Kelebihan Magnesium untuk kesihatan yang baik

Kelebihan Magnesium untuk kesihatan yang baik

Magnesium memainkan peranan yang penting di dalam badan manusia. Mineral ini boleh ditemui dalam tumbuh-tumbuhan serta haiwan.

Mineral ini sangat berguna kepada tumbuh-tumbuhan dalam proses hotosintesis dan bahagian sebagai reaksi metabolik dalam haiwan. Terdapat kira-kira 300 proses biokimia dalam badan manusia yang mempunyai keperluan magnesium.

Membuat tulang-tulang dalam tubuh manusia menggunakan magnesium. Separuh daripada bahagian magnesium didapati dalam tulang. Ia adalah berguna dalam pengeluaran hormon yang bernama calcitonin. Hormon ini amat berguna dalam pengeluaran kalsium dalam tulang. Tahap keasidan dalam darah dikawal oleh hormon ini kerana terdapat kemungkinan penyusutan struktur tulang kepada tahap yang lebih tinggi asid. Adalah dinasihatkan bahawa kanak-kanak serta golongan dewasa perlu sentiasa mengambil dos magnesium. Disebabkan oleh tahap yang lebih rendah daripada mineral ini, terdapat kemungkinan menghidap penyakit dan penyakit-penyakit dalam badan.

Aktiviti-aktiviti saraf jantung dikawal oleh mineral penting ini sekali gus, membantu dalam menewaskan hati sentiasa. Tekanan darah orang yang boleh disimpan biasa untuk tempoh yang panjang masa dengan bantuan magnesium.

Kata kerja penyelidikan yang dilakukan oleh Majlis Penyelidikan Kebangsaan, individu-individu yang memerlukan kira-kira 300-400 mg magnesium pada setiap hari. Untuk lelaki dewasa, kuantiti mineral ini adalah kira-kira 350 mg sehari dan wanita dewasa, ia adalah kira-kira 280 mg sehari. Jumlah ini perlu meningkat kepada kira-kira 420 mg untuk wanita mengandung dan semasa penyusuan susu ibu. Kanak-kanak bergantung kepada berat dan saiz yang berbeza memerlukan kira-kira 130 mg magnesium setiap hari.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *