Kenaikan kos penjagaan kesihatan Vs tanggungjawab peribadi

Kenaikan kos penjagaan kesihatan Vs tanggungjawab peribadi

Ramai di antara kita sekarang sedar bahawa obesiti adalah faktor risiko utama bagi sesetengah negara paling rumit dan mahal syarat kronik seperti penyakit jantung dan kencing manis. Kos manusia akan mengejutkan.

Sebagai negara kelihatan ke arah mengawal kos dalam penjagaan kesihatan, ada agenda yang boleh dilaksanakan boleh mengabaikan isu mendesak memerangi obesiti di Amerika. Selepas Rokok, yang menyebabkan kematian 400,000 yang dianggarkan setiap tahun, syarat-syarat yang berkaitan dengan berat badan yang merupakan punca kedua utama kematian di Amerika Syarikat, menyebabkan kira-kira 300,000 kematian boleh dicegah setiap tahun. Yang mengejutkan 84% tuntutan penjagaan kesihatan adalah hasil langsung daripada pilihan gaya hidup yang miskin (cth: Rokok, diet, penyalahgunaan dadah).

Apakah statistik baru yang lebih buruk lagi, dramatik menunjukkan bahawa obesiti meningkat pada tahap tertinggi sepanjang dekad yang lepas sehingga daripada 25 peratus daripada orang dewasa pada tahun 1980 kepada 34 peratus semalam. Sebagai hasil, dengan anggaran 58 juta rakyat dewasa Amerika, atau lebih satu pertiga daripada dewasa kepada penduduk adalah terlalu berat badan berlebihan. Ini kejadian obesiti yang tinggi terutamanya ketara penduduk minoriti, terutama di kalangan wanita, dan berleluasa di kalangan penduduk etnik yang berpendapatan rendah.

Obesiti adalah masalah kesihatan yang serius untuk kanak-kanak negara juga. Sejak tahun 1980 terdapat peningkatan sebanyak 42% kanak-kanak kadar obesiti. Satu daripada lima remaja kini dianggap ketara berat badan berlebihan. Apa yang membuat lompatan ini dalam obesiti kanak-kanak terutamanya Facilities adalah tambahan berat badan kanak-kanak adalah berkaitan dengan penyakit kardiovaskular dan bermulanya awal kencing manis jenis II.

Kenaikan kadar obesiti dianggap ancaman utama kesihatan awam kerana mereka akan terus dikaitkan dengan sejumlah melumpuhkan dan mengancam nyawa penyakit-penyakit. Penyelidik perubatan mengira 88 kepada 97 peratus daripada semua kes-kes penyakit kencing manis jenis II (bergantung-kepada insulin), 57 hingga 70 peratus daripada kes-kes penyakit jantung koronari, 11 peratus daripada kanser payudara, dan 10 peratus daripada barah kolon yang didiagnosis di Amerika yang berlebihan berat badan yang berpunca daripada obesiti. Selanjutnya, kira-kira satu pertiga daripada semua kes-kes tekanan darah tinggi adalah difikirkan disebabkan obesiti, manakala 70 peratus daripada kes-kes batu hempedu yang berpunca daripada berat badan yang berlebihan. Berat badan yang tidak sihat ini dikaitkan dengan Osteoartritis dan gout, bersama-sama dengan beberapa syarat-syarat lain yang dilanggar.

Atas sebab ini, Obesiti merupakan salah satu risiko kesihatan yang Tempahan meresap akan mempengaruhi rakyat Amerika semalam dan juga sebuah Parit multibillion dolar pada ekonomi Amerika Syarikat.
Penyelidik perubatan, menggunakan bakal kajian dan Statistik Kesihatan Kebangsaan, letakkan kos obesiti lebih daripada $100 bilion setiap tahun. Ini termasuklah $45.8 bilion kos langsung, seperti perkhidmatan penjagaan dan doktor hospital- atau 6.8 peratus daripada semua kos penjagaan kesihatan. Selanjutnya, obesiti kos ekonomi 18.9 bilion setahun untuk kos tidak langsung tersebut sebagai output yang hilang disebabkan oleh kematian dan hilang upaya dari penyakit-penyakit yang berkaitan dengan berat badan. Bilangan hari bekerja yang hilang ke penyakit yang berpunca daripada obesiti jumlah hari 53.6 juta setahun. Ini kehilangan produktiviti kos majikan untuk tambahan 4.06 bilion setiap tahun.

Kos ini, sambil mengejutkan, dengan jelas dapat dikurangkan dari semasa ke semasa jika negara meletakkan sumber di sebalik mobilisasi yang negara mempromosikan berat badan yang sihat dan meningkatkan aktiviti fizikal.

Tengah usaha ini ialah untuk mengubah persepsi awam obesiti dari masalah penampilan seorang dengan penyakit yang boleh dicegah, dirawat dan berjaya.

Terdapat tiada jawapan tunggal kepada masalah obesiti di negara kita namun yang pekat senaman dan diet yang sihat inisiatif yang digubal dalam sistem pendidikan awam kami akan mempunyai impak yang positif terhadap generasi akan datang dan masyarakat secara keseluruhannya.
Re-Thinking ruang kerja juga adalah perlu. Jenis pekerjaan yang sedentari melaburkan berjuta-juta pekerja di Amerika Syarikat berisiko. Badan kita telah direka untuk kekal dalam gerakan pada siang hari, tidak duduk di kaunter. Meja treadmill menawarkan penyelesaian unik dalam hal ini. Treadmill Meja telah menunjukkan kejayaan yang ketara dalam membenarkan pekerja untuk memulihkan kesihatan mereka, meningkatkan keupayaan kognitif, menurunkan berat badan dan meningkatkan produktiviti.
Meja treadmill menggabungkan faedah pencegahan penyakit berjalan sambil bekerja dan potensi pengurangan kos keseluruhan rawatan perubatan untuk syarikat-syarikat dan perniagaan kecil yang sama.

Berjalan juga telah terbukti secara klinikal untuk mengelakkan tercetusnya penyakit utama negara kita termasuk diabetes jenis 2 dan beberapa Tempahan virulen keperitan kanser. Berjalan kaki yang konsisten setiap hari telah terbukti sebagai satu cara yang berkesan untuk wad dari penyakit, mengekalkan kesihatan dan ketara mengurangkan keperluan untuk rawatan, namun kebanyakan rakyat Amerika berjalan kaki lebih kurang disyorkan garis panduan minima 10,000 langkah sehari yang ditetapkan oleh Ketua pakar bedah. Akibatnya kita mempunyai penduduk yang berlebihan dengan semua kebimbangan kesihatan yang mengiringi isu obesiti.

Pakatan negara pada penjagaan kesihatan (NCHC) melaporkan bahawa jumlah perbelanjaan penjagaan kesihatan adalah $2.3 trilion tahun lepas, bersamaan $7600 satu orang. Premium insurans kesihatan untuk keluarga empat langit rocketed ke $12,100 tempoh sama ini dan premium perlindungan satu purata lebih daripada $4,400 setiap tahun.
Satu taktik untuk menjimatkan penjagaan kesihatan adalah untuk membeli tinggi boleh ditolak “bencana” insurans kesihatan yang jauh lebih murah (seperti banyak sebagai 50% – 75% kurang) namun strategi ini mesti digabungkan dengan komitmen ke arah senaman dan gaya hidup yang sihat. Rakyat Amerika tidak melakukan terlalu baik dalam kategori komitmen. Kebanyakan daripada kita cite kekurangan masa dan kekurangan motivasi sebagai alasan bahawa hanya 10% daripada penduduk kami latihan secukupnya secara tetap.

Berita baik adalah bahawa senaman tidak perlu menjadi terlalu berat. Pusat kawalan penyakit (CDC) Laporan bahawa berjalan kaki tiga kali seminggu untuk sekurang-kurangnya 30 minit mengurangkan risiko kematian akibat penyakit sebanyak 57%. Petikan daripada banyak kajian perubatan yang menggambarkan dalam kesan positif daripada berjalan harian konsisten dalam mencegah pelbagai penyakit boleh didapati di laman web di TrekDesk.
Malangnya 2/3 daripada penduduk Amerika Syarikat kini dikategorikan sebagai berat badan berlebihan menurut CDC dan kurang daripada 10% penduduk adalah bersenam secara tetap. Manakala Kongres harus memfokuskan mengetepikan sistem penjagaan kesihatan kami kos pentadbiran yang melampau, penipuan dan salah urus tiada juga mestilah panggilan untuk tindakan peribadi.

Pencegahan melalui gaya hidup yang sihat dan senaman harus memainkan peranan yang penting dalam krisis kesihatan kami semakin meningkat tetapi beberapa ahli politik ingin risiko tindak balas daripada memberitahu rakyat Amerika mereka perlu keluar dari kerusi mereka dan mula bergerak.
Terdesak untuk mendapatkan jawapan, beberapa kerajaan-kerajaan negeri mempertimbangkan memulakan “lobak merah dan batang pendekatan” untuk program-program insurans perubatan. Alabama Tempahan digubal kenaikan Tahunan $300.00 untuk penjagaan kesihatan premium kepada kakitangan negeri yang tidak memenuhi syarat-syarat Kesihatan minimum dan tidak sanggup untuk menyertai pelan kesihatan negeri mereka. Pertubuhan Bangsa-bangsa lain akan memulakan garis panduan yang lebih ketat juga. Jepun telah melaksanakan satu program Kebangsaan pembesar Syarikat jika pekerja-pekerja mereka tidak memenuhi berat tertentu dan garis pinggang.

Kos penjagaan kesihatan yang semakin meningkat dan premium insurans akan mengambil penyediaan penjagaan kesihatan daripada tangan berjuta-juta dan meletakkan beban yang besar pada ekonomi kita mengikut NCHC, kira-kira 16% daripada KDNK semasa kami dan dijangka akan meningkat sehingga 20% daripada KDNK dalam tempoh lapan tahun.

Dengan kos penjagaan kesihatan meningkat pada 2 – 3 kali kadar inflasi penekanan pencegahan yang proaktif nampaknya lebih kritikal sekarang lebih berbanding sebelum ini. Meja treadmill menawarkan penyelesaian yang memberi kuasa kepada kakitangan untuk mengawal kesihatan peribadi mereka dan mengurangkan kos perubatan mereka pada masa yang sama.

Mudah-mudahan, kita boleh mengenali keperluan untuk mendapatkan pekerja keluar dari kerusi mereka dan bergerak lagi dengan meja treadmill atau lain-lain langkah kreatif manakala terdapat masih masa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *