Kelebihan komunikasi satelit

Kelebihan komunikasi satelit

Satelit komunikasi adalah sangat penting dan berfaedah di dunia hari ini, yang mana perkhidmatan ini sangat digunakan pada masa-masa bencana alam, orang-orang yang tinggal di kawasan pedalaman dan juga untuk ketenteraan dan Pertahanan tujuan. Apa-apa cara lain kegagalan komunikasi boleh diperbaiki dengan menggunakan satelit komunikasi perkhidmatan yang boleh digunakan di mana sahaja, bila-bila masa dan tanpa sebarang halangan. Selain itu, panggilan jarak jauh, penggunaan internet, dan sebagainya akan lain beberapa kelebihan Perkhidmatan komunikasi satelit.

Terdapat banyak kelebihan komunikasi satelit untuk tujuan yang berbeza, yang boleh dilihat seperti di bawah:
Komunikasi satelit adalah sangat berguna bagi orang-orang yang tinggal di kawasan pedalaman, kerana perkhidmatan ini merangkumi penghantaran jarak jauh yang yang sangat kuat dalam menghantar dan menerima isyarat. Dengan ini, penduduk di kawasan pedalaman boleh berhubung dengan orang-orang yang tinggal di bahagian-bahagian lain di dunia.
Perkhidmatan komunikasi satelit akan sangat berguna bagi Jabatan Pertahanan, di mana rakyat di medan tidak boleh menggunakan Perkhidmatan berwayar setiap masa. Juga, untuk orang seperti ini, ia adalah sangat penting untuk memastikan misi dan rahsia undisclosed atas sebab-sebab keselamatan negara mereka. Perkhidmatan komunikasi satelit menepati tujuan ini seperti tiada panggilan atau apa-apa komunikasi lain yang dibuat melalui komunikasi satelit boleh dikesan oleh Perkhidmatan biasa. Oleh itu, komunikasi satelit adalah satu kemestian untuk membela dan memelihara keselamatan negara.
Perkhidmatan komunikasi satelit adalah amat berguna semasa bencana alam seperti perkhidmatan berwayar mempunyai peluang besar untuk gagal, tetapi komunikasi satelit yang benar-benar tanpa wayar dan bekerja melalui isyarat daripada satelit yang di atas, Perkhidmatan ini boleh tidak pernah gagal. Banyak nyawa yang tidak berdosa boleh diselamatkan mengetahui status kawasan-kawasan di mana terdapat lebih banyak kemusnahan.
Komunikasi satelit memberikan status cuaca juga. Dengan ini, jika mana-mana perubahan cuaca atau bencana alam berlaku bahkan boleh meramalkan, yang orang ramai dan harta boleh disimpan.
Perkhidmatan komunikasi satelit termasuk perkhidmatan seperti suara memanggil, video memanggil, radio, Perkhidmatan Faks saluran, internet, televisyen, dan sebagainya. Perkhidmatan ini adalah sangat penting untuk bukan sahaja penggunaan domestik, tetapi juga telah menjadi sebahagian yang sangat penting daripada aktiviti-aktiviti Syarikat-syarikat yang berbeza. Orang boleh membuat panggilan jarak jauh sama ada pada kadar nominal sangat, atau bahkan secara percuma di beberapa perkhidmatan.
Perkhidmatan komunikasi satelit yang sangat bermanfaat dan juga banyak kos mesra juga. Orang boleh menggunakan perkhidmatan komunikasi satelit pada kos yang berpatutan dan untuk sebarang tujuan yang mereka kehendaki.
Perkhidmatan komunikasi satelit yang begitu mudah alih juga sangat mudah untuk memasang dan mesra pengguna. Dengan ini, orang boleh menjimatkan banyak masa dan juga, sesiapa sahaja boleh menggunakan perkhidmatan ini di mana-mana yang mereka mahu dan bila-bila masa mereka mahu.
Dengan perkhidmatan komunikasi satelit, teknologi telah muncul juga seperti set televisyen lcd, LED set televisyen dan sebagainya. Oleh itu, Perkhidmatan komunikasi satelit juga membawa kepada pembangunan di sektor teknologi.

Oleh itu, Perkhidmatan komunikasi satelit adalah sangat sangat berfaedah untuk semua sektor pembangunan dan telah mengambil bahagian yang sangat penting dalam pembangunan Pertubuhan Bangsa-bangsa secara meluas.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *