Kemurungan atau kes Blues hari Isnin

Kemurungan atau kes Blues hari Isnin

Awal seminggu kerja baru boleh menyebabkan kes blues itu bagi orang-orang yang banyak tetapi mengikut kajian terkini dari pusat kawalan penyakit dan pencegahan (CDC) 1 dalam 20 orang Amerika yang berusia 12 mengalami keadaan kemurungan klinikal. 40-59 tahun lama wanita mempunyai kadar tertinggi. Orang miskin juga melaporkan gejala-gejala kemurungan lebih daripada rakyat Amerika yang lebih kaya. 80% rakyat dengan laporan kemurungan yang mereka mempunyai beberapa tahap kerosakan fungsi kerana kemurungan dan 27% melaporkan kesukaran yang serius dalam pekerjaan dan kehidupan rumah hasilnya. Hanya 29% orang yang mengalami kemurungan mencari profesional kesihatan mental. Kemurungan datang dalam pelbagai bentuk termasuk:

* Kemurungan
* Menyihatkan kemurungan
* Gangguan affective bermusim
* Situasional kemurungan
* Pelarasan gangguan
* Bipolar gangguan (manik kemurungan)

Kemurungan adalah keadaan mental atau gangguan mental yang kronik yang dicirikan oleh perasaan sedih, kesepian, putus asa, ketidak upayaan, rendah diri dan self-reproach. Tanda-tanda lain termasuklah terencat psikomotor, ragam yang murung dan pengeluaran dari hubungan sosial, insomnia, dan selera makan berkurangan. Gejala-gejala boleh menjadi cukup teruk untuk menyebabkan yang membahayakan diri atau membunuh diri (kemurungan). Sesiapa sahaja boleh menghidap kemurungan pada bila-bila masa dalam kehidupan mereka. Pelawak Jim Carey dan Larry King kedua-dua hos bual mendedahkan bahawa mereka telah berjuang kemurungan pada peringkat kerjaya mereka.

Post partum kemurungan menyerang wanita selepas kelahiran kanak-kanak. Perisai Brooke menulis sebuah buku tentang pengalaman beliau selepas kelahiran anaknya Rowan dipanggil turun datang hujan. Ini menjadikan sensasi media apabila rakan-rakan pelakon Tom Cruise mengkritik beliau untuk kegunaan antidepressant. Keadaan ini boleh melemahkan dalam penjagaan bayi yang baru dan mewujudkan halangan kepada Ikatan yang sesuai dengan kanak-kanak. Post partum kemurungan kelihatan seperti kemurungan utama kecuali bahawa ia berlaku sejurus selepas penghantaran. Ini menjejaskan wanita 1 dalam setiap 500 yang telah melahirkan. Gejala-gejala boleh cukup teruk untuk menjejaskan fungsi biasa dan meletakkan ibu dan nyawa bayi berisiko. Rawatan hendaklah dicari dengan serta-merta selepas gejala-gejala yang timbul.

Bermusim affective gangguan merupakan satu bentuk kemurungan yang muncul pada musim sejuk dan azam pada musim bunga. Pesakit yang mengalami kemurungan dan kekurangan tenaga. Pendedahan cahaya dirasai untuk menjadi sebahagian daripada punca dan cahaya digunakan dalam rawatan. Keadaan ini adalah lebih biasa di kalangan wanita. Untuk mengetahui lebih lanjut Baca iTriagehealth.com Blog kesihatan.

Situasional kemurungan adalah satu episod kemurungan akut yang hasil daripada acara tekanan hidup seperti kehilangan pekerjaan, kehilangan yang tersayang atau semula jadi bencana. Ia tidak jelas mengapa sesetengah orang akan terjejas dan lain-lain tidak. Gejala-gejala boleh bertahan selama hari atau tahun. Gangguan pelarasan adalah ketidakmampuan untuk melaraskan manja biasa hidup mengakibatkan gejala-gejala emosi atau tingkah laku yang ketara dan kemerosotan fungsi dalam kehidupan seharian.

Keadaan yang hampir kepada kemurungan adalah gangguan bi-polar atau kemurungan manik. Orang dengan gangguan bi-polar mengalami gejala-gejala yang sama seperti orang yang mengalami kemurungan, tetapi mereka juga akan mengalami kelajuan tinggi atau Hiper episod manik. Keadaan ini dicirikan oleh ketidakstabilan suasana dan boleh menjadi serius dan melumpuhkan. Mania mendedahkan dirinya dalam excitability berlebihan, tingkah-laku melulu, tindakan impulsif, tenaga yang berlebihan, kegelisahan dan ketidakupayaan untuk tidur.

Ia adalah penting untuk penjagaan kesihatan profesional untuk membuat diagnostik perbezaan antara lurus kemurungan dan gangguan bi-polar untuk memastikan pesakit menerima rawatan yang sewajarnya secepat mungkin. Pesakit perlu membantu ahli-ahli yang mengenal pasti sama ada mereka mengalami sahaja gejala-gejala kemurungan atau jika mereka mempunyai komponen bi-polar gangguan serta terapi mereka. Seorang profesional yang baik akan meminta pesakit sekiranya mereka mengalami perasaan kemurungan serta gejala-gejala kemurungan yang bertentangan. Kadang-kadang keluarga akan membekalkan maklumat penting oleh menyedari tenaga yang berlebihan, tingkah-laku melulu atau perancangan tindakan. Memenangi anugerah Pelakon Glenn Close bercakap bersemangat tentang gangguan bipolar kerana ia telah melanda sangat berhampiran dengan rumah dengan beliau saudara Jessie Close (lihat di bawah). Kerana pengalaman tangan pertama dengan budaya stigma terhadap penyakit mental, Cik tutup telah memulakan kempen Nasional anti-stigma untuk mengubah persepsi orang awam penyakit mental yang dipanggil membawa 2 Tukar fikiran.

Sifat kemurungan boleh menghalang seseorang mendapatkan bantuan. Penafian adalah salah satu sebab orang mengalami kemurungan tidak menerima rawatan. Lain-lain tidak mendapatkan rawatan kerana mereka tidak percaya bahawa mereka boleh dibantu. Masih ada stigma yang dalam masyarakat sekeliling penyakit mental dan perlindungan insurans salji dan ini akan menghalang orang lain mendapatkan rawatan. Berita baik adalah bahawa kemurungan adalah satu keadaan yang dirawat. Dengan rawatan yang sesuai pesakit boleh kembali ke tahap normal dari berfungsi.

Cara Tempahan afektif untuk membantu seseorang tertekan adalah untuk membantu mereka untuk mendapatkan rawatan. Ini mungkin melibatkan membantu membuat temujanji dan akan pelantikan dengan profesional kesihatan penjagaan kesihatan atau mental. Ini juga mungkin melibatkan memberikan sokongan emosi dan menggalakkan pesakit untuk melekat dengan rawatan yang diberikan sehingga gejala mula reda. Antidepresan dan psikoterapi adalah mainstays dalam rawatan. Profesional kesihatan mental untuk mencari rawatan adalah pakar psikiatri dan psikologi. Hospitalizations psikiatri mungkin diperlukan untuk gejala-gejala teruk dan ideations yang membunuh diri.

Kemurungan bukanlah hanya keadaan emosi tetapi keadaan perubatan yang memerlukan rawatan yang sewajarnya. Apabila perasaan anda melepasi kes blues pagi Isnin, sudah tiba masanya untuk mendapatkan rawatan yang sewajarnya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *