Kemenyan Kemenyan – manfaat sihat

Kemenyan Kemenyan – manfaat sihat

Orang purba percaya manfaat sihat Kemenyan. Mereka digunakan untuk mengamalkan upacara tertentu menggunakan Kemenyan. Pembakaran Kemenyan telah dilakukan pendahulu kami. Walaupun fakta-fakta saintifik tentang faedah Kemenyan tidak telah diperolehi lagi, orang-orang purba telah mengalami bahawa mereka membuat sebahagian darinya. Beberapa pengikut agama menggunakan Kemenyan itu untuk membuat jiwa lebih baik. Kita boleh mencari fakta ini dari beberapa bahagian agama di dunia. Walaupun agama mereka mungkin berbeza, mereka mengamalkan upacara membakar Kemenyan. Malah, mereka mempunyai tujuan yang sama dalam melakukan upacara. Hakikat ini membawa ahli-ahli sains untuk meneroka dan mendedahkan pengetahuan tersembunyi dari fenomena ini. Mereka cuba untuk mencari jawapan tentang rahsia Kemenyan. Apabila orang-orang purba percaya terdapat manfaat dari Kemenyan kerana pengalaman, seorang saintis ingin memberikan jawapan yang logik dan saintifik manfaat terutamanya bagi kesihatan kita.

Salah satu Kemenyan yang digunakan selama berabad-abad ialah Kemenyan. Orang-orang Arab memanggil lubban. Ia adalah untuk-aromatik resin yang diperolehi dari pokok genus Boswellia. Ia telah digunakan dalam minyak wangi dan aromaterapi. Dalam agama Kristian, ia telah diiktiraf sebagai hadiah pada kelahiran Yesus yang diberikan oleh tiga orang bijak. Jadi, orang-orang Kristian percaya bahawa ia adalah lebih berharga daripada emas. Sementara itu, dalam agama Islam ia telah digunakan untuk anoint yang bayi yang baru lahir dengan mencampurkan dengan minyak. Ia menjadi n tanda yang kanak-kanak akan memasuki fasa baru rohani hidup. Orang-orang Mesir sebenarnya tidak menganggap bahawa ia adalah aneh lagi kerana mereka telah digunakan dalam upacara keagamaan mereka. Sama untuk Mesir, ia adalah juga bahagian yang sangat penting bagi upacara orang Babylon telah dan Asyur. Bagi maksud perubatan, mereka menggunakannya sebagai penawar untuk keracunan hemlock. Walau bagaimanapun, Ibn Sina sebagai doktor Iran menyatakan bahawa ia adalah berguna untuk badan penyakit seperti muntah-muntah, tumor, demam dan disenteri.

Pada masa kini, para saintis telah menemui faedah sihat Kemenyan yang menggunakan Kemenyan. Walau bagaimanapun, manfaat yang agak berbeza. Pada masa ini, ia telah digunakan sebagai aromaterapi untuk mengurangkan kebimbangan dan tekanan. Jurnal Farmasi dan farmakologi telah melaporkan bahawa ia mengandungi komponen tertentu untuk melegakan tekanan yang dipanggil incensole acetate. Kajian-kajian klinikal yang diadakan oleh Universiti Ibrani Baitulmuqaddis telah dinilai bahawa ia adalah sangat penting untuk rawatan kemurungan. Kemurungan menjadi masalah yang serius pada masa ini. Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah dimaklumkan bahawa terdapat 121 juta orang menderita penyakit mental ini. Ironinya, kemurungan yang mungkin membawa kepada masalah serius yang lain seperti gangguan tidur, perubahan selera dan mood, perasaan sedih, rasa putus asa dan dll. Adalah amat disyorkan untuk mendapatkan psikoterapi. Itu notis bahawa satu daripada manfaat sihat Kemenyan yang menggunakan Kemenyan

Satu lagi faedah yang anda boleh mendapatkan ini untuk muka anda. Manfaat ini benar-benar telah diketahui oleh orang-orang Mesir selama berabad-abad. Dahulu, orang-orang Mesir digunakan sebagai berat eyeliner untuk mencantikkan wajah. Di sisi lain, ia juga digunakan untuk melindungi mata daripada jangkitan. Selain itu, ia boleh menjadi anti-radang terlalu. Klinik Cleveland berkata, keradangan yang sebenarnya lebih daripada bengkak tisu yang berhampiran untuk kecederaan kulit. Ironinya, ia telah dilaporkan bahawa ia boleh membawa kepada beberapa penyakit seperti arthritis, tekanan darah tinggi, asma, dan kegagalan buah pinggang. Dalam kes ini, anda boleh mendapatkan manfaat kesihatan Kemenyan yang menggunakan Kemenyan seperti melegakan keradangan. Fototerapi kajian telah mendapati bahawa Kemenyan adalah sangat berkesan sebagai rawatan untuk radang. Di samping itu, penyelidik di Institut perubatan integratif laporan bahawa terdapat juga sifat-sifat anti-ulser India ditemui di dalamnya. Ia telah menyedari dengan penyelidik menguji pada tikus.

Nenek moyang kita telah menyedari bahawa ada manfaat sihat Kemenyan. Mereka telah mengamalkan pembakaran Kemenyan dalam upacara agama. Pada masa itu, tidak ada alasan logik mengapa mereka melakukannya. Dengan pengalaman, mereka memikirkan bahawa Kemenyan adalah berguna untuk proses penyembuhan. Dalam kes ini, Kemenyan menjadi salah satu ramuan untuk Kemenyan. Kajian saintifik telah diadakan untuk mengetahui sifat-sifat yang terkandung di dalamnya. Pada masa ini, ia menjadi salah satu bahan yang dimasukkan ke dalam beberapa produk di pasaran. Di Jepun, banyak produk ditawarkan untuk mendapatkan manfaat tertentu itu. Ia menjadi ramuan tradisi yang membuat anda sihat. Selain itu, ia adalah benar-benar selamat untuk digunakan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *