Kelebihan minyak ikan untuk kesihatan dan Kesihatan

Kelebihan minyak ikan untuk kesihatan dan Kesihatan

Apabila frasa minyak dan lemak akan berbincang tentang, kesihatan-sedar orang akan cenderung untuk bertanding perlindungan. Apa yang mereka gagal untuk menyedari adalah bahawa terdapat lemak baik dan lemak yang tidak sihat. Lengkap mengelakkan pengambilan minyak dan lemak benar-benar boleh menjejaskan – agak daripada bermanfaat – kepada kesihatan mereka.

Kebenaran tentang minyak ikan
Penting asid lemak perlu sepanjang masa menjadi sebahagian daripada kami setiap hari program penurunan berat badan – tanpa mereka, kita mengambil satu langkah lebih dekat kepada kematian kami. Asid lemak terbahagi kepada keluarga penting: omega-6 EFAs dan omega-3 EFAS.

Walaupun ada perbezaan semata-mata yang sangat sedikit untuk membezakan kedua-dua pasukan asid lemak yang penting antara satu sama lain, penyelidikan telah mendedahkan bahawa terlalu banyak pengambilan omega-6 EFAs boleh mengakibatkan keradangan, darah pertumbuhan tumor dan kaunseling. Berita yang sangat baik, Walau bagaimanapun, adalah alternatif yang benar bagi omega-3 EFAs. Omega-6 EFAs dijumpai dalam minyak sayuran manakala omega-3 EFAs boleh hadir dalam minyak ikan antara makanan lain.

Omega-6 vs Omega-tiga
Pakar-pakar perubatan dan saintis akan berpendapat serupa pencetus di belakang meningkatkan kejadian penyakit jantung, tekanan darah tinggi atau hipertensi, masalah berat badan, kencing manis, tidak dijangka berkembang lebih tua dan pasti jenis barah yang tiada seorang pun selain daripada pengambilan omega-3 dan omega-6 EFAs yang tidak seimbang.

Kerana bercakap tentang sebelum, omega-6 EFAs mungkin hadir dalam minyak sayur-sayuran. Ini mengandungi tetapi tidak terhad hanya kepada minyak jagung dan minyak soya, setiap yang merangkumi jumlah yang tinggi asid linoleik. Omega-3 EFAs Selain itu ditemui juga di laut minyak Malaysia dan walnut serta flaxseed. Ia mesti menjadi penting untuk mengambil notis bahawa lemak ikan dan minyak ikan mengandungi asid Eikosapentanoik (EPA) dan asid dokosaheksaenoik (DHA), asid lemak yang telah mendapat perhatian untuk membekalkan banyak kelebihan kepada badan manusia. Dalam awal 1970-an, penyelidikan mengenai ceramah Denmark telah mendedahkan bahawa salah satu sebab mengapa mereka jarang menjalani dari penyakit jantung koronari adalah kerana mereka regimen makanan tinggi lemak (terutamanya yang terdiri daripada ikan) utama.

Dalam dua asid lemak, EPA dan DHA, yang Selain itu membantu dalam menghalang aterosklerosis, serangan jantung, kemurungan dan pelbagai jenis kanser. Makanan ditambah minyak ikan Selain itu telah terbukti berguna dalam merawat penyakit seperti artritis reumatoid, kencing manis, Raynaud’s penyakit dan kolitis.

Kelebihan minyak ikan yang berbeza
Terdapat banyak lagi penyakit dan syarat-syarat yang melalui mana pengambilan ikan minyak telah terbukti bermanfaat dengan ketara.

Menjadikan jantung lebih sihat
Berani dalam inarguably adalah salah satu unsur penting yang fizikal kami dan mempunyai hati yang tidak sihat bermakna setelah mengalami satu jangka hayat yang agak terhad. Secara semula jadi, dalam usaha-usaha kami yang terbaik untuk menjaga hati kita benar-benar berpuas hati dan sihat dan teknik melakukan yang makan makanan yang mengandungi minyak ikan.

Di Athens, Greece, sebagai ilustrasi, penyelidikan telah dibuat untuk menunjukkan jika tiada hubungan langsung antara program penurunan berat badan ikan yang berlebihan dan kerengsaan saluran darah. Hasil menunjukkan bahawa orang-orang yang memakan ikan tambahan daripada yang lain telah mengurangkan tahap C – reactive protein dan interleukin-6, komponen-komponen yang digunakan untuk mengukur kemungkinan keradangan salur darah. Kelebihan ini kekal walaupun pelbagai bahaya yang berkaitan dengan pelan pengurangan berat badan ikan yang tinggi telah diambil kira.

Ikan menjadi nipis
Di Perth, Australia, examine yang telah mendedahkan bahawa penggunaan ikan boleh digunakan ke arah tekanan darah tinggi dan obesiti. Penyelidik UWA (College of Western Australia) telah menemui bahawa pelan makanan berat yang mempunyai kuantiti yang kerap penggunaan ikan boleh agak berkesan dalam mengurangkan tekanan darah dan bettering toleransi glukosa.

Minyak ikan untuk membanteras asma
Orang-orang yang mengalami masalah pernafasan seperti asma bronchial cenderung dilihat sebagai tidak layak dan tidak sihat. Mereka kini harus gembira untuk belajar bahawa penyelidikan yang pasti turunkan manfaat minyak ikan untuk asma tertanya-individu. Statistik menunjukkan bahawa kira-kira 20 hingga 25% daripada remaja-remaja pada masa ini mengalami satu bentuk asma atau satu lain pada tahap yang pasti dalam kehidupan mereka. Dan bukti-bukti tertentu mendedahkan rancangan penurunan berat badan harian makanan dengan kandungan tinggi asid linoleik sebagai rasional di sebalik.

Penyelidik UW (University of Wyoming) menjalankan satu kajian oleh menundukkan banyak anak-anak untuk diet ikan berlebihan manakala lain-lain meneruskan diet biasa mereka. Hasil menunjukkan bahawa penyumbang yang makan lebih banyak ikan telah lebih kurang terdedah kepada serangan asma bronchial dan berada dalam kedudukan untuk bernafas lebih mudah serta.

Mendapatkan nasihat daripada pakar pemakanan anda sekarang
Apa-apa manis apabila dimakan atau digunakan secara berlebihan tetapi penuh mengelakkan jenis makanan tertentu yang sama berbahaya juga. Tanya Pakar pemakanan anda untuk amaun yang betul penggunaan ikan untuk usia anda dan kesejahteraan status.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *