Kemajuan Kesihatan global Sorotan keperluan Harta Intelek untuk melindungi inovasi perubatan

Kemajuan Kesihatan global Sorotan keperluan Harta Intelek untuk melindungi inovasi perubatan

Daftar kewangan menerbitkan sebuah rencana di ceramah perjanjian perdagangan bebas (FTA) yang terus antara Kesatuan Eropah (EU) dan India. Salah satu daripada bahagian-bahagian paling dibincangkan dan disagreed atas FTA cadangan yang melibatkan keperluan untuk melindungi harta intelek syarikat farmaseutikal untuk mempromosikan inovasi perubatan dan pelaburan dalam pembangunan ubat-ubatan baru dan penyelidikan. Perselisihan ini tentang sama ada data eksklusif di dalam sektor farmaseutikal hendaklah dimasukkan telah mengakibatkan kelewatan bagi memuktamadkan FTA ini.

Syarikat-syarikat farmaseutikal bergantung kepada data eksklusif untuk melindungi pelaburan yang dibuat dalam membangunkan ubat-ubatan yang digunakan di seluruh dunia. Berjuta-juta ringgit akan dibelanjakan untuk ujian klinikal untuk membuktikan Keselamatan dan keberkesanan ubat-ubatan ini. Hak-hak eksklusif ini menghalang pesaing mendapatkan lesen pemasaran untuk versi lebih rendah kos ubat-ubatan.

Kemajuan Kesihatan global (GHP) komited untuk menjadi sebahagian daripada usaha untuk mewujudkan satu sistem penjagaan kesihatan yang mampan yang termasuk meningkatkan akses kepada penjagaan kesihatan dan meneruskan perubatan inovasi dan kemajuan untuk semua orang. Manakala industri pharma dibahagikan mengenai isu itu, GHP menyokong usaha-usaha untuk memperbaiki peraturan-peraturan yang melindungi harta intelek Syarikat-syarikat farmaseutikal. Tanpa perlindungan ini, pembiayaan pengajian yang membawa ubat-ubat ini untuk pasaran boleh menderita.

Memperbaiki sistem penjagaan kesihatan dan akses kepada ubat-ubatan, terutama dalam dunia yang membangun, memerlukan pendekatan yang pelbagai rupa dan penyelesaian. Syarikat-syarikat berasaskan penyelidikan biofarmaseutikal yang rakan-rakan yang aktif dalam beberapa inisiatif kesihatan terbesar dan boldest meneroka cara-cara yang baru dan berkesan untuk memberikan rawatan, penjagaan dan pendidikan kepada berjuta-juta orang di negara-negara membangun.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *