Kemenyan minyak sifat antikanser yang terbongkar di dalam penyelidikan makmal

Kemenyan minyak sifat antikanser yang terbongkar di dalam penyelidikan makmal

Mencari penawar bagi kanser telah full-swing selama bertahun-tahun. Para saintis seluruh dunia sedang menyiasat setiap bahan yang boleh didapati dan protokol yang boleh mereka bermimpi untuk menawarkan kelegaan manusia daripada penyakit ini sering terminal. Dalam kajian ini terdapat banyak tumbuh-tumbuhan dan ekstrak-daripada tumbuhan yang telah memainkan peranan penting dalam sistem perubatan tradisional sepanjang sejarah. Dalam lepas beberapa tahun, faedah dan penyelidikan potensi minyak pati sebagai agen anti-kanser telah berkembang dengan ketara. (Bagi mereka yang baru untuk minyak pati, mereka adalah semata-mata tidak menentu aromatik juzuk tumbuhan–sebagai contoh, kimia yang membentuk bau Rose yang atau Kepedasan daripada Basil segar. Mereka adalah sebatian kompleks, sangat sesuai dengan fisiologi manusia, dengan pelbagai manfaat kesihatan disokong kajian.)

Dua baki minyak pati yang dikaji untuk aktiviti anti-kanser

Pengasingan melalui penyelidikan yang disiarkan dalam jurnal saintifik yang disemak rakan sebaya, seseorang akan menemui dua minyak pati tertentu yang biasanya dikaitkan dengan aktiviti anti-kanser: Kemenyan dan Serai. Untuk menjelaskan, Serai disuling dari daun rumput Serai Makan; nama Kemenyan sebenarnya merujuk kepada resin pokok-pokok Olibanum yang ditemui kebanyakannya di Habsyah, Somalia dan India–minyak pati disuling dari resin–atau ‘sap’–pokok-pokok ini. Serai dan Kemenyan mempunyai sejarah yang sangat panjang penggunaan ubat-ubatan. Kemenyan telah menjadi salah satu produk-produk ubat-ubatan yang Tempahan sangat penting sepanjang sejarah manusia–Serai hanya berlaku untuk menjadi sangat prolifik, tetapi keberkesanannya tidak kurang berharga kerana dengan adanya.

Penyelidikan moden membuktikan potensi perubatan kuno

Kemenyan minyak pati telah dicatat oleh aromatherapists perubatan untuk menjadi paling berkesan sistem imun yang modulating aromatic yang terkemuka. Kajian semula kajian Kemenyan minyak agak menakjubkan, dan hidup deklarasi ini. Menggunakan istilah carian ‘Kemenyan minyak kanser’ pada pangkalan data Institut untuk National Health menghasilkan keputusan 34 (seperti tulisan ini). Kemenyan minyak nampaknya untuk mempunyai keupayaan untuk membezakan di antara sel-sel yang sihat dan kanser dalam organ atau tisu, dan membawa kepada kematian sel-sel kanser sambil meninggalkan orang-orang yang sihat yang unharmed.

Kemenyan minyak pati adalah sangat unik di solek dengan kimia, rasanya hampir lain di kingdom tumbuhan. Ianya hanya Kemenyan yang Boswellic asid yang terdapat dalam kuantiti yang besar. Asid Boswellic mula-mula menjadi popular di Barat kira-kira 20 tahun yang lalu, apabila ia meresap ke dalam persediaan antiradang untuk sakit otot dan sendi artritis. Asid Boswellic seolah-olah bukan sahaja mempunyai keupayaan untuk mengurangkan keradangan tetapi untuk merangsang pertumbuhan semula serta–satu syarikat penjagaan kulit mewah telah bermula termasuk mereka dalam talian mereka anti-penuaan, sebagai sebatian ini telah menunjukkan untuk mengurangkan penampilan kedutan dan memperbaiki tekstur kulit. Ia adalah sebatian ini yang dapat memulakan apoptosis, atau kematian sel diprogram semula jadi, kekurangan yang merupakan salah satu ciri-ciri semua kanser.

Spesifisiti sel kanser

Salah satu cabaran dalam merawat kanser mensasarkan sel-sel kanser khusus dengan mana-mana ubat-ubatan atau rawatan, manakala meninggalkan sel-sel normal yang sihat dan tidak terjejas. Lebih dari satu penyiasatan yang menggunakan Kemenyan telah mencapai kesimpulan yang sama: bahawa Kemenyan minyak “nampaknya untuk membezakan” kanser daripada sel-sel bukan kanser, dan menyekat percambahan sel-sel kanser sahaja. Dan bukan hanya Kemenyan ini penting tindakan, tetapi ia telah terbukti untuk mengurangkan daya maju untuk kanser dalam agak pelbagai sistem organ dan tisu. Ternyata, ia boleh menjadi rawatan untuk pelbagai kes dan syarat-syarat.

Serai: Sebagai penyembuh serba boleh disiasat kerana pelbagai terapi yang baru

Sejak dua tahun yang lalu, penyelidik India menerbitkan dua kertas ringkasan penyiasatan mereka dalam tindakan-tindakan anti-kanser Serai. Minyak pati telah didapati berkesan dalam menyebabkan kematian sel dua belas baris sel kanser yang biasanya digunakan dalam penyelidikan tersebut. Minyak pati Serai telah dicatat untuk menunjukkan “dose tanggungan kesan terhadap pelbagai garisan sel kanser”. Keberkesanan minyak terbesar adalah terhadap sel kanser kolon, dengan tumpuan 4.2 mikrogram setiap mililiter penyelesaian yang sangat rendah. Minyak pati juga didapati berkesan dalam apa yang dikenali sebagai tetikus-model kajian, di mana tikus yang dipasang dengan sel-sel tumor yang khusus akan dilayan dengan minyak. (Perhatikan bahawa manakala pengarang membiarkan haiwan pengajian dalam apa jua cara, maklumat yang dikemukakan oleh kajian ini mungkin in-fakta membawa kepada penjimatan kehidupan yang banyak).

Sabar: Terapi alternatif seperti rawatan kanser

Kajian ini (dan lain-lain yang boleh didapati melalui pangkalan data penyelidikan perubatan) yang sememangnya menjanjikan–Tempahan noting cara beberapa bahawa ketoksikan yang rendah, ketersediaan dan sel kanser kepentingan sebatian semulajadi ini menjamin lagi siasatan. Sila ambil perhatian, artikel ini bukan bertujuan untuk menawarkan nasihat perubatan, tetapi semata-mata untuk melaporkan Hotel yang terbaru dalam penyelidikan perubatan. Ia bukanlah sebagai pengganti untuk nasihat perubatan profesional yang mantap dari doktor anda atau lain-lain pembekal penjagaan kesihatan yang berkelayakan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *