Kelebihan kerjaya Phlebotomy

Kelebihan kerjaya Phlebotomy

Phlebotomist yang merupakan satu kerjaya yang menguntungkan. Phlebotomists akan benar-benar mahir kakitangan klinikal yang bekerja dengan pesakit tidak mempunyai kebimbangan yang dikaitkan dengan seorang doktor perubatan atau jururawat berdaftar. Phlebotomists mengambil darah untuk penilaian, keputusan yang menggunakan doktor sebagai alat diagnostik yang penting. Hanya seperti kebanyakan pekerja penjagaan kesihatan, bermula sebagai phlebotomist yang biasanya memerlukan pendidikan yang baik. Pembelajaran dapat phlebotomist yang memerlukan belajar dan mengetahui manusia anatomi dan fisiologi, darah yang mengambil teknik, protokol Keselamatan, pertolongan cemas dan CPR.Untuk menjadi phlebotomist yang bermula dengan sekolah menengah. Phlebotomists perlu mempunyai diploma sekolah tinggi atau setaraf.

Phlebotomists kemudian melengkapkan program pensijilan phlebotomy. Kursus-kursus phlebotomy boleh didapati melalui kolej, banyak hospital-hospital, di internet, pekerjaan dan sekolah vokasional. Terdapat 3 pilihan program phlebotomy: sijil, syarikat bersekutu, dan Ijazah Sarjana Muda. Kursus-kursus pensijilan adalah tipikal dengan pelajar-pelajar yang mempunyai niat untuk menjadi seorang phlebotomist. Kursus buat selama 12 minggu sehingga 1 tahun dan berjalan anda $1500 untuk $3000 untuk menyelesaikan. Syarikat bersekutu dan Ijazah Sarjana Muda Ijazah s menuntut dua hingga empat tahun dan sebanyak sepuluh kali lebih mahal daripada program sijil. Individu yang berminat untuk menjadi phlebotomist yang mahu tertentu untuk mengambil kursus yang diterima oleh Amerika Syarikat Jabatan Pendidikan, agensi Accrediting kebangsaan bagi piawaian makmal klinikal (NAACLS), atau agensi-agensi yang sama.

Program yang diiktiraf atau bertauliah yang sepadan dengan spesifikasi dan garis panduan yang ditetapkan oleh dua institusi yang perlu, dalam klinikal dan makmal Standard Institute (CLSI) dan Keselamatan dan pekerjaan pentadbiran Kesihatan (OSHA).Yang phlebotomist yang tidak berakhir pada graduan dari kursus. Pensijilan ini adalah langkah seterusnya dalam mendapat phlebotomist yang menjadi. Walaupun tidak diwajibkan oleh undang-undang phlebotomists bekerja, kecuali di California dan Louisiana, ramai majikan tidak menggunakan phlebotomists-disahkan. Mempunyai Sijil menandakan bahawa phlebotomist ini adalah cukup berpengetahuan dengan koleksi prosedur dan teknik serta juga sebagai standard amalan protokol.

Sijil disediakan melalui sepuluh peringkat nasional diiktiraf agensi-agensi yang mengesahkan. Agensi-agensi ini termasuklah Persatuan Amerika untuk Patologi klinikal (ASCP), Pusat Nasional bagi kecekapan ujian (NCCT) dan Persatuan Phlebotomy negara (NPA). Phlebotomists mesti memohon akreditasi (yang sering boleh dikemukakan secara online) kemudian berjaya lulus ujian standard.

Orang-orang yang tertarik kepada kerjaya di bidang perubatan sepatutnya melihat menjadi sebuah phlebotomist. Kini pasti ada kekurangan orang-orang yang layak, kerana dalam industri penjagaan kesihatan sentiasa berkembang kerana ramai untuk penuaan. Hakikatnya adalah bahawa ramalan kami Biro buruh a 14% meningkatkan prospek pekerjaan 2006-2016. Phlebotomists mendapat gaji $12,84 setiap jam untuk purata dan tipikal pendapatan tahunan sebanyak $26,710. Banyak syarikat yang menyediakan manfaat pekerja untuk phlebotomists, termasuk percutian, hari sakit berbayar dan akses kepada penjagaan kesihatan dan pencen rancangan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *