Kekejangan perut – 8 Tips apa kekejangan perut semasa hamil boleh menunjukkan!

Kekejangan perut – 8 Tips apa kekejangan perut semasa hamil boleh menunjukkan!

Ramai wanita mengalami kekejangan abdomen tidak lama lagi selepas mereka telah difahami. Oleh kerana kitaran haid sering membawa jenis kesakitan yang sama, ia tidak diambil serius. Tanggapan umum adalah bahawa sakit adalah disebabkan oleh perubahan hormon dalam badan dan rahim yang tumbuh lebih besar saiznya. Dalam beberapa kes, kesakitan ini dilihat di peringkat awal kehamilan; sementara di lain-lain, gejala-gejala terus walaupun beberapa minggu kemudian.

Apa boleh gejala ini ‘kekejangan abdomen’ sebenarnya mendedahkan kepada seorang wanita yang hamil?

(1) Sembelit, kontraksi Braxton-Hicks (kontraksi otot) atau bahkan hanya gas dan kembung berikutan sakit perut boleh menyebabkan sambil lewa. Lagipun, perkara-perkara ini adalah sangat biasa dan boleh juga disebabkan oleh masalah gastrousus! Tidak merbahaya atau berbahaya – bijak untuk melawat gynecologist yang.

(2) Sakit hanya enggan pergi. Sebaliknya, perasaan pitam, gejala-gejala lain seperti rasa loya yang disertai dengan muntah-muntah, demam dan kesejukan, pendarahan/bercak, kencing yang menyebabkan ketidakselesaan, atau keputihan membangunkan. Kalau begitu, ia adalah kehamilan yang sukar dan masalah boleh memotong kemudian.

(3 Kekejangan perut) boleh datang dan akan mati pada masa yang luar biasa dalam permulaan itu sendiri, atau gejala-gejala bertambah teruk akan visualized pusingan kira-kira 6 atau 7 minggu selepas pembajaan. Situasi ini pasti serius. Telur yang disenyawakan boleh mempunyai diimplan sendiri di suatu tempat di luar rahim (kandungan kehamilan), membawa pada ini tdk teratur kontraksi yang tidak normal.

(4) Malah, jika pergerakan usus, batuk atau apa-apa jenis aktiviti fizikal membawa kesakitan yang dahsyat, faraj pendarahan/bercak, atau menyebabkan kesakitan pelvik dan kesakitan, wanita itu mengetuai untuk satu kehamilan kandungan. Terdapat juga sakit pada tips sebegini. Rundingan serta-merta adalah diperlukan untuk kehamilan tersebut selalunya telah terbukti boleh membawa maut.

(5) Hendaklah bakal mempamerkan bengkak tangan, muka yang bengkak, bengkak mata, serta tiba-tiba bengkak kaki dan pergelangan kaki ke suatu tahap yang melampau, dia mengalami Preeclampsia. Gangguan yang teruk boleh menyebabkan sakit kepala yang dahsyat dengan gangguan visual, loya dengan muntah-muntah dan bahagian abdomen atas yang mengalami kesakitan yang melampau dengan kesakitan.

Perubahan dalam saluran darah beliau telah dimanifestasikan sebagai kekejangan perut. Organ-organ penting seperti di otak, hati, ginjal, bahkan plasenta boleh terjejas. Diagnosis klinikal penyakit ini didapati dengan memeriksa tekanan darah (secara amnya, tinggi) dan kehadiran protein dalam air kencing, 20 minggu kehamilan.

(6) Kadang-kadang, bayi belum lahir adalah “miscarried” manakala bulan hanya kelima kehamilan. Gejala pertama ini adalah ringan atau berat bercak/pendarahan, diikuti dengan kekejangan perut berpanjangan atau berselang seli. Kesakitan adalah secara umumnya digambarkan sebagai sederhana atau Serik dalam alam semula jadi. Ia boleh dikelirukan dengan tekanan pelvik atau sakit belakang yang rendah.

(7) Perut kekejangan yang disertai oleh penguncupan otot (serviks sedang menjalani dilasi) boleh menunjukkan preterm buruh. Ini adalah tempat sekitar 37 minggu kehamilan. Meningkatkan tekanan pelvik, tidak berubah/bertambah keputihan bersama-sama dengan mengenali/pendarahan, sakit belakang yang rendah hadir, dan kontraksi boleh meningkat kepada lebih daripada empat dalam satu jam.

(8) Untuk menyimpulkan, situasi yang benar-benar serius yang boleh menyebabkan kekejangan perut di peringkat lanjutan kehamilan adalah satu keadaan yang dipanggil placentae abruptio (plasenta mendapat separa atau sepenuhnya diasingkan dari rahim). Ini berlaku sebelum kelahiran bayi. Keadaan ini datang kepada cahaya apabila rahim berasa sangat lembut, kontraksi yang berpanjangan, sakit belakang terdapat terdapat pendarahan secara tiba-tiba (kadang-kadang, pendarahan mungkin sangat ringan atau tidak dilihat pada semua), dan pergerakan bayi mula berkurangan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *