Kekurangan yang menyebabkan keguguran rambut

Kekurangan yang menyebabkan keguguran rambut

Kata-kata “kita adalah apa yang kita makan” perlu diberi perhatian serius dalam konteks mengurangkan kemungkinan keguguran rambut di kedua-dua lelaki dan wanita. Ini adalah kerana makanan yang berkhasiat bukan sahaja menyihatkan seluruh badan tetapi juga bulu juga.

Tertanya-tanya makanan akan apa-apa yang baru, dan mereka adalah terdiri daripada protein, karbohidrat, lemak, air, serat dan pelbagai vitamin dan mineral. Ia adalah penting untuk ingat bahawa semua elemen-elemen ini perlu bekerja bersama-sama, dan tidak dalam pengasingan, berkesan. Berikut adalah elemen-elemen utama yang membentuk makanan tertanya-tanya:

Protein

Protein yang membentuk struktur asas setiap sel-sel tubuh hidup. Malah, pelbagai lapisan yang bulu terdiri dipegang bersama oleh didaratkan itu pada dasarnya protein. Terdapat sumber-sumber terbaik protein untuk ayam dan ikan, produk sampingan tanpa lemak daging, susu, telur dan susu. Protein daripada sumber-sumber sayur-sayuran termasuk Setapak, gandum, oat, kacang pea Kering, kacang Pi, dan kacang.

Karbohidrat

Sumber makanan tenaga yang paling biasa adalah dari karbohidrat – yang kanji dan gula. Bangkel terbaik daripada goodies ini adalah bijirin, buah-buahan segar dan sayur-sayuran segar.

Lemak

Lemak (lipid) yang merupakan satu kemestian untuk memulihara haba, tenaga, dan semua sel-sel badan berfungsi dengan baik. Lemak tak tepu adalah yang terbaik kerana ia baik untuk kelenjar minyak yang menghasilkan pelinciran untuk rambut dan kulit kepala, dan bertindak sebagai pelembap untuk kulit. Sumber makanan terbaik lemak tersebut adalah susu dan produk tenusu, minyak bertapis dari sayur-sayuran, kekacang (kacang soya, bersarapan pagi, safflower, kacang tanah, jagung, benih bunga matahari, dan biji bijan).

Air

Tubuh manusia terdiri daripada kira-kira 60 peratus air. Air adalah merupakan juzuk utama darah, sel-sel dan limfa, dan ia merupakan medium di mana nutrien penting diangkut seluruh badan. Berapa gelas air perlu satu minum setiap hari. Juga, ia bergantung pada tiga faktor utama, iaitu (a) orang yang berat badan, gaya hidup (b) aktif atau tidak aktif dan (c) iklim di mana hidup. Tetapi panduan yang baik untuk minum lapan 8-auns gelas setiap hari.

Gentian

Serat penting untuk kesejahteraan setiap individu. Kajian telah mengesahkan bahawa pengambilan serabut keputusan yang mencukupi dalam kejadian lebih rendah banyak masalah kesihatan seperti obesiti, darah beku, dan tahap kolesterol yang tinggi. Salah satu sumber terbaik serat adalah bran gandum asli. Ia adalah murah dan boleh ditambah untuk bijirin sarapan pagi dan jus. Lain-lain sumber yang baik serat adalah bijirin yang bertapis, Raspberi, jagung, beri hitam dan Raspberi, tarikh, lima dan kacang hitam, badam yang (dimakan segar dari shell), dan potates di jaket mereka.

Mineral

Mineral adalah juzuk yang penting semua sel-sel badan, dan diperlukan untuk fungsi badan, dan sudah tentu bulu yang biasa. Badan memerlukan mineral yang berikut untuk berfungsi dengan baik – natrium (a) kalsium, (b) besi, (c) magnesium, fosforus (d), (e) iodin, kalium (f), (g) silikon, dan (h). Badan juga memerlukan mineral surih kobalt, kuprum, mangan, zink dan selenium.

Sumber-sumber yang baik daripada mineral ini adalah seperti berikut: kalsium (brokoli, Molases, daun dandelion, sekarang, kale, cress, bayam, pasli, kekacang, turnip watercress sayur-sayuran, buah-buahan citrus, susu dan produk susu); besi (persimmons, tembikai, bayam, sayur-sayuran dandelion, hijau lefy, rumpai laut, kekacang, daging tanpa lemak, prun, raisins, oat, hati babi, jantung, buah pinggang, hati sosej, Molases, millet, biji bijan, dan kuning telur; magnesium (kuning telur, bijirin, susu, buah-buahan citrus, biji, buah-buahan kering Andainya, kekacang, sayur-sayuran berdaun hijau, hati, tomato, kekacang, keledek dan kelapa).

Sumber-sumber yang baik daripada fosforus yang bertapis makanan, susu dan produk tenusu, ikan, telur, kacang, daging tanpa lemak, benih dan bijirin penuh; iodin (bawang putih, unpeeled kentang, telur, rumpai laut, bawang, makanan laut, ikan laut, kubis, lobak merah, salad, nenas, dan oatmeal); kalium (buah-buahan dan sayur-sayuran, kekacang, Molases, bijirin yang bertapis, pemakanan yis, daging tanpa lemak, ikan, rumpai laut, kacang, biji, buah-buahan citrus semua, watercress, lada hijau, teh alfafa dan kelp); silikon (kacang Pi, lobak merah, asparagus, saderi, strawberies, oat, bijirin, hati dan cendawan); natrium (lima biji, asparagus, sayur-sayuran beet, beets, kubis, lobak merah, saderi, susu dan susu, labu, prun, bayam, Strawberi, gandum, ikan, ayam dan daging tanpa lemak).

Vitamin

Jangan lupa mengenai vitamin. Mereka berada, dalam realiti, memberi kehidupan kepada unsur yang penting untuk kesihatan dan pertumbuhan. Memberi perhatian kepada Vitamin A, B, C, D, E, F dan K. Jika anda makan makanan yang disenaraikan di atas, anda pada dasarnya akan dilindungi setakat keperluan vitamin anda bimbang.

Oleh itu, untuk mencegah kehilangan rambut, atau mengurangkan kemungkinan menghidap masalah keguguran rambut, makan makanan yang sihat dan Elakkan makanan ringan jika anda boleh. Untuk mencapai kesihatan yang optimum, selain menghalang keguguran rambut, membuang senaman sesi juga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *