Kekal aktif dalam usia

Kekal aktif dalam usia

Berkembang lebih tua tidak bermakna semakin aktif – walaupun dalam usia yang ia adalah sangat penting untuk kekal aktif secara fizikal mungkin. Tidak kira apa usia atau keadaan semasa Kesihatan, bersenam adalah perlu dan penting sebahagian daripada penuaan yang sihat dan selagi anda tidak berisiko tinggi untuk kecederaan, kebanyakan jenis senaman masih akan sesuai untuk warga tua, terutamanya bagi mereka yang akan muda dan/atau telah fizikal aktif untuk sebahagian kehidupan mereka. Senior walaupun dengan kecacatan fizikal boleh aktif untuk kekal sihat dan bahagia.

Yang tidak aktif boleh menyebabkan orang-orang tua kehilangan tanah dalam empat bidang yang penting untuk anda sihat dan bebas: kekuatan, keseimbangan, fleksibiliti, dan ketahanan. Latihan yang berbeza boleh membantu warga tua memelihara dan memulihkan walaupun tahap kefungsian dalam empat bidang utama ini.

Terdapat pelbagai jenis dan kategori senaman fizikal, setiap satu dengan manfaat yang tersendiri:

Kardiovaskular: seperti nama yang menunjukkan, senaman kardiovaskular yang baik untuk jantung anda-mereka mendapatkan mengepam darah dan meningkatkan denyutan jantung anda

Contoh senaman kardio: berenang, berjalan kaki, Berbasikal cahaya, Kembara Berjalan Kaki, golf, air aerobik

Latihan kekuatan: meningkatkan keadaan otot-otot dan tulang anda boleh memudahkan aktiviti-aktiviti harian dan memastikan anda bergerak lagi

Contoh yang baik daripada latihan kekuatan: tai chi, yoga, pilates, regangan sering

Baki latihan: latihan dalam kategori ini adalah amat penting bagi warga emas boleh meningkatkan kekuatan otot dan mengelakkan jatuh; di samping itu, akan lebih sihat dan lebih sihat fizikal badan anda, kurang teruk kesan daripada kejatuhan akan.

Contoh-contoh yang baik untuk latihan imbangan: latihan rintangan berat yang ringan, Mesin-Mesin berat rintangan band stretches

Selain manfaat biasa espoused latihan, kajian terbaru menunjukkan bahawa warga tua yang kekal aktif selepas berusia 70 tahun adalah kurang berkemungkinan untuk mengalami penurunan berkaitan umur dalam fungsi mental. Banyak kajian telah menunjukkan korelasi yang kukuh antara aktiviti fizikal dalam usia dan mengurangkan kerosakan mental, tetapi jelas ia adalah penting bukan sahaja aktif tetapi untuk kekal aktif seperti yang kita umur.

Di samping itu, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa senaman boleh mengundurkan beberapa kesan bahawa penuaan mempunyai kapasiti otak dengan mencipta sel-sel otak yang baru-penyelidikan ini masih dijalankan di kawasan ini, tetapi ianya tidak mustahil bahawa bersenam dapat meningkatkan keupayaan mental di senior.

Faedah bersenam menjangkau jauh perubatan telah didokumenkan dan peningkatan Kesihatan – bersenam dapat meningkatkan keupayaan anda untuk bersaing dengan ahli-ahli keluarga yang lebih muda dan cucu dan boleh membuat anda lebih aktif dalam komuniti anda dengan meningkatkan mobiliti dan tahap tenaga anda. Apa-apa sebab anda kekal aktif seperti yang anda umur, warga tua aktif akan melihat pelbagai manfaat yang memberi impak positif terhadap semua aspek kehidupan mereka.

Sebagai dengan semua Kesihatan berkaitan kebimbangan, berjumpa doktor sebelum memulakan suatu regimen senaman kerana mereka akan lebih bersedia untuk mengesyorkan rutin kecergasan dan latihan yang sesuai dengan keperluan anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *