Kencing manis kajian mendedahkan kekurangan kesedaran yang ketara

Kencing manis kajian mendedahkan kekurangan kesedaran yang ketara

Jika anda fikir anda tahu perbezaan antara jenis 1 dan diabetes jenis 2, anda mungkin sedang bagi kejutan.

Pakar mengatakan hampir 80 peratus rakyat Amerika tidak tahu perbezaan antara dua penyakit berbahaya dan boleh membawa maut.

Ini adalah salah satu daripada penemuan utama kaji selidik di seluruh negara baru yang menunjukkan perlunya peningkatan pendidikan awam mengenai penyakit ini.

Kajian ini dijalankan oleh Harris interaktif dan ditauliahkan oleh Medtronic, Inc, menunjukkan bahawa hampir separuh daripada responden turut menyedari bahawa wujud dua bentuk penyakit kencing manis.

“Masyarakat kencing manis telah bercerita untuk beberapa waktu kira-kira rakyat miskin pemahaman tentang kencing manis jenis 1. Malangnya, hasil kajian ini mengesahkan kebimbangan kami,”kata Francine Kaufman, MD, Pengarah Pusat Diabetes kanak-kanak menyeluruh dan Ketua Pusat untuk endokrinologi, kencing manis dan metabolisme pada kanak-kanak Hospital Los Angeles.

Keputusan kajian ini mengukuhkan lagi bagaimana sedikit Amerika memahami tentang cabaran-cabaran yang dialami oleh lebih daripada 1 juta orang menghidap kencing manis jenis 1. Untuk membantu, Laman Web baru diwujudkan, RealDiabetesControl.com, untuk memberikan maklumat yang mudah difahami tentang penyakit kencing manis dan terapi yang disediakan kepada pesakit.

“Orang ramai perlu faham bahawa kencing manis jenis 1 adalah penyakit seumur hidup yang paling kerap berlaku pada kanak-kanak serta orang dewasa. Ia tiada kena mengena dengan diet atau kurang bersenam, dan rawatan yang biasanya sangat berbeza daripada jenis 2, memerlukan terapi insulin intensif setiap hari untuk mengekalkan kualiti dalam kehidupan normal,”kata Dr. Kaufman.

Tinjauan itu juga mendapati bahawa hampir 70 peratus daripada orang tidak percaya wujud penawar untuk penyakit kencing manis jenis 1. Majoriti orang-orang yang berfikir diet yang betul (25 peratus), kehilangan berat badan (18 peratus), sukan (22 peratus), insulin (16 peratus) atau ubat-ubatan lain (12 peratus) adalah cara pesakit boleh menyembuhkan kencing manis jenis 1 mereka.

Salah faham ini mengesahkan ramai penduduk mitos dikaitkan dengan penyakit ini. Bilik-bilik ini juga menarik perhatian dari keperluan untuk pengurusan intensif insulin jenis 1 pesakit untuk mengurangkan kemungkinan komplikasi jangka panjang. Antara paling maju pilihan rawatan yang ada untuk pesakit termasuk terapi insulin pam dan glukosa yang berterusan (CGM) sistem pemantauan.

Untuk menghilangkan mitos diabetes jenis 1 dan meningkatkan kesedaran tentang pilihan-pilihan rawatan, Medtronic turut membiayai satu siri peristiwa-peristiwa pendidikan di seluruh negara pada musim panas ini. Peristiwa-peristiwa tempatan ini akan mendidik individu yang berminat tentang penyakit kencing manis jenis 1 dan bagaimana rawatan boleh meningkatkan hasil kesihatan dan kualiti hidup pesakit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *