Kepakaran IVA mitos

Kepakaran IVA mitos

Pengguna UK yang akan mencari mereka yang tidak dapat mematuhi pembayaran balik hutang tepat pada masanya boleh memilih untuk menimbang untuk IVA. Dengan betul diatur dan diuruskan urusan sukarela individu mencipta jadual pembayaran diuruskan, dengan ansuran bulanan biasanya lebih daripada lima tahun. Ia perlu diatur dengan perkhidmatan profesional IP yang berlesen, yang biasanya menyelia rancangan sehingga akhir. Malangnya, tidak semua hutang pengurusan firma beroperasi dengan standard-standard profesional yang tinggi apabila ia datang untuk mengatur IVAs. Artikel ini menerangkan beberapa mitos yang tentang IVAs yang beredar di internet; realiti dalam setiap kes; dan tindakan pengguna boleh ambil untuk melindungi diri mereka sendiri.

Mitos 1: Ia akan ‘menghapuskan hutang’ oleh 95 %

Realiti: Menyediakan anda mematuhi terma-terma dan syarat-syarat urusan individu sukarela, mereka menghalang apa-apa faedah yang segar atau caj-caj yang ditambah kepada hutang anda. Jika anda berjaya ia, ia merangkumi hutang memang dihapus kira. Walau bagaimanapun, ia berlangsung sekurang-kurangnya lima tahun dan memerlukan anda untuk membuat pembayaran balik yang tetap pada tarikh. Dan biasanya ia tidak akan menghapus kira sebanyak 95% daripada hutang. Ia adalah penyelesaian undang-undang yang mewujudkan keadaan terkawal hal ehwal – anda adalah dinasihatkan supaya berhati-hati daripada syarikat-syarikat yang membuat janji-janji yang lebar dan rendah lebih ‘ basmi hutang ‘.

Mitos 2: Ia adalah skim kerajaan ‘kelemahan’ yang baru untuk menamatkan masalah hutang

Realiti: Ia adalah sebahagian daripada Akta Insolvensi 1986 dan hanya perlu membuat terurus penyelesaian hutang tidak bercagar tidak dapat ditangani. Ia adalah undang-undang, digunakan secara meluas dan sudah tentu tidak apa-apa jenis ‘dikenali sedikit kelemahan undang-undang’.

Mitos 3: Ia adalah cara yang ‘baru’, ‘bijak’ untuk menamatkan semua masalah hutang

Realiti: Sekali lagi, ia bukanlah baru dan ia tidak sesuai untuk semua situasi dan ada beberapa hutang yang tidak boleh diguna pakai ke. Biasanya ia digunakan untuk orang-orang yang berhutang sebanyak £15k kepada Pemiutang-pemiutang 3 atau lebih. Di Scotland, urusan individu sukarela tidak digunakan – pengguna-pengguna yang berminat tidak perlu mendapat nasihat tentang sebuah ikatan sebaliknya, termasuk kursus pilihan hutang lain terbuka kepada mereka.

Mitos 4: Anda perlu membayar ‘berasingan yuran’

Syarikat-syarikat yang lebih baik hanya memasukkan yuran mereka ke dalam ansuran bayaran balik bulanan anda dan ampuh mengingati bahawa yuran tersebut perlu berdaya saing.

Mitos 5: IVAs akan UK hanya “alternatif untuk kebankrapan”

Dalam beberapa set yang sesuai keadaan, memang benar mereka boleh mengelakkan kemuflisan – tetapi mereka tidak pasti pilihan hutang hanya undang-undang. Dalam sesetengah kes mereka tidak akan menjadi sesuai pada semua.

Mitos 6: Membayar apa sahaja yang meminta syarikat pengurusan hutang, ia adalah lebih baik daripada KEBANKRAPAN

IVA diaturkan dengan betul yang akan membolehkan anda untuk menghadapi kehidupan seharian yang munasabah perbelanjaan sebelum apa-apa wang yang diperuntukkan untuk membayar pemiutang melalui Pelan ansuran bulanan. Di samping itu, terdapat alternatif lain, termasuk orang-orang yang bagi hutang yang tidak dapat memenuhi kriteria IVA. Akhirnya, KEBANKRAPAN masih mungkin berlaku jika pelan pembayaran balik anda adalah terlalu tinggi untuk anda untuk menguruskan masa.

Satu sekeping nasihat yang baik adalah untuk membaca maklumat yang lebih saksama tentang urusan individu sukarela yang anda boleh sebelum bergerak ke mendapatkan nasihat pakar, direka tepat untuk masalah hutang yang unik anda. Syarikat-syarikat pengurusan hutang yang lebih baik akan merangkumi penilaian yang sulit keadaan kewangan anda; dan IVAs serta pilihan undang-undang hutang lain terbuka kepada anda, termasuk KEBANKRAPAN. Anda harus tidak diminta untuk membayar bagi nasihat awal ini atau berasa pressured dalam mana-mana ke dalam memilih untuk IVA, terutamanya oleh mana-mana janji-janji ‘ basmi hutang ‘.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *