Kencing manis kini dikenali sebagai penyakit keluarga

Kencing manis kini dikenali sebagai penyakit keluarga

Kencing manis sering dipanggil penyakit keluarga kerana jika menjejaskan lebih daripada sekadar pesakit kencing manis. Jika kesan keluarga terdekat dan hubungan kawan-kawan yang rapat juga.

Ia boleh menjadi sedikit sukar berita untuk sesiapa yang menghidap kencing manis. Di satu ketika, seluruh hidup anda adalah tidak dapat dinafikan dipinda. Anda tidak lagi boleh mengambil makanan biasa, setiap hari anda tanpa mengambil berat tentang akibat, anda sentiasa perlu menguji tahap gula dalam darah anda, anda mungkin perlu mengambil ubat-ubatan preskripsi, dan, dalam senario kes lebih teruk, anda boleh akhirnya kehilangan anggota atau melakukan kerosakan utama kepada organ-organ badan.

Ya, mempunyai kencing manis adalah satu kehidupan yang berubah-ubah acara untuk semua orang. Pesakit, Keluarga, rakan-rakan, dan lain-lain orang yang disayangi serta.

Salah satu perubahan pertama dan yang paling penting yang diperlukan ialah perubahan dalam diet pesakit. Tiba-tiba terdapat keseluruhan kategori makanan yang “tidak Jadual.” Pesakit perlu banyak belajar dan membiasakan diri dengan prosedur perancangan menu sihat. Dia perlu belajar untuk melihat sesuatu makanan segera atau menu restoran dan menentukan makanan mana yang ok untuk perintah. Dan di rumah, jika masak keluarga tidak mahu secara berterusan akan bertanggungjawab untuk memasak dua set menu, menu seluruh rancangan mungkin berubah – memaksa orang lain dalam keluarga untuk disesuaikan dengan keperluan pemakanan pesakit kencing manis tersebut.

Perubahan mungkin berbeza yang mempunyai kesan pada seluruh keluarga adalah dalam tambahan bantuan perubatan yang memerlukan pesakit dengan kencing manis. Bergantung kepada keterukan penyakit tersebut, keluarga pendapatan Negeri hal ehwal mungkin terjejas secara drastik. Keluarga mungkin perlu membuat perubahan bajet induced seperti membeli makanan lebih murah, pakaian, dan lain-lain. Dan jika dalam pesakit kencing manis kanak-kanak, dia mungkin memerlukan perhatian yang lebih daripada yang lain anak, mungkin membawa kepada anak lain berasa cemburu kerana mereka kini menerima perhatian yang kurang.

Menerima penyakit kencing manis adalah amat sukar bagi remaja untuk mengendalikan. Tahun-tahun remaja sudah cukup keras. Dan remaja apa mahu risiko menjadi melarat seorang dari rakan-rakan beliau yang lain? Mereka ingin bersama rakan-rakan mereka, Makan apa yang rakan-rakan mereka makan, minum apa yang rakan-rakan mereka minum, dan sebagainya. Dan sekarang mereka mengetahui bahawa mereka melakukan kerosakan jangka panjang kepada badan mereka dan risiko Kesihatan, jika mereka cuba meniru rakan mereka dan tabiat pemakanan. Bagi remaja, ini boleh membawa kepada perasaan yang terpencil dan berbeza dengan baik. Dan remaja tidak suka akan berbeza antara satu sama lain.

Tetapi ia tidak dapat dengan cara itu. Dengan sikap yang betul, penyakit malah boleh mengeratkan hubungan silaturahim. Ini adalah peluang untuk merawat penyakit tersebut sebagai pengalaman pembelajaran untuk keluarga dengan membantu keluarga untuk mempelajari dan mengamalkan tabiat pemakanan yang lebih baik. Apabila seluruh keluarga mula makan makanan yang sihat, bukan sahaja kemungkinan yang lain ahli-ahli yang menghidap kencing manis yang menurun, kesihatan mereka secara keseluruhan meningkat juga.

Ini juga boleh digunakan sebagai peluang untuk mengeratkan persahabatan dan mengetahui siapa rakan-rakan anda yang sebenar. Kencing manis adalah apa-apa untuk berasa malu tentang dan seorang remaja tidak perlu menyembunyikan ia daripada rakan-rakan Nya. Jika “rakan” sanggup menggugurkan kerana anda “takut” untuk minum atau makan perkara-perkara yang orang ramai dalam melakukan, maka mereka tidak benar-benar rakan anda. Kawan yang baik adalah bernilai emas, dan kawan yang baik akan memahami dan melekat dengan anda tidak kira penyakit anda.

Ia adalah penting untuk sesiapa sahaja yang sedang dirawat untuk kencing manis, bahawa mereka mempunyai sokongan daripada keluarga mereka. Kanak-kanak dan remaja adalah satu tawaran yang baik lebih cenderung berjaya mengekalkan tabiat makan dan senaman yang sihat jika seluruh keluarga dan sokongan Kumpulan kawan-kawan yang membantu mereka.

Apa yang penting ialah menyedari bahawa apabila diabetes dikesan, setiap orang harus mempunyai masa untuk menyesuaikan diri dengan keadaan baru. Dan menyedari bahawa bantuan ini sana, jika anda memerlukannya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *