Kelebihan Kesihatan membakar lilin soya

Kelebihan Kesihatan membakar lilin soya

Sejak ciptaan soya lilin pada tahun 1992 oleh Michael Richards, popularitinya telah meningkat pesat. Lilin soya adalah alternatif yang lebih bersih untuk dihadiri oleh penyelidik bagi lilin yang merupakan satu hasil sampingan penapaian Petroleum. Sebelum tahun 1992, hanya alternatif untuk dihadiri oleh penyelidik bagi adalah beeswax. Soya lilin adalah lebih murah (sehingga sepuluh kali) alternatif beeswax dan juga dianggap melakukan dengan lebih baik apabila ia datang kepada tunggak lilin. Biarkan ia dikenali, bagaimanapun, bahawa lilin tunggak soya yang tulen, (tiang lilin yang mengandungi hanya 100% soya lilin) tidak wujud. Lilin lilin soya yang tulen hanya boleh digunakan untuk membuat balang lilin kerana ia adalah terlalu lembut untuk memegang bentuk sebuah tiang.
Kerana lilin tunggak soya telah mendapat populariti sebagai alternatif yang hijau, kebanyakan syarikat-syarikat yang berhenti meletakkan petroleum berasaskan aditif dalam soya lilin dan sekarang menggunakan minyak botani semulajadi. Namun, anda perlu menjaga bahawa tonggak malu anda tidak mengandungi bahan tambahan dihadiri oleh penyelidik bagi. Contoh yang baik daripada soya lilin yang baik apabila digunakan untuk membuat lilin tunggak soya adalah EcoSoya PB. Majoriti lilin ini adalah soya lilin dan baki peratus kecil mengandungi minyak botani semulajadi yang akan membantu lilin tunggak soya yang mengekalkan bentuknya.
Apabila ia datang untuk manfaat kesihatan, ia adalah benar-benar cukup mudah. Soya lilin menghasilkan tiada soot berasaskan petroleum. Telah anda pernah menulis yang dihadiri oleh penyelidik bagi balang lilin? Jika anda mempunyai, anda dapati bahawa apabila lilin telah dibakar, pedalaman balang ditinggalkan dengan saki-baki hitam yang jahat. Sekarang bayangkan saki-baki ini yang didepositkan di dalam paru-paru anda. Label amaran datang pada bahagian bawah daripada semua lilin yang memberitahu anda yang dibakar di sebuah kawasan yang mempunyai pengudaraan yang baik. Ini diberi mandat oleh undang-undang. Soot hitam itu akan sesungguhnya didepositkan pada dinding, siling dan paru-paru jika udara tidak diedarkan.
Walaupun ini adalah kawasan yang sangat dipertandingkan, ia difikirkan oleh ramai bahawa pembakaran petroleum berasaskan produk seperti lilin dihadiri oleh penyelidik bagi boleh membebaskan karsinogen ke udara. Pada masa sama, ia difikirkan bahawa sejak soya lilin tidak mengandungi petroleum dan mempunyai alat solek bahan kimia yang berbeza daripada dihadiri oleh penyelidik bagi; membakar lilin tunggak soya tidak melepaskan karsinogen ke udara. Sekarang, hanya perlu jelas, soya lilin menghasilkan soot putih manakala dihadiri oleh penyelidik bagi menghasilkan hitam, petro-karbon berasaskan soot. Sama ada anda akan membakar lilin dihadiri oleh penyelidik bagi atau lilin tunggak soya, anda harus sentiasa membakar lilin di kawasan-kawasan yang mempunyai pengudaraan yang baik.
Manakala hujah yang boleh dibuat oleh kedua-dua pihak dan benar-benar tidak ada cukup bukti untuk membuat catitan yang muktamad mengenai manfaat kesihatan soya lilin tunggak atas lilin tunggak dihadiri oleh penyelidik bagi sana, sekalipun nampaknya logik untuk menyimpulkan bahawa ia adalah lebih cenderung bahawa soya lilin adalah lebih baik bagi kamu daripada dihadiri oleh penyelidik bagi.Terdapat pelbagai maklumat yang membuat kes-kes bagi mana-mana pihak. Jika Kesihatan adalah menjadi kebimbangan utama bagi anda, saya cadangkan anda melakukan penyelidikan anda sendiri dan datang ke kesimpulan anda sendiri untuk menentukan manfaat kesihatan yang boleh didapati daripada soya berbanding kesan berbahaya mungkin dihadiri oleh penyelidik bagi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *