Kemaskini Sains aromaterapi: Merawat MRSA dengan minyak pati

Kemaskini Sains aromaterapi: Merawat MRSA dengan minyak pati

Jika anda pernah mendengar berita sekali dalam tempoh lima tahun yang lepas, anda telah mendengar MRSA, juga dipanggil “superbug”. Singkatan merujuk kepada sebarang jenis Staphyulococcus aureus bakteria yang menjadi tahan untuk rawatan dengan kelas-kelas tertentu utama antibiotik. Titik adalah bahawa perubatan moden tidak mampu untuk mengendalikan bakteria ini terlalu baik–anda juga mungkin pernah mendengar bahawa oleh kerana itu, beberapa ribu orang mati setiap tahun daripada jangkitan dengan bakteria ini.

Bakteria adalah satu cabaran yang sejumlah besar kajian telah dilakukan untuk menyiasat keberkesanan rawatan semula jadi. Menyemak imbas ABSTRAK Penyelidikan pada Pubmed.gov, salah satu akan mendapati sejumlah besar kertas-kertas yang menyiasat penggunaan minyak pati, kedua-dua cecair dan wap fasa. Minyak pati semulajadi hadir sendiri dalam cara yang boleh membantu: kerana jangkitan ditemui dalam rongga hidung dan sistem pernafasan, dan di tapak-tapak luka (pecah kulit), sedutan dan topikal penggunaan antibiotik semulajadi ini boleh menjadi berguna.

Keberkesanan salah satu cara yang paling popular menggunakan minyak pati sebagai langkah pencegahan adalah sudi oleh penyelidik menguji minyak dalam fasa wap mereka. Dengan menggunakan peresap nebulizing–peranti yang membuat kabus yang evaporating minyak atau campuran minyak–didapati bahawa gabungan Serai dan geranium boleh menyekat pertumbuhan bakteria MRSA dalam piring petri dalam ruang tertutup yang sama. Dan selanjutnya, kiraan bakteria bawaan udara di persekitaran pejabat berkurangan sebanyak lapan puluh sembilan peratus dengan menggunakan campuran yang sama ini lebih lima belas minit.

Minyak pati pokok teh, lama dianggap sebagai standard emas antiseptik minyak pati, telah tertakluk kepada banyak kajian itu sendiri. Keterangan seolah-olah menunjukkan bahawa pokok teh yang semata-mata adalah tidak mencukupi untuk membasmi bakteria, dan keseluruhan bahawa ia tidak mungkin calon terbaik untuk rawatan MRSA. Dalam satu ujikaji yang menggunakan sos luka, gabungan pokok geranium dan teh boleh membasmi Staphyulococcus aureus yang sudah sensitif kepada antibiotik; campuran minyak pati geranium dan Citricidal (ekstrak biji limau gedang) dijumpai untuk membasmi MRSA apabila digunakan pada yang berpakaian luka.

Ia adalah menarik bahawa minyak pati tidak tunggal telah dijumpai dalam semua penyelidikan untuk menjadi lebih unggul antibiotik sintetik, tetapi campuran minyak pati telah. Dari maklumat ini, sebuah syarikat di UK telah membangunkan satu jenis baru tumbuhan herba untuk penyulingan ke minyak pati. Minyak pati tumbuhan terdapat biasa dalam 4 chemotypes, maknanya ia secara semula jadi mempunyai 4 profil kimia yang berbeza bergantung kepada jenis tumbuhan herba yang minyak telah disuling dari. Terikan baru ini menghasilkan minyak pati dengan profil kimia yang meniru campuran minyak pati, yang mengandungi bahan kimia semulajadi yang ditemui dalam kedua-dua tumbuhan dan teh minyak pati pokok. Ia kajian awal, minyak pati ini sahaja telah didapati berkesan terhadap MRSA–walaupun ia tidak lagi tersedia di Amerika Syarikat, simpan menonton untuk jenis ini baru minyak pati tumbuhan.

Gabungan kompleks eucalyptus, tea tree, clove, minyak pati Serai dan thyme dilaporkan berjaya merawat individu yang mempunyai jangkitan MRSA. Campuran, dengan alkohol, topically digunakan untuk dua individu di mana tapak trauma kecederaan berlaku jangkitan–hasilnya adalah lengkap pembasmian jangkitan MRSA. Dalam individu yang ketiga, jangkitan MRSA hadir dalam struktur tulang dan tidak menjawab apa-apa rawatan antibiotik. Menggunakan sistem pelepasan perlahan, campuran minyak pati juga menghasilkan pembasmian yang lengkap daripada jangkitan.

Ini adalah hanya pilihan kecil data tersedia, Namun majoriti keputusan mengesahkan bahawa minyak pati boleh menjadi efektif membasmi bakteria MRSA. Apa yang indah mengenai keputusan ini adalah minyak yang mudah didapati, murah dan hampir tidak toksik. Rawatan untuk jangkitan tersebut dengan minyak pati dengan jelas perlu dilakukan dengan bimbingan pakar perubatan yang berkelayakan, kerana penyakit ini boleh membawa maut. Individu yang mempunyai sistem imun yang lemah, dan orang-orang yang sentiasa terdedah kepada MRSA atau patogen lain-lain bakteria boleh melindungi diri mereka dengan Penyebar aromaterapi yang nebulizing. Salah satu boleh mudah campuran minyak pati Serai, geranium dan thyme dan kerap meresap ini di ruang mereka untuk sokongan tersebut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *