Kembali sakit di kalangan wanita hamil–Kenapa rendah anda kembali menyakitkan semasa hamil, dan bagaimana untuk mendapatkan bantuan

Kembali sakit di kalangan wanita hamil–Kenapa rendah anda kembali menyakitkan semasa hamil, dan bagaimana untuk mendapatkan bantuan

Sakit belakang di kalangan wanita hamil adalah aduan sangat biasa. Malah, sebanyak 80% daripada wanita yang hamil akan mempunyai sakit belakang pada masa tertentu sepanjang kehamilan mereka. Terdapat beberapa jenis sakit belakang yang berlaku antara ibu-ibu mengandung, tetapi sakit belakang yang rendah adalah yang paling biasa. Tetapi mengapa tidak anda kembali rendah menyakiti semasa mengandung?

Sakit belakang boleh berlaku atas beberapa sebab, yang boleh dikurangkan kepada dua isu utama: hormon dan perubahan postur.

Semasa mengandung, badan anda menghasilkan koktel veritable hormon. Antaranya hormon yang dipanggil relaxin. Peranan utama relaxin adalah untuk gemburkan sendi dan ligamen dalam badan anda untuk membantu mereka meregangkan dan meluaskan lagi. Ini membolehkan badan anda untuk lebih mudah membuat bilik bayi anda di dalam pelvis anda. Dan, apabila tiba masanya untuk bayi anda untuk dilahirkan, relaxin hormon akan membantu sendi pubik berehat dan meregangkan mencukupi untuk bayi anda bahu untuk melalui tulang pelvik.

Tetapi Apakah semua yang mempunyai kaitan dengan sakit belakang? Baik, Malangnya, badan anda tidak dapat mengasingkan mana ligamen sendi akan meregangkan dan gemburkan dan ini berlaku pada skala yang luas seluruh badan anda. Sebagai ligamen dan otot-otot yang menyokong tulang belakang anda menjadi longgar biasanya, ia boleh menyebabkan beberapa ketidakstabilan di tulang belakang, yang boleh mengakibatkan aching dan ketidakselesaan.

Kerana rahim anda mengembang dan bayi anda mula membesar, ia juga menyebabkan perubahan yang besar dalam sikap anda, yang boleh mengakibatkan aching. Seperti perut dan rahim anda meregangkan, ia meletakkan lebih banyak tekanan pada otot belakang anda.

Pusat graviti anda berubah. Perut anda beralih keluar dan ke bawah, dan tulang belakang anda melengkung ke belakang untuk mencuba untuk memberikan pampasan bagi perubahan ini. Hasilnya, otot-otot tulang belakang anda menjadi sakit dan letih, dan lebih terdedah kepada kecederaan dan tekanan.

Artikel ini akan meneroka punca sakit belakang semasa mengandung, membincangkan pelbagai jenis sakit belakang yang berlaku dan memberikan maklumat mengenai apa yang boleh dilakukan untuk mengelakkan dan melegakan sakit belakang pranatal.

Terdapat dua jenis sakit belakang yang rendah dalam kehamilan, kesakitan lumbar dan memberi kesakitan pelvik yang biasa.

Lumbar kesakitan adalah serupa dengan jenis sakit belakang yang anda mungkin alami sebelum anda hamil. Ketidakselesaan lumbar dirasai di tulang belakang rendah, peringkat, atau sedikit lebih tinggi daripada, pinggang anda. Ia juga boleh mengakibatkan kesakitan yang memancarkan untuk kaki anda.

Ketidakselesaan lumbar boleh dicetuskan oleh duduk atau berdiri untuk suatu tempoh masa atau mengangkat berulang-ulang.

Kesakitan pelvik yang memberi adalah rendah sakit belakang yang dialami di sebalik pelvis, di bawah pinggang, dan/atau di seluruh tailbone dan sacrum. Ia juga dapat dirasai di punggung, pada satu atau kedua-dua belah, atau belakang paha. Anda juga mungkin mempunyai bulu Ari-Ari sakit. Kesakitan pelvik yang memberi berlaku empat kali lebih kerap berbanding lumbar kesakitan semasa mengandung.

Memberi ketidakselesaan pelvik boleh menjadi lebih teruk dengan lenturan, memulas, bergolek, menaiki tangga, dan berpanjangan condong ke hadapan seperti berlaku apabila anda duduk di komputer untuk suatu tempoh masa.

Kesakitan pelvik yang memberi sering disalah anggap sebagai sciatica. Apabila anda mempunyai sciatica, ia menyebabkan ketidakselesaan bukan sahaja di bahagian belakang yang rendah, pinggang, punggung dan paha, tetapi juga di kaki. Dengan sciatica, sakit kaki biasanya lebih teruk daripada sakit tulang belakang, dan disertai oleh kebas, sensasi cucukan yang mana, atau mencucuk pin. Ini aching dan kebas secara amnya memancarkan sepanjang jalan ke jari kaki. Kebas juga boleh sampai ke pangkal paha dan kawasan kemaluan.

Sciatica secara amnya disebabkan oleh cakera herniated atau membonjol.

Risiko anda sakit belakang yang rendah semasa hamil meningkat jika anda mempunyai sakit belakang sebelum menjadi hamil atau semasa kehamilan yang sebelumnya. Anda juga mempunyai peningkatan risiko sakit belakang pranatal jika anda akan membawa Kembar atau berlebihan berat badan.

Untuk mengekalkan belakang yang sihat semasa mengandung, ia adalah penting untuk melibatkan diri dalam regimen senaman tetap. Senaman adalah penting untuk mengawal dan mengelakkan sakit belakang. Apabila otot-otot anda akan lemah dan tidak fleksibel, anda akan lebih cenderung untuk mencederakan. Senaman yang kerap akan meregangkan dan menguatkan otot dan ligamen lebih baik sokongan tulang belakang anda dan mengelakkan sakit belakang kehamilan dari berlaku.

Latihan yang khusus untuk mengurangkan sakit belakang yang rendah semasa kehamilan termasuklah senaman pelvik tilt, senaman Kegel, belakang stretches, hamstring stretches, stretches dada dan mencangkung. Untuk maklumat terperinci mengenai cara untuk melakukan senaman dan stretches ini, anda boleh layari

Mengambil langkah tambahan untuk mengetahui bagaimana anda bengkok dan bergerak. Itu sahaja boleh membantu mencegah ketidakselesaan sebelum ia bermula.

Sakit belakang di kalangan wanita hamil boleh mengecewakan, yang pasti, tetapi anda boleh menemukan kelegaan. Pastikan anda mendapat rehat secukupnya, pemakanan, dan senaman, dan anda akan di jalan untuk menghapuskan backaches untuk selama-lamanya.

Jika sakit belakang anda jika sangat sengit, berirama dan terasa seperti senggugut, atau menyebabkan kebas, anda perlu menghubungi penyedia jagaan kesihatan anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *