri rumah dan sebagainya. Berdasarkan keperluan anda serta kursus pengajian yang hendak mengejar, ia adalah mungkin untuk cepat mendaftar dalam talian mempunyai bilangan institusi pendidikan.

Ringkasan pengajian jarak

Kursus pendidikan jarak jauh adalah kursus surat-menyurat bahawa individu boleh mendapatkan pengajian mereka dengan tidak menghadiri kelas-kelas biasa. Pelajar-pelajar tersebut perlu tidak perlu bimbang mengenai kandungan kursus, mod peperiksaan, dan tempoh kursus atau ijazah kerana ia akan menjadi sangat sama seperti yang diberikan kepada pelajar-pelajar biasa.

Berkaitan dengan aktiviti-aktiviti akademik, anda akan mendapati banyak Universiti yang membekalkan bekalan kajian kepada pelajar pada masa-masa biasa bersama-sama dengan penilaian dalam kertas jawapan. Pelajar setiap satu akan juga diberi Jurutera hubungan peribadi untuk menjelaskan apa-apa jenis isu atau pertanyaan.

Universiti-Universiti yang popular yang menawarkan jarak pembelajaran kursus-kursus di India

Seperti berkata lebih awal, anda mungkin menemui banyak Universiti dan Kolej-kolej yang memberikan pendidikan jarak jauh kepada pelajar, tetapi salah satu daripada orang-orang yang sangat disukai Tempahan adalah Universiti terbuka Kebangsaan Indira Gandhi (IGNOU) dan Sikkim Manipal University (SMU). Sekarang, kita akan membincangkan tentang kedua-dua ini jarak Pendidikan Universiti

IGNOU JJ

Konsep pemahaman jarak semakin mendapat banyak permintaan di India dengan setiap tahun lulus. IGNOU adalah sebuah universiti yang menyediakan program kepada pelajar pengajian Sarjana Muda pada masa yang sama sebagai Sarjana. Berdasarkan kepada pelajar-pelajar yang ingin mengikuti kursus ini, mereka akan dapat dengan hanya log masuk ke laman internet rasmi dan mendaftarkan diri menggunakan kursus masing-masing.

Pelajar juga boleh mengikuti kelas online sejak IGNOU menyediakan sumber-sumber dalam talian pemahaman kepada para pelajar. Universiti yang dilengkapi dengan pangkalan data digital kursus di mana kandungan pembelajaran boleh dicapai kedua-dua teks dan format video.

Kursus pendidikan jarak jauh dalam IGNOU juga ditawarkan di negara-negara lain dunia yang merangkumi Timur Tengah. Universiti telah membina pusat-pusat serantau yang kira-kira 8 di dalam rantau Timur Utara untuk memastikan bahawa pelajar-pelajar istimewa lebih kurang juga boleh melanjutkan pelajaran mereka.

Pendidikan jarak SMU

Sikkim Manipal University (SMU) antara universiti terkemuka di India dan juga diiktiraf oleh UGC tersebut dan Kementerian HRD. SMU menyediakan banyak program-program Universiti yang terdiri daripada Siswazah, pasca siswazah, kesihatan bersekutu dan pengurusan IT.

Kelebihan program kefahaman jarak dari SMU adalah bahawa para pelajar boleh dengan mudah berinteraksi dengan Fakulti mereka dengan menghasilkan penggunaan bilik darjah maya dengan bantuan teknologi membolehkan pendidikan. Ini benar-benar adalah kaedah yang fleksibel dan inovatif yang membolehkan pelajar untuk mendapatkan pendidikan yang terbaik dari keselesaan rumah atau pejabat mereka.

Satu lagi faedah sistem ini ialah bahawa pelajar-pelajar dengan mudah boleh mendapatkan akses kepada live ceramah, forum perbincangan dalam talian, Perpustakaan dan juga mempunyai interaksi dalam talian dengan rakan sebaya dan Profesor. Dengan bantuan teknologi ini, pelajar tidak lagi perlu juggle fungsi dan tergesa-gesa untuk menghadiri kelas-kelas mereka.

Pendidikan jarak jauh melalui program-program Universiti permintaan banyak kerja. Anda perlu melengkapkan tugasan, menghadiri peperiksaan dan berfungsi pada projek-projek seperti kolej yang standard. Oleh itu, anda mungkin perlu mendedikasikan diri anda untuk kajian anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *