Kelebihan seorang yang tinggi

Kelebihan seorang yang tinggi

Kelebihan seorang yang tinggi

Dalam tahun 1988 filem “Besar” seorang budak lelaki bosan dengan kepayahan yang pergi bersama-sama dengan yang kecil supaya dia membuat Hajat menjadi besar, berharap ia akan membuat hidup lebih mudah untuknya. Dalam filem, dia terjaga keesokan harinya sebagai seorang dewasa, dimainkan oleh pelakon Tom Hanks, dengan keseluruhan baru set masalah. Tetapi, bagaimana pula realiti? Adakah orang yang tinggi benar-benar mempunyai kelebihan dalam hidup? Semua bukti menunjukkan yang mereka lakukan.

Budaya ini, kita sudah menjadi biasa untuk mencari lelaki yang terbesar di dalam bilik sebagai pemimpin, lelaki pergi ke dan alpha yang lelaki. Ketinggian menyampaikan kuasa dan membangkitkan rasa percaya. Sudah tentu, ia bukanlah satu keperluan bagi kepimpinan yang baik, tetapi ia pasti memudahkan perhatian perintah, mana satu langkah lebih dekat kepada pemerintah berkenaan. Sebagai contoh, yang pula California beralih kepada kepimpinan di tengah-tengah kemelut ingat? Arnold Schwarzenegger, sudah tentu; Dia berdiri di 6’2 “tinggi.

Manusia adalah hard-kabel untuk melihat kepada “alpha” kepimpinan, dan ketinggian sedar berhubung status Alfa itu. Frasa-frasa yang lebih umum seperti “berjalan kaki tinggi-tinggi” dan “tetap bangga” membawa imej minda yang berkaitan dengan ketinggian kuasa. Sebaliknya, seseorang yang kekurangan cita-cita atau memandu sering dirujuk sebagai seorang yang “kecil”. Jadi, sama ada atau tidak orang-orang yang lebih tinggi adalah lebih cekap, berkarisma, atau dinamik adalah tidak relevan benar-benar fikiran manusia pada untuk mempercayai bahawa orang yang tinggi perkara-perkara tersebut.

Ramai lelaki mempunyai keinginan semula jadi yang akan di “alpha lelaki” Kumpulan rakan sebaya mereka, dan lihat pada ikon budaya kita manliness menunjukkan trend apabila ia datang kepada ketinggian. Dari lepas lagenda seperti John Wayne (6’5 ”) dan Charlton Heston (6’3 ”) untuk bintang-bintang berkekalan seperti Clint Eastwood (6’4 ”) untuk hit-pembuat hari ini, seperti Will Smith (6’2 ”) dan Liam Neeson (6’4 ”), masyarakat pasti leans ke arah falsafah “lebih besar adalah lebih baik” apabila ia datang kepada kelakian.

Selain daripada menjadi “orang besar” bulatan sosial anda, Terdapat banyak kelebihan yang praktikal untuk menjadi lebih tinggi. Pertama- tamanya–yang lebih tinggi, yang lebih jauh anda boleh melihat. Ini adalah kelebihan bagi orang-orang yang tinggi pada acara-acara sukan, konsert atau apa-apa kejadian lain yang penuh sesak di mana ia adalah wajar dapat lihat di atas kawanan tersebut.

Tetapi meminta kebanyakan manusia, dan mereka mungkin tidak akan memberitahu anda bahawa dapat melihat perarakan yang lebih baik adalah keutamaan mereka. Keutamaan mereka adalah sering seks wanita. Kajian telah mendapati bahawa lelaki tinggi sememangnya seolah-olah mempunyai mempunyai kelebihan yang berbeza apabila ia datang kepada jantina yang berlawanan.

James Gould, seorang pakar dari Universiti Princeton, percaya bahawa wanita mungkin genetik pada suka lelaki yang lebih tinggi. Menurut Gould, ketinggian boleh berkhidmat sebagai petunjuk kesihatan yang baik. Apabila wanita akan memilih pasangan yang berpotensi, mereka mungkin sangat baik sedar faktor kesihatan yang baik seperti yang dicadangkan oleh ketinggian dalam pemilihan mereka, khususnya dari segi memberikan sifat-sifat itu kepada anak-anak mereka. Betul-betul jadi seorang yang tinggi berasas kejantanan, kesihatan dan tenaga, berpotensi membuat lebih tinggi lelaki lebih menarik kepada jantina yang berlawanan.

Kajian Universiti Liverpool seolah-olah Sandarkan Gould penegasan. Kajian 3,200 lelaki, berumur 20-50, ditentukan bahawa orang-orang yang lebih tinggi dalam Kumpulan adalah lebih cenderung untuk berkahwin dengan keluarga daripada rakan-rakan mereka yang lebih pendek. Secara purata, lelaki yang berkahwin didapati lebih tinggi daripada lelaki tunggal sekurang-kurangnya satu inci.

Dan apabila ia datang kepada persepsi sebagai pembekal yang berdaya maju, ketinggian juga memainkan peranan penting yang lain. Australia kajian ditentukan bahawa orang-orang yang berdiri lebih enam kaki tinggi adalah lebih cenderung untuk mendapatkan pendapatan yang lebih tinggi daripada orang-orang di bawah enam kaki tinggi. Idea ini disahkan oleh Amerika Syarikat yang mengkaji penemuan: Walaupun hanya 15.5 peratus lelaki di Amerika Syarikat adalah lebih daripada enam kaki tinggi, lebih 30 peratus daripada golongan atasan dalam negara berdiri lebih enam kaki tinggi. Jadi walaupun orang-orang yang tinggi dengan jelas dalam minoriti, mereka terdiri hampir satu pertiga daripada individu-individu berbayar yang tertinggi dalam negara. Digabungkan dengan kesihatan dan kejantanan yang disedari disampaikan oleh ketinggian, tinggi-bayangkanlah menjadikan pasangan yang lebih menarik.

Walaupun segala-galanya semulajadi datang kepada individu, seorang yang tinggi kelihatan memberi kelebihan yang berbeza dalam kehidupan sosial seseorang. Ini boleh diperolehi untuk kedudukan sosial yang tinggi, rasa hormat, kuasa, daya tarikan kepada wanita, dan bahkan lebih tinggi taraf hidup. Bahawa kanak-kanak kecil dalam filem mesti telah diketahui apa yang beliau telah bercakap tentang Bilakah beliau ingin menjadi besar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *