Kelas-kelas yang berbeza daripada ubat-ubatan dari penyalahgunaan dan kesan-kesannya yang memudaratkan

Kelas-kelas yang berbeza daripada ubat-ubatan dari penyalahgunaan dan kesan-kesannya yang memudaratkan

Penyalahgunaan dadah yang haram telah menjadi isu yang serius antara semua kelas masyarakat. Sifat ketagihan dadah menyebabkan kesengsaraan yang besar dalam kehidupan orang-orang yang menyalahgunakan dadah. Menurut Institut Kesihatan, di Amerika Syarikat setiap tahun, kira-kira 40 juta orang mendapat dipengaruhi oleh dadah penyalahgunaan berkaitan penyakit atau kecederaan.

Penggunaan ubat-ubatan yang berpanjangan bukan sahaja menjejaskan kesihatan individu tetapi juga mengganggu kerjaya, keluarga dan hubungan sosial. Berhati-dalam konteks ini, menyedari daripada kelas yang berlainan daripada dadah dan kesan-kesannya pada kedua-dua badan dan minda, akan hati anda untuk menjauhkan diri daripada dadah dan juga membolehkan anda untuk melindungi yang tersayang dari semakin ketagih kepada tabiat yang tidak sihat itu.

Kelas ubat-ubatan dari dan kesan berbahaya mereka:

•Stimulants

Perangsang adalah kelas ubat-ubatan yang bekerja pada sistem saraf dan membuat orang berasa bertenaga, cerdas mental dan menyebabkan rasa kesejahteraan. Mereka memberi tinggi dan oleh itu menggoda orang untuk menggunakannya berkali-kali. Dadah ini adalah ketagihan. Mereka merosakkan otak kebolehan membuat keputusan. Dos yang lebih tinggi daripada perangsang yang boleh membawa kepada kematian.

Contoh rangsangan adalah kokain, methamphetamine, amfetamin dan sebagainya. Kesan-kesan kesihatan akut ubat-ubat ini termasuk kehilangan selera makan, gangguan tidur, kebimbangan, keghairahan, penurunan berat badan, insomnia, kemurungan, dan lain-lain. Mereka meningkatkan tekanan darah, rentak jantung, dan juga meningkatkan risiko-risiko jantung strok, sawan dan serangan panik.

•Hallucinogens

Hallucinogens adalah kelas ubat-ubatan yang menyebabkan persepsi yang diubahsuai daripada perasaan dan menghasilkan pengalaman khayalan yang seolah-olah sebenar. LSD (lysergic asid diethylamide), mescaline, MDMA, psilocybin, peyote dan phencyclidine (PCP) adalah beberapa contoh ubat-ubatan hallucinogen.

Peningkatan penggunaan hallucinogens membawa kepada terjejas koordinasi, loya, gementar, kemurungan, rosak, memori dan tumpuan, perubahan mood, kebimbangan, diputarbelitkan deria penglihatan, sentuhan dan bunyi.

Ubat-ubatan •Dissociative

Kelas ini ubat de persepsi penglihatan dan bunyi. Mereka menyebabkan rasa melambangkan identiti dari badan dan minda. PCP, Sarawak atau ketamine adalah contoh beberapa ubat-ubatan dissociative.

Orang yang menggunakan ubat-ubatan ini mempunyai keadaan bersawai seperti perasaan. Penggunaan ubat-ubatan dissociative menyebabkan pelbagai masalah kesihatan seperti peningkatan tekanan darah dan kadar jantung, pernafasan yang cepat, loya, kabur penglihatan, kebimbangan, kemurungan, pening dan kerosakan buah pinggang. Jika diambil pada dos yang sangat tinggi, ia boleh membawa kepada Sawan, hyperthermia, koma dan kematian.

Ubat-ubatan •Club

Ubat-ubatan Kelab adalah kelas ubat-ubatan yang terutamanya kesan terhadap sistem saraf pusat dan mengubah otak berfungsi dengan normal. Beberapa contoh ubat-ubatan Kelab adalah GHB (gamma hydroxybutyrate), rohypnol, khayal (MDMA), ketamine, LSD (lysergic asid diethylamide) dan methamphetamine.

Ubat-ubatan ini biasanya akan disalah gunakan oleh remaja dan golongan belia di kelab-kelab malam, konsert, raves dan Bar. Kesan ubat-ubatan Kelab berbeza-beza dari seorang ke seorang bergantung kepada amaun penggunaan. Walau bagaimanapun, penggunaan jangka panjang boleh membawa kepada isu-isu kesihatan yang serius seperti hati kerosakan, kesusahan pernafasan, pening, Sawan, amnesia, kekejangan otot, dan kemurungan, kehilangan penyelarasan, gegaran dan juga kematian.

•Cannabinoids

Cannabinoids adalah kelas ubat-ubatan yang berinteraksi dengan penerima cannabinoid di dalam otak yang bertanggungjawab untuk ingatan, tingkah laku dan prestasi kami. Kerana interaksi ini, aktiviti-aktiviti otak seperti kehilangan kesakitan dan persepsi mendapatkan terjejas. Contoh ubat-ubatan cannabinoid adalah THC (tetrahydrocannabinol) atau ganja, nabilone dan dronabinol.

Penggunaan ubat-ubatan ini meninggalkan kesan negatif pada fungsi psikologi dan fisiologi seseorang. Kesan kesihatan daripada ubat-ubatan cannabinoid akan kesukaran pernafasan, kemerosotan kesihatan mental, kesukaran dalam pertuturan, kadar nadi pesat, kebimbangan, paranoia dan denyutan jantung yang cepat dan tidak teratur. Kesan buruk ubat-ubatan cannabinoid adalah tekanan darah tinggi, loya, sakit dada, hallucinations, sakit perut, sawan dan gegaran.

Pengesanan awal boleh mengelakkan ketagihan:

Selepas mempelajari merosakkan kesan penyalahgunaan dadah terhadap kesihatan seseorang, anda mungkin telah menyedari kepentingan menjauhkan tabiat tidak sihat itu. Ianya juga penting untuk melindungi ahli keluarga anda. Jika anda perasan perubahan tingkah laku secara tiba-tiba anda remaja atau rakan, yang memberikan anda tanda amaran bahawa dia adalah menggunakan ubat-ubatan, anda perlu segera mengambil langkah proaktif dan membantu mereka keluar dari. Pengenalan awal dan pencegahan membantu anda menyelamatkan mereka dari pergantungan dadah dan ketagihan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *