Kelebihan penjadualan dalam talian temujanji pesakit

Kelebihan penjadualan dalam talian temujanji pesakit

Ia adalah rahsia lagi bahawa amalan perubatan anda bergantung pada temujanji anda pesakit untuk sumber hasil. Memperkemaskan penjadualan anda pesakit kemudian kunci kepada pengamal perubatan yang lebih baik persembahan dan penting jika anda mahu untuk memperbaiki garis bawah anda. Dengan satu Penjadual temujanji pesakit automatik, anda boleh mengurangkan jumlah penjadualan kesilapan dan sia-sia masa yang biasanya timbul daripada operasi manual.

Ada yang tidak dapat dinafikan bahawa penjadualan pesakit merupakan satu tugas yang mencabar. Apabila pesakit yang berpotensi menghadapi kesukaran apabila mereka cuba untuk menetapkan janji perubatan, ia boleh mencetuskan mereka untuk menukar fikiran mereka untuk datang ke amalan perubatan anda. Isu-isu bahawa pesakit biasanya muka termasuk panggilan telefon mereka tidak sedang meningkat dengan kakitangan perubatan anda. Ini mungkin disebabkan oleh kakitangan anda yang terlalu terharu dengan bilangan pesakit yang masuk, atau semata-mata kerana etika kerja yang buruk. Isu-isu lain termasuk pelantikan mereka tidak direkodkan, yang mengakibatkan pesakit dua atau lebih telah ditempah untuk slot masa yang sama.

Masalah-masalah ini boleh diselesaikan dengan mudah apabila anda mempunyai temujanji pesakit automatik sistem penjadualan. Mempunyai sistem akan memastikan kepuasan pesakit dan aliran pendapatan yang sungguh baik. Ini adalah beberapa faedah yang lebih banyak yang anda boleh mendapatkan dari mendapat Penjadual temujanji pesakit:

Perkhidmatan terkini

Dengan mendapatkan untuk Penjadual temujanji pesakit dalam talian, anda telah memberikan pesakit anda keupayaan untuk membuat temujanji sendiri. Ia tidak mengambil masa yang wizz teknologi agar penggunaan sistem, kerana ia telah direka untuk mudah digunakan. Pesakit-pesakit anda hanya perlu login dan pilih satu slot masa yang disediakan bagi perlantikan–yang yang paling mudah untuk mereka. Selain itu, pesakit-pesakit anda juga boleh membuat perubahan kepada pelantikan mereka–dan nit boleh dilakukan semudah membuat mereka.

Menyokong pelbagai doktor dan pakar perubatan

Penjadual temujanji pesakit dalam talian yang boleh dikongsikan di kalangan doktor dan pakar perubatan. Untuk menggambarkan, jika anda mempunyai lebih daripada seorang doktor dalam bidang perubatan anda–mereka tidak perlu mendapatkan satu sistem yang berasingan untuk mengendalikan pelantikan penjadualan–kerana ia boleh ditubuhkan untuk mengambil janji temu untuk doktor-doktor yang lain di Pejabat perubatan.

Borang yang disesuaikan

Salah satu cara terbaik untuk memperbaiki garis bawah anda adalah memastikan lawatan singkat dan berkesan. Ini boleh dicapai dengan mewujudkan satu bentuk disesuaikan yang pesakit harus menjawab apabila mereka membuat pelantikan. Ini boleh semudah terperinci mereka insurans atau lain-lain butiran mengenai tujuan lawatan mereka. Ini juga membolehkan doktor untuk menyediakan perkhidmatan perubatan yang lebih baik dan lebih tepat dan nasihat. Doktor yang berlainan boleh mewujudkan pelbagai bentuk–supaya sistem adalah sangat fleksibel.

Kesimpulan

Ini adalah ciri-ciri untuk Penjadual temujanji pesakit dalam talian yang tidak syak lagi akan manfaat pengamalan perubatan dan pesakit-pesakit anda. Memandangkan anda akan dalam industri perkhidmatan, kepuasan pesakit anda harus diutamakan. Yakinlah bahawa apabila pesakit anda akan berpuas hati, amalan perubatan anda akan mendapat manfaat juga. Seterusnya, mempunyai sistem di tempat akan memperbaiki garis bawah anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *