Kenderaan Syarikat atau elaun kereta syarikat – mana yang patut saya pilih?

Kenderaan Syarikat atau elaun kereta syarikat – mana yang patut saya pilih?

Jika anda mempunyai pilihan kenderaan Syarikat atau elaun kereta Syarikat, anda perlu menyemak berapa banyak cukai kereta Syarikat (atau Manfaat cukai barangan juga dikenali) bahawa anda perlu membayar jika anda menerima kenderaan Syarikat, dan kemudian memutuskan sama ada untuk pergi untuk syarikat kereta dan wang tunai. Anda boleh menjadi lebih baik mengambil elaun kereta dan pajakan kereta sendiri, walaupun elaun yang dikenakan cukai.

Tunai bagi skim kereta telah menjadi semakin popular dengan kedua-dua majikan dan pekerja dalam tahun-tahun kebelakangan. Majikan ini menjimatkan masa dan wang tidak perlu sumber, menyelenggara dan mentadbir sebuah armada, walaupun mereka mesti sentiasa peka terhadap tanggungjawab tugas penjagaan dan Kesihatan & keselamatan mereka. Sebagai pekerja, anda mempunyai lebih banyak kebebasan untuk memilih kereta yang anda memandu, dan anda boleh dapat lebih baik jika anda tidak menghabiskan semua peruntukan kereta syarikat anda menerima. Walau bagaimanapun, sesetengah majikan menyatakan jenis dan usia kenderaan yang boleh diterima, berdasarkan pekerjaan yang anda lakukan.

Jika anda memilih untuk menerima satu elaun kereta Syarikat, ia adalah bernilai menimbangkan kereta pajakan vs membeli. Pajakan kereta (juga dikenali sebagai kontrak Penyewaan) adalah hanya menyewa kenderaan bagi tempoh masa untuk sewa bulanan tetap yang dipersetujui. Tidak seperti Penyewaan jangka pendek atau sewa harian, pajakan kereta adalah biasanya selama 2-5 tahun, selepas itu, anda hanya boleh tangan kereta kembali dengan tiada komitmen tambahan atau, dalam sesetengah kes, anda mungkin boleh membeli kenderaan tersebut jika anda mahu. Pajakan kereta adalah satu cara yang mudah, kos efektif dan mudah pembiayaan kenderaan baru, dan terdapat banyak faedah pajakan kereta. Ia membolehkan mudah belanjawan anda kos lalu lintas, dan bayaran bulanan tetap juga boleh termasuk servis dan penyelenggaraan. Juga, ada tidak perlu bimbang mengenai susut nilai atau melupuskan kenderaan pada akhir kontrak.

Jangan lupa bahawa jika anda memilih syarikat kereta daripada syarikat elaun Kereta, Semua kos permotoran anda (kecuali bahan api peribadi) akan dijaga oleh majikan anda termasuk insurans, cukai jalan, servis dan pembaikan. Jika anda memilih Syarikat elaun Kereta, anda perlu membayar untuk perkara-perkara ini sendiri.

Jika anda pilih satu syarikat elaun kereta dan pajakan kenderaan yang anda gunakan dalam pekerjaan anda, anda sudah layak untuk tuntutan dari majikan anda suatu elaun perbatuan bagi setiap km perniagaan yang dilalui. H.M. hasil & Kastam meluluskan kadar perbatuan tertentu yang pekerja boleh membuat tuntutan bagi perjalanan perniagaan, dan kadar semasa adalah 40p sebatu. Semak di laman web HMRC untuk maklumat terkini.

Sebahagian cara antara kereta Syarikat dan sebuah syarikat kereta elaun sesuatu yang dipanggil pemilikan kenderaan pekerja. Ini adalah di mana majikan anda memberi anda elaun Kereta, tetapi Syarikat menganjurkan perjanjian kewangan dan melayani kos insurans dan berjalan. Ini juga mungkin bernilai mengingati jika majikan anda menawarkan skim tersebut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *