Kencing manis: Menjaga kesihatan dan kesejahteraan

Kencing manis: Menjaga kesihatan dan kesejahteraan

Kencing manis adalah antara keadaan perubatan lima teratas yang menjejaskan rakyat Amerika semalam. Apabila anda kencing manis, tubuh anda tidak menghasilkan insulin, hormon yang diperlukan untuk menukar gula, kanji dan makanan lain kepada tenaga yang diperlukan untuk kehidupan seharian. Kebanyakan orang tahu satu perkara tentang kencing manis–yang anda ada untuk memberi makan gula dan gula-gula, tetapi terdapat begitu banyak lagi untuk mengetahui tentang keadaan yang berpotensi mengancam nyawa ini.

Pemberhentian yang secara tiba-tiba dalam pengambilan gula boleh menyebabkan kemurungan; Walau bagaimanapun, kebanyakan pesakit kencing manis mempunyai pilihan dalam perkara tersebut. Ia sama ada mengubah tabiat makan anda atau menanggung akibatnya. Jika pembekal kesihatan telah mengesahkan bahawa anda adalah pesakit kencing manis, ia adalah terbaik untuk mula mencari rawatan yang boleh didapati dan ubat-ubat segera. Anda boleh belajar untuk mengurus diabetes dan hidup lama dan sihat. Menurut kajian, sudah terdapat berjuta-juta individu yang pesakit kencing manis dan mungkin melebihi 350 juta menjelang tahun 2030 yang kedengaran amat membimbangkan dan perlu diambil serius.

JENIS-JENIS PENYAKIT KENCING MANIS

Dua jenis yang utama ialah kencing manis jenis 1 dan diabetes jenis 2. Istilah “Taip 1” telah menjadikannya digantikan di beberapa syarat bekas, termasuk kanak-kanak-bermulanya penyakit kencing manis, penyakit kencing manis juvana dan kencing manis bergantung insulin – manis. Kencing manis “Taip 2” adalah bentuk yang paling biasa dan memerlukan pengawasan gula dalam darah dan sering dikawal dengan pemakanan yang betul. Kencing berlaku di kalangan wanita hamil dan selalunya hilang selepas bersalin. Setiap jenis berbeza dengan ciri-ciri dan kejadian.

RAWATAN KENCING MANIS

Walaupun ramai penyelidik sedang menjalankan ujian untuk mencari penawar bagi setiap jenis penyakit kencing manis, terdapat pada masa ini tiada penawar untuk penyakit kencing manis. Memantau glukosa, makanan sesuai insulin dan pengambilan pil atau suntikan yang diperlukan. Tapi ada banyak lagi yang anda boleh lakukan seperti cukai rokok dan Hadkan pengambilan alkohol.

PENAWAR KENCING MANIS ALTERNATIF MELALUI CARA HERBA

Kajian juga telah membuktikan pencemaran sungai seperti laut yang boleh meningkatkan sistem imun anda dan mengurangkan kesan kerosakan yang disebabkan oleh penyalahgunaan pemprosesan gula, kanji dan glukosa. Insulin membantu sel-sel badan anda untuk menyerap gula dan menghapuskan mereka dalam aliran darah. Apabila badan anda rosak atau tiba-tiba mengalami sebarang keabnormalan, ia hanya boleh menyimpulkan bahawa ada sesuatu yang tidak kena dalam. Satu lagi jenis ubat kencing manis alternatif adalah Akupuntur, yoga, refleksologi dan ubat-ubat herba Ayurveda.

Karbohidrat boleh didapati dalam makanan seperti pasta, nasi, bijirin, roti dan kentang. Jika badan anda tidak menghasilkan insulin, ini mengakibatkan jumlah yang lebih rendah gula dalam darah dan air kencing, menyediakan rendah jumlah glukosa kepada organ-organ dalaman yang lain seperti mata, buah pinggang, jantung dan saraf anda. Memulakan pesanan regimen yang alternatif, pakar perlu meneliti sejarah perubatan anda dan mencari beberapa faktor-faktor seperti tanda-tanda fizikal, mental, psikologi dan emosi.

Menjaga kesihatan dan kesejahteraan anda sendiri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *