Kencing boleh menimbulkan risiko masalah berat badan pada bayi

Kencing boleh menimbulkan risiko masalah berat badan pada bayi

Semasa mengandung ibu mungkin memerlukan sehingga tiga kali lebih banyak insulin untuk glukosa untuk meninggalkan darah dan mengubah tenaga. Apabila badan tidak dapat menggunakan insulin kerana rintangan insulin ia berkembang menjadi kencing. Glukosa yang membina di dalam darah ke tahap yang tinggi, ia dipanggil hiperglisemia.

Kencing menjejaskan ibu pada lewat kehamilan dan bayi juga. Insulin tidak cross plasenta, seperti glukosa dan nutrien lain lakukan. Glukosa darah tambahan Pas melalui plasenta yang memberikan bayi paras glukosa darah yang tinggi. Ia menyebabkan bayi pankreas untuk membuat insulin tambahan untuk menyingkirkan glukosa darah. Sejak bayi mendapat lebih banyak tenaga daripada yang diperlukan untuk membangunkan dan berkembang, tambahan tenaga disimpan sebagai lemak. Ia boleh membawa kepada Macrosomia iaitu “Lemak” bayi. Kelahiran bayi ini lemak membangunkan masalah pernafasan atau boleh membangunkan hipoglisemia akibat ke atas penghasilan insulin.
Kencing boleh membahayakan anda dan bayi anda, jadi anda perlu mempertimbangkan tentang hal yang serius dan mula mengambil berat sekali. Tujuan utama rawatan kencing adalah untuk mengekalkan tahap glukosa darah yang sama dengan orang-orang biasa wanita hamil. Ia memerlukan makanan yang dirancang dan dijadualkan aktiviti fizikal, bahkan darah glukosa ujian dan insulin suntikan jika diperlukan. Jika kencing adalah dijaga dengan betul, mengurangkan risiko kelahiran cesarean seksyen yang tinggi berat badan bayi yang memerlukan.

Selalunya, wanita dengan kencing mempamerkan gejala-gejala tiada. Ujian cabaran glukosa saringan adalah Ujian Saringan awal yang dilakukan di antara 26-28 minggu. Walau bagaimanapun, gejala-gejala kencing adalah sama seperti penyakit kencing manis jenis II. Ia termasuk peningkatan dahaga, kencing meningkat, keletihan, loya dan muntah-muntah, Jangkitan pundi kencing dan yis dan kabur penglihatan.

Kencing adalah hanya suatu fasa yang sementara, ia hilang selepas kehamilan. Tetapi sebaik sahaja anda disahkan mengidap kencing, peluang anda 2 dalam 3 yang ia akan kembali pada masa akan datang. Ia adalah sukar untuk memberitahu sama ada wanita tertentu mempunyai kencing manis disebabkan oleh kencing atau kencing manis type2. Seolah-olah satu hubungan antara kecenderungan mendapat kencing dan kencing manis type2. Kencing dan diabetes jenis 2, kedua-duanya melibatkan rintangan insulin.

Wanita dengan kencing mempunyai kehamilan yang sihat dan bayi sihat jika mereka mengikuti Pelan rawatan dari pembekal penjagaan kesihatan mereka. Ia diperlukan untuk mengekalkan tahap glukosa darah anda dalam julat sasaran. Setiap wanita harus mempunyai pelan khusus direka hanya untuk keperluan dia, jadi salah satu boleh ikut tips ini umum untuk kekal sihat dengan kencing:
• Tahu gula dalam darah anda dan pastikan ia sentiasa di bawah kawalan
• Memakan diet sihat
• Dapatkan aktiviti fizikal yang kerap, sederhana
• Kekalkan berat badan yang sihat

Wanita dengan kencing perlu mencatat tahap gula dalam darah, aktiviti fizikal dan segala-galanya yang dia makan dan minuman, di dalam buku rekod harian. Ini boleh membantu mengesan bagaimana rawatan bekerja dan Apakah yang perlu dilakukan lagi untuk mengekalkan tahap normal gula dalam darah. Sesetengah wanita dengan kencing juga perlu mengambil insulin, untuk membantu menguruskan penyakit kencing manis mereka jika gula darah shooting, walaupun semua ini. Insulin tambahan boleh membantu mereka mengurangkan tahap gula dalam darah mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *