Kemajuan Kesihatan global Sorotan pertumbuhan sektor Bioteknologi di Brazil

Kemajuan Kesihatan global Sorotan pertumbuhan sektor Bioteknologi di Brazil

Kemajuan Kesihatan global (GHP) mengeluarkan satu laporan baru yang mendedahkan bagaimana sektor biofarmaseutikal di Brazil, pasaran biofarmaseutikal yang kesepuluh terbesar di dunia dan yang terbesar di Amerika Latin, adalah pemandu yang penting bagi ekonomi.

Sebagai contoh, sektor biofarmaseutikal Brazil membangunkan kerja-kerja yang berkualiti, berkemahiran tinggi, yang merupakan faktor penting dalam mewujudkan sebuah ekonomi yang stabil. Pada masa ini, syarikat-syarikat Bioteknologi yang kira-kira 821 di Brazil menggunakan hampir 100,000 orang dengan gaji tahunan untuk purata kira-kira AS $4,457. Antara syarikat-syarikat tersebut, enam biofarmaseutikal Syarikat telah ditawarkan dalam senarai 100 Syarikat terbaik untuk bekerja di Brazil tahun 2003.

Bukan sahaja tidak sektor biofarmaseutikal menghasilkan peluang-peluang pekerjaan yang berharga untuk pekerja berkemahiran tinggi, pasaran baru muncul ini memainkan peranan penting dalam memupuk perkongsian awam-swasta, yang membawa kepada pertumbuhan ekonomi yang lebih banyak dan lebih akses kepada penjagaan kesihatan untuk rakyatnya. Perkongsian termasuk pembiayaan dasar negara bagi Bioteknologi, dilancarkan pada tahun 2007 untuk menggalakkan aplikasi Bioteknologi dalam lima bidang yang berkaitan dengan kesihatan. Program itu bertujuan untuk menjadikan Brazil seorang pemimpin global dalam sektor dalam 10 hingga 15 tahun. Di samping itu, menurut satu 2009 kajian, 51 daripada 60 syarikat-syarikat inovatif bidang biofarmaseutikal Brazil telah terlibat dalam aktiviti-aktiviti kerjasama dengan Universiti dan institusi penyelidikan di Brazil, peningkatan sebanyak 65% berbanding tahun 2003.

Pelaburan dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D) serta menggalakkan Inovasi adalah cara utama yang kerajaan Brazil membantu memandu pertumbuhan masa depan negara biofarmaseutikal sektor. Sebagai contoh, pelaburan R&D di Brazil telah meningkat kepada 1.5% daripada KDNK pada tahun 2010 dan terdapat lebih daripada 205 pakar-pakar perubatan yang terlatih per 100,000 penduduk yang berkhidmat sebagai penyelidik bagi kajian klinikal. Ubat-ubatan yang inovatif terdiri daripada kira-kira 42% dari pasaran biofarmaseutikal di Brazil, manakala di kaunter dan generik ubat-ubatan mewakili 43% dan 15% dari pasaran Brazil, masing-masing.

“Di Brazil, menggalakkan inovasi keutamaan dasar awam,” dinyatakan Rafael Oliva, Penasihat kepada Presiden Bank Pembangunan di Brazil. “Penyertaan Kerajaan Brazil dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D) adalah agak besar, dan Tujuannya adalah untuk kedua-dua peningkatan aktiviti di Brazil secara sistematik, dan untuk mengukuhkan budaya inovasi negara.”

Lembaran fakta GHP menunjukkan bagaimana Brazil pelaburan dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D) akan mencipta kesan-kesan positif seluruh ekonomi, termasuk meningkatkan akses kepada penjagaan kesihatan untuk rakyat melalui pengeluaran ubat-ubatan baru. Sebagai contoh, syarikat-syarikat Brazil menghasilkan ubat-ubatan 5,910 untuk anggaran dan mempunyai ubat-ubatan 56 sedang dalam pembangunan. Bidang klinikal yang semakin itu juga satu faktor yang penting dalam meningkatkan akses kepada penjagaan kesihatan. Brazil besar populasi seramai 190 juta, dengan 8 daripada setiap 10 penduduk di atau berdekatan bandar, bermaksud pengambilan percubaan klinikal dan penyertaan adalah agak kukuh.

Brazil pelaburan yang mantap dalam mempromosi inovasi menyumbang kepada pengembangan sektor biofarmaseutikal, yang seterusnya mewujudkan kesan yang positif pada matlamat Kesihatan global rangkuman memupuk daya saing global, global mengurangkan kesihatan dan ekonomi beban penyakit pada warga tempatan, membangunkan ubat-ubatan besok dan memperluaskan akses kepada penjagaan kesihatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *