Kepentingan Kesihatan

Kepentingan Kesihatan

Hakcipta Terpelihara 2006 Mary F. Zesiewicz, MD

Pencegahan dan pemulihan kesihatan termasuk prinsip-prinsip Kesihatan selular.

Tubuh manusia terdiri daripada 60 trilion sel-sel. Setiap sel mempunyai peranan tertentu dalam bagaimana fungsi badan. Setiap sel bekerja keras. Ia adalah kerjasama harmoni semua sel-sel kita yang membuat tubuh badan manusia berfungsi secara optimum.

Penyakit ini menyebabkan apabila fungsi sel serba salah. Pucuk dalam satu sel yang akhirnya merebak kepada orang lain dan keseluruhan sistem kami adalah keseimbangan. Mengambil semula baki beberapa sel-sel secara langsung menjejaskan kesihatan keseluruhan dan kesejahteraan.

Dalam model tersebut semasa, konvensional, penjagaan kesihatan, rawatan tertumpu sebahagian besarnya mengurangkan symtpoms. Walaupun ini adalah sering sangat berguna, ianya sering tidak mencukupi untuk membasmi penyakit dan mengembalikan keadaan kesihatan. Ini dibuktikan melalui skyrocketing kadar Kesihatan Kronik penyakit seperti kencing manis, kanser, penyakit jantung, antara lain.

Ringkasnya, membasmi penyakit adalah tidak mencukupi untuk memulihkan keadaan kesihatan seseorang.

Setakat ini, sumber utama maklumat mengenai Promosi Kesihatan selular telah bidang perubatan Complementary/alternatif (CAM). Namun, mengapa tidak CAM kaedah dibincangkan dalam lawatan kami doktor konvensional?

Walaupun CAM yang sangat popular, kebanyakan strategi dan suppements adalah, setakat ini belum, tidak saintifik dikaji. Dan tanpa apa-apa penyelidikan, ia adalah amat sukar bagi CAM untuk mendapat penerimaan yang meluas dalam perubatan arus perdana. Kekurangan penyelidikan adalah disebabkan terutamanya oleh kekurangan dana. Penyelidikan Perubatan banyak ditaja oleh Syarikat-syarikat besar yang mengeluarkan farmaseutikal dan peranti perubatan terapeutik. Ini bukanlah satu kritikan terhadap kajian ini. tetapi dari segi kesihatan jangka panjang, ia adalah semata-mata tidak cukup.

Awam sentimen, setakat penerimaan CAM berkenaan, kekal stabil dan kukuh. Dan sentimen dalam penjagaan kesihatan konvensional setakat penerimaan CAM adalah concened, pasti meningkat.

Apa yang boleh kita lakukan untuk menggalakkan lebih banyak kualiti penyelidikan dan pendidikan dalam CAM dan khususnya bidang perubatan pencegahan?

Meningkatkan kesedaran awam adalah satu kemestian. Dengan semua yang diterbitkan dalam bidang perubatan Complementary/alternatif, masih terdapat kekurangan penyelidikan saintifik yang mengesahkan, bukan sahaja keberkesanannya, tetapi secara lebih khusus, populasi yang akan dijumlahkan Tempahan produk mana. Ini adalah perbincangan yang indah kita boleh mempunyai doktor penjagaan kesihatan kami konvensional dengan penawar Kesihatan semulajadi.

Ia amat menakjubkan berapa ramai orang yang dirawat untuk pelbagai keadaan kesihatan adalah, sebagai kawan lagi, menyedari potensi manfaat yang menggabungkan rawatan mereka dengan ubat-ubatan Complementary/alternatif. Begitu juga, doktor paling konvensional telah menerima latihan yang minimum dalam Kesihatan Complementary/alternatif; ramai doktor memulakan kajian mereka sendiri peribadi CAM selepas berdialog dengan pesakit-pesakit mereka.

Kesedaran menggalakkan tindakan positif. Dari soalan-soalan yang kreatif akan terhasil penyelesaian yang bermakna.

Dialog ini perlu datang daripada kita masing-masing. Kesihatan, dan keadaan kesihatan, kita mempengaruhi kita semua.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *