Kemenyan minyak pati mempunyai banyak kegunaan

Kemenyan minyak pati mempunyai banyak kegunaan

Ia umumnya diterima bahawa Kemenyan adalah ahli famili Burseraceae dan genus Boswellia.
Koleksi
Mengumpul Kemenyan memerlukan incisi yang mendalam, membujur dibuat di batang pokok dan di bawahnya jalur kecil menyalak 5 inci panjang dikupas. Hasil daripada potongan yang, bahan seperti susu, damar oleo, dihasilkan yang mengeraskan disebabkan oleh pendedahan kepada udara. Potongan yang mendalam kemudian. Selepas kira-kira tiga bulan resin mengeraskan ke yellowish “menangis” yang akan dituai oleh mengikis mereka mati pokok.
Penyelidikan
Merujuk kepada BBC: “saintis telah mendapati bahawa terdapat beberapa ejen dalam Kemenyan yang berhenti menyebarkan kanser, dan yang mendorong sel-sel kanser untuk menutup diri mereka.
Bekerja dengan Kemenyan boleh revolutionise rawatan kanser. Pada masa ini, dengan cara rawatan kemoterapi, doktor letupan di kawasan sekitar ketumbuhan yang membunuh kanser, tetapi juga membunuh sel-sel yang sihat, dan melemahkan pesakit. Rawatan dengan Kemenyan boleh membasmi sel-sel kanser sahaja dan membiarkan yang lain hidup.”
Seorang Saintis Virginia Tech berkata: Kemenyan minyak mungkin berguna dalam merawat metastatik malignan — kanser yang agresif yang menyerang manusia dan equines.
Kegunaan
Lapan hingga sepuluh titis minyak Kemenyan di bathwater juga boleh melegakan pembakaran jangkitan saluran kencing.
Beberapa titik minyak Kemenyan yang ditaburkan ke atas kain atau sapu tangan dan kerap dihidu boleh melegakan hidung tersumbat yang berkaitan dengan selsema atau alahan
Wanita yang mengalami tempoh berat boleh dikenakan tiga ke empat titik dalam minyak pembawa dan urut pada bahagian bawah abdomen dua kali sehari.
Permohonan topikal membantu melegakan dari keadaan reumatik dan artritis.
Ia digunakan untuk merawat jangkitan faraj dengan menggunakan sebagai douche yang.
Ia dihidu untuk menyingkirkan mukus dalam jangkitan bronkial.
Untuk kesihatan gigi, ia digunakan sebagai Cecair kumur yang.
Ia juga digunakan untuk merawat keadaan gusi dan tekak.
Ia digunakan untuk membuat banyak krim dan losyen anti-kedut.
Ia dikenali untuk menyampaikan hasil yang berfaedah dalam membantu memerangi kebimbangan, asma, bronkitis, tekanan, batuk, parut & regangan.
Hari ini, ia digunakan dalam pelbagai cara, termasuk merawat daripada:
• Senak
• Kebimbangan
• Masalah sistem imun
• Masalah tidur
• Bronkitis
• Asma
• Pusat
• Kesesakan
• Laryngitis
• Sifilis

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *