Keletihan – sentiasa letih tiada tenaga? Cara-cara untuk menyegarkan & menguatkan badan yang lemah – berhenti Yawning sistem

Keletihan – sentiasa letih tiada tenaga? Cara-cara untuk menyegarkan & menguatkan badan yang lemah – berhenti Yawning sistem

Keletihan adalah sukar tertakluk kepada perlindungan kerana terdapat banyak faktor yang bertanggungjawab bagi orang-orang yang berasa letih. Ia adalah sukar untuk menghuraikan keletihan dan memberikan suatu andaian yang tepat, kerana setiap individu mempunyai kepercayaan sendiri apa yang letih bermakna. Keletihan adalah satu keadaan yang biasa memberi kesan kepada orang-orang yang tertekan.

Kita semua mendapatkan saat-saat Bilakah kita berasa lebih letih daripada biasa, tetapi hendaklah mereka saat-saat bertukar minit kemudian, memanjangkan melampau tempoh yang kemudian melihat doktor anda. Kelesuan boleh disebabkan oleh penyakit/gangguan. Ada apa-apa lebih teruk lagi jika minda bersedia tetapi badan lemah. Keletihan pasti boleh menghalang anda untuk bangun, dan mendapatkan berterusan tidak kira berapa kuat anda cuba. Tanda-tanda yang lesu ialah apabila badan anda merasa lelah tenaga, dan anda sedang mempertimbangkan untuk menggunakan matchsticks untuk membuka kelopak mata anda. Salah satu sebab yang dipilih untuk keletihan adalah turun kekurangan tidur, namun ia pergi jauh lebih mendalam daripada mempunyai tidur dalam beberapa kes.

Jika tidak mendapat cukup mata mengantuk menyebabkan keletihan anda maka anda hanya perlu mendapatkan lebih banyak daripada itu. Tubuh manusia memerlukan tidur yang berbeza-beza antara individu. Kebanyakan grownups memerlukan enam hingga lapan jam tidur tetapi skala masa mungkin berbeza bergantung pada dewasa ini. Warga tua biasanya memerlukan kurang. Di dalam potongan di atas saya telah bercampur-campur dan dipadankan keletihan dan kelesuan yang bersama-sama, yang mana sebahagian daripada anda mungkin sudah perhatikan, tetapi Adakah anda sedar tidak dapat yang keletihan/tidur tidak sama seperti keletihan walaupun badan berhasrat tidur sepanjang masa.

Mengapa anda letih sepanjang masa mungkin disebabkan sedang tertekan ke atas sesuatu atau lain-lain, ia juga boleh disebabkan oleh tabiat makan yang buruk, overwork; ubat-ubatan tertentu juga boleh dipertanggungjawabkan. Anda perlu melihat dengan teliti masalah keletihan anda, dan daripada melakukan ini, anda mungkin mendapat kesimpulan mengapa anda berasa begini. Kebanyakan pesakit tidak sengaja, membawa kelesuan ke dalam hidup mereka sendiri dengan melakukan perkara yang memenatkan boleh menyedari mereka bahawa badan sedang terikan. Anda boleh mengubahnya dengan sedikit perubahan gaya hidup yang mudah.

Membuat rekod daripada perkara-perkara yang anda percaya mungkin menyebabkan anda keletihan dan mengambil dari sana.

Keletihan selalunya mempunyai sebab-sebab yang tipikal bagi kejadian seperti kekurangan tidur, overwork atau tabiat makan yang buruk.
Ia merupakan gejala biasa dilihat pada orang yang mempunyai masalah kesihatan mental seperti kemurungan dan kesedihan.
Jika seseorang berasa letih, ia boleh menandakan penyakit asas (gangguan Tiroid, penyakit jantung atau kencing manis.)

Punca-punca keletihan yang biasa termasuk:

Alkohol

Kebimbangan

Kafein

Kanser

Sindrom Keletihan kronik

Kemurungan yang teruk

Pusat

Aktiviti fizikal yang berlebihan

Kesedihan

Penyakit jantung

Hyperthyroidism (Tiroid berkontraksi atau underactive)

Harus

Ubat-ubatan tertentu

Berat badan berlebihan

Masa selepas pembedahan major

Kencing manis jenis 1 dan 2

Bagi orang-orang yang mengalami masalah kesihatan mental yang berasa penat dan merancang untuk membunuh diri, atau mahu untuk menimbulkan kesakitan pada diri sendiri atau orang lain perlu mendapatkan perhatian perubatan yang segera.

Gejala-gejala lain untuk tidak diambil mungkin akan

Sakit dada

Sesak

Denyutan jantung yang tidak menentu atau cepat

Pitam

Biasa pendarahan, termasuk pendarahan dubur atau

Batuk darah

Kehilangan berat badan atau berat

Sakit pinggang atau belakang yang teruk

Sakit kepala yang teruk

Keletihan merupakan gejala biasa dilihat semasa hamil, dan wanita yang telah melahirkan. Ia adalah masa cuba bangun di tengah malam untuk memberi makan bayi. Bayi perlu diberi supaya tiada cara yang anda boleh mengelak daripada ini. Pertukaran pemakanan beralih dengan pasangan anda jika boleh supaya anda boleh mendapat tidur malam yang baik.

Terdapat beberapa syarat yang bertanggungjawab ke atas keletihan, dan anemia adalah salah satu daripada mereka. Anemia adalah hasil daripada suatu amaun yang luar biasa rendah daripada sel-sel darah merah dalam badan. Sel-sel darah merah mengandungi haemoglobin, pigmen merah yang memberikan warna dengan darah. Haemoglobin mengangkut oksigen ke seluruh badan. Apabila sel-sel darah merah dan haemoglobin rendah dalam darah gagal memberi tisu-tisu badan dengan bekalan oksigen yang mencukupi. Paru-paru dan jantung kini bekerja keras untuk mendapatkan bekalan penting oksigen ke dalam darah; gejala-gejala anemia, seperti kesukaran dalam pernafasan akan mula membangunkan.

Anemia boleh membangun disebabkan oleh:

Tempoh-tempoh yang berat. Besi perlu dimasukkan kembali ke dalam badan untuk memberikan pampasan bagi kehilangan darah semasa bleed bulanan yang berat

Diet yang rendah dalam besi

Pendarahan Dalaman (ulser-tumor)

Rendah dalam asid folik atau vitamin B12

Gangguan darah (leukemia)

Jangkitan yang serius seperti malaria

Terdapat hanya satu sistem yang anda perlukan untuk mencergaskan semula badan yang memberi semula tenaga yang hilang, dan itu adalah untuk makan makanan yang sihat, senaman badan dan banyak tidur. Vitamin dan mineral yang penting untuk proses-proses badan tertentu, dan diet yang sihat memastikan badan berfungsi yang terbaik. Badan-badan yang terbaik adalah mereka yang sihat. Ia adalah tidak normal selepas mendapat tidur malam yang baik untuk mengangguk trem bas atau kereta api jadi melihat doktor anda, ia mungkin apa yang perlu dan sesuatu jenis tonik pick-me-up tidak boleh meletakkan hak. Jika anda ekzos badan sehingga penyaliran ia semua tenaga ia boleh membawa kepada keletihan, jadi mengambil mudah dan perlahan.

Untuk tarik keluar dari weariness mereka orang menggunakan perangsang untuk untuk rangsangan tenaga. Minuman tenaga, cecair caffeinated dan manis juga dimakan sebagai menetapkan cepat untuk menghentikan yawning itu.

Kopi ialah bahan perangsang biasa orang mengambil untuk mereka keletihan. Tetapi kemudian kita mempunyai kelemahan lain minum kopi terlalu banyak untuk mempertimbangkan kesihatan yang bijak.

Ubat-ubat yang dikongsi oleh orang ramai untuk keletihan yang boleh membantu anda, tetapi sebelum mencuba sesuatu yang baru bercakap dengan doktor anda terlebih dahulu.

Minum jus lobak merah dan tenaga akan melonjak semula ke dalam badan.

Minum cuka cider epal mentah yang dibeli dari kedai kesihatan. Mencampurkannya dengan sudu air atau add1, dua kali setiap hari untuk jus anggur atau jus epal untuk mengambil rasa.

Makan epal satu atau dua. Mereka adalah asli, sihat, dan mengandungi sejenis kafein.

Mengambil multivitamin – vitamin sahaja yang mempunyai kadar penyerapan yang tinggi.

Mengambil satu kuasa nap kadang-kadang anda perlu sedikit lebih tidur & kemudian makan coklat bar, Snickers adalah yang terbaik untuk tenaga

Minum banyak air

Argentines minum “yerba mate” sepanjang hari, dan Persatuan jantung Argentina mencadangkan ia. Ia terjaga anda seperti kafein, tetapi mempunyai kelebihan memberi anda klorofil dan vitamin (seperti minum sayur-sayuran). Loji ini adalah berkaitan dengan holly, dan ia mengandungi kandungan kimia yang hampir sama dengan kafein. (Pihak berkuasa masih berdebat sama ada atau tidak ia adalah perkara yang sama)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *