Kelebihan kayu jati

Kelebihan kayu jati

Kami sering merujuk kepada teak sebagai kayu yang “kuat” yang ideal untuk membuat perabot. Selain daripada kekuatannya, teak mempunyai banyak sifat lain seperti asli menangkis menentang penuaan, kerosakan dan cuaca, yang menjadikan ia lebih baik daripada kayu lain.

Teak terdapat di bawah nama yang berbeza kerana penggunaannya yang tinggi dalam pelbagai industri. Sebagai contoh, Teak Marin adalah dinamakan sedemikian kerana ia digunakan untuk membuat produk-produk marin dan tahan air. Terdapat banyak pilihan lain kayu jati di pasaran yang mempunyai penggunaan di tempat yang berbeza.

Mari kita berbincang tentang beberapa ciri-ciri unik kayu jati:

Mudah untuk Alter

Ramai yang tertentu tentang warna kayu dan teak mudah untuk mengubah. Kayu mudah untuk kontrak staining warna dan warna tidak akan pudar untuk masa yang lama. Warna semulajadi teak adalah emas, tetapi anda boleh membuat coklat merah atau gelap dengan menggunakan warna-warna.

Minyak semulajadi

Teak mempunyai sifat Khas menghasilkan resin yang asli menjadikan ambil menangkis anai-anai dan serangga yang merosakkan kayu dan minyak semulajadi. Ini sentiasa kayu pepejal, meningkatkan kehidupan dan kekuatan yang juga. Oleh itu, anda tidak perlu memohon selesai kimia yang perlindungan pada teakwood seperti yang anda lakukan dalam kes-kes lain.

Senang dengan bersih

Perabot kami sering mengalami penyeksaan tertumpah minuman dan makanan. Ia sukar untuk menghilangkan kotoran itu dari perabot tetapi teak mudah dibersihkan. Anda boleh membersihkan perabot jati dengan sabun, hos dan berus gosok. Teak adalah ideal untuk perabot patio.

Teak awet muda

Perabot jati anda boleh hidup sehingga dan melebihi 100 tahun. Ini adalah kerana teak tahan cuaca yang semulajadi dan mempunyai resin & minyak yang melindunginya daripada reput. Teak akan berpecah atau warps seperti hutan lain oleh itu, ia dianggap bahan bangunan utama kapal-kapal, bot dan kapal layar.

Kayu jati sering digunakan bagi membuat perkara-perkara yang perlu menahan cuaca yang keras. Ia sangat tahan lasak dan digunakan untuk lantai Dalaman juga. Teak juga digunakan untuk membuat tiang dan rasuk untuk rumah-rumah yang lebih tua. Ia juga adalah jenis kayu bingkai tingkap dan pintu utama.

Manakala membeli kayu jati atau perabot jati, anda perlu cuba untuk mendapatkan maklumat tentang zaman kayu. Jika kayu berasal dari pokok-pokok yang lebih tua dan lebih besar, ia akan mempunyai keupayaan lebih baik untuk menahan keadaan cuaca yang paling sukar dan bertindak sebagai yang asli menjadikan ambil menangkis. Jika kayu jati muda telah mengalami proses betul kiln pengeringan, ketahanan dan akan bertambah baik juga.

Ini adalah beberapa perkara yang anda perlu ingat ketika membeli perabot kayu jati kerana ia boleh disimpan untuk generasi depan anda juga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *