Kencing manis makanan dan keperluan pemakanan untuk pesakit kencing manis

Kencing manis makanan dan keperluan pemakanan untuk pesakit kencing manis

Diet memainkan peranan yang penting dalam menguruskan kencing manis. Kesemua pesakit kencing manis harus tahu apa yang perlu makan dan apa yang untuk mengelakkan. Artikel ini akan membantu anda tahu mengenai penyakit kencing manis makanan dan keperluan pemakanan untuk pesakit kencing manis.

Makanan manis

Makanan yang boleh dimakan sebanyak siapa – sayur-sayuran berdaun hijau, buah-buahan kecuali pisang, limau; sup, daun bawang, salad, mint, rempah ratus, biasa kopi atau teh, skimmed jelas dan mentega susu

Makanan yang boleh dimakan secara sederhana – lemak, daging, telur, bijirin dan kekacang

Makanan perlu dielakkan – mudah gula (glukosa, sirap, gula-gula dan madu), buahan kering Andainya, kek, makanan goreng, gula-gula, alkohol dan kacang

Keperluan pemakanan untuk pesakit kencing manis

Karbohidrat – tinggi karbohidrat dan tinggi serat diet meningkatkan insulin mengikat dan peningkatan dalam mengikat penerima insulin monocyte. Diet tinggi karbohidrat dijangka meningkatkan tahap trigliserida serum (endogenus kolesterol). Justeru karbohidrat dikekalkan kepada kira-kira 50% daripada jumlah kalori. Kebanyakan karbohidrat harus dalam bentuk seperti polysaccharides seperti roti, bijirin, kacang, dan sebagainya. Mono cepat diserap dan disaccharides seperti gula-gula, coklat dan minuman yang cukup harus dielakkan.

Protein – diet yang tinggi protein adalah baik untuk kesihatan pesakit kencing manis kerana ia membekalkan asid amino penting yang diperlukan untuk pembaikan tisu. Protein tidak meningkatkan gula dalam darah semasa penyerapan sebagai do karbohidrat dan ia tidak membekalkan kalori sebanyak sebagai lemak.

Pada pesakit dengan NIDDM, penggunaan protein bersama-sama dengan karbohidrat akan mengurangkan kepekatan glukosa darah disebabkan oleh asid amino rangsangan daripada rembesan insulin; bantuan ini untuk memberikan pampasan bagi kerosakan di glukosa diantarai rembesan insulin yang dilihat begitu ramai di antara pesakit-pesakit ini. Protein juga menggalakkan kepuasan dan membantu kedua-dua jenis pesakit kencing manis untuk mematuhi peruntukan karbohidrat.

Lemak – diet rendah lemak meningkatkan insulin mengikat dan juga mengurangkan tahap LDL dan VLDL dan merendahkan kadar aterosklerosis yang lebih biasa di kalangan pesakit diabetes. Kandungan lemak dalam diet sepatutnya 15-25% daripada jumlah kalori dan lebih tinggi asid lemak politaktepu.

Serat diet-Diet yang tinggi karbohidrat dan serat meningkatkan metabolisme glukosa tanpa meningkatkan rembesan insulin. Ia membantu mengurangkan serum puasa dan kepekatan persisian s-VHS insulin sebagai tindak balas kepada pentadbiran lisan glukosa dalam individu yang kencing manis dan kencing-manis. Benih Fenugreek yang mengandungi tinggi serat adalah berguna untuk pesakit kencing manis.

Pemanis tiruan – tinggi kandungan penggunaan gula yang tidak diingini untuk pesakit diabetes dan individu obes. Pemanis sengit yang bebas-caloric dan tinggi disediakan sebagai pengganti gula. Pemanis ini seperti manis sebagai sukrosa, mempunyai rasa yang menyenangkan, adalah tak berwarna, tidak berbau, mudah larut, stabil, berfungsi dan berdaya maju.

Penafian: Artikel ini tidak bertujuan untuk memberi nasihat kesihatan dan untuk maklumat am sahaja. Sentiasa mencari wawasan kesihatan yang berkelayakan sebelum memulakan sebarang program kesihatan profesional.

Hakcipta Terpelihara © Nick anjing kampung, Hakcipta Terpelihara. Jika anda ingin menggunakan artikel ini di laman web anda atau di ezine anda, menjadikan semua URL (pautan) aktif.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *