Kejuruteraan Genetik — akan ia meningkatkan The umat manusia

Kejuruteraan Genetik — akan ia meningkatkan The umat manusia

Terdapat banyak bercakap tentang penemuan baru dalam bidang genetik. Kerana pembangunan mikroskop yang kuat yang membolehkan lelaki untuk siasatan yang lebih mendalam ke dalam dunia unit kehidupan, sel, dan lihat ciri-ciri yang mereka tidak pernah sebelum tahu wujud, beberapa penyelidik dan wartawan mempunyai teori bahawa lelaki mungkin boleh Cari kod genetik yang lengkap, walaupun dengan “rahsia hidup.” Mereka melanjutkan spekulasi mereka, walaupun ramalan itu, dengan manipulasi genetik, mereka akan mampu untuk menyembuhkan penyakit keturunan dan kecacatan dan, mungkin, membuat satu bangsa mempunyai badan-badan yang unggul dan meeka.

Beberapa perkara telah dilakukan dengan bentuk-bentuk hidup yang sangat mudah dengan gangguan genetik. Tetapi saintis hampir sebulat suara mengakui bahawa mereka adalah jauh, jauh dari memanipulasi gen sel manusia supaya mereka boleh memperbaiki kekurangan. Marilah kita meneliti beberapa perkara-perkara yang telah dilakukan.

Pengklonan

Perkataan “klon” ertinya sekumpulan organisma yang dihasilkan tanpa Kesatuan seksual dari moyang yang tunggal. Dalam alam semula jadi klon terdapat dalam organisma yang mampu pembiakan asexual, iaitu dalam tumbuh-tumbuhan dan bakteria tertentu. Anak yang mewarisi gen mereka daripada salah seorang ibu bapa. Oleh itu semua individu dalam klon yang adalah genetik sama. Pengklonan tiruan telah dilakukan dengan haiwan yang membiak seks, urchins laut, salamanders dan katak. Sel telur yang enucleated, iaitu Pusat dibuang dan digantikan dengan nukleus dari sel-sel tubuh haiwan jenis yang sama. Tetapi dalam setiap kes, nukleus yang diambil dari sel-sel tubuh haiwan, dan dimasukkan ke dalam telur yang lain, perlu diambil pada peringkat awal dalam semua bentuk kehidupan tetapi sangat mudah. Ini adalah kerana, sedikit lewat, namun masih di peringkat awal perkembangan embrio, sel-sel menjadi dibezakan atau khusus dan akan berkhidmat untuk pengklonan individu baru yang jumlah. Mengapa? Sebab itu, walaupun setiap sel-sel tubuh telah melengkapkan sepenuhnya daripada kromosom, sel yang diperbezakan tidak berfungsi di bahagian-bahagian lain badan. Ini adalah kerana kod genetik pada kromosom yang akan bekerja untuk hanya bahagian badan sel khusus untuk berkhidmat. Apabila diletakkan di dalam telur enucleated, percubaan cloning akan gagal. Monroe W. Strickberger Saint Louis University, dalam bukunya, genetik, berkata tentang pengklonan:

“Sel-sel embrio laut urchin awal, contohnya, boleh terasing antara satu sama lain pada peringkat dua dan empat sel dan Walau bagaimanapun berkembang menjadi embrio yang lengkap. Salamanders, Spemann menunjukkan bahawa sel tunggal pada peringkat 16-sel embrio boleh mengeluarkan seluruh embrio. Ujikaji yang lebih terkini oleh Briggs dan Raja telah menunjukkan bahawa beberapa nukleus dari blastula dan gastrula peringkat [awal] katak embrio (Rana pipiens) adalah masih cukup kuat untuk menghasilkan embrio yang lengkap apabila dipindahkan ke telur enucleated. Dalam Xenopus laevis, Afrika yang diambil katak, Gurdon telah menunjukkan bahawa sekurang-kurangnya 20 peratus daripada sel-sel usus makan tadpoles boleh ditanam semula dan menghasilkan sel-sel saraf dan otot yang berfungsi. Selain itu, di antara sel-sel usus ini bahkan mungkin menghasilkan embrio yang benar-benar berdaya maju. Dalam tumbuh-tumbuhan yang Steward telah mendapati bahawa lobak individu sel-sel akar boleh, dengan khasiat yang betul, dibuat untuk membezakan ke dalam tumbuh-tumbuhan lobak merah yang lengkap. Dalam Drosophila [lalat cuka] Hadorn telah menunjukkan bahawa larval cakera embrio yang akan lazimnya berkembang ke dalam tisu kemaluan, sebagai contoh, akan, selepas banyak transplantations berturut-turut, berkembang ke dalam tisu-tisu lain juga, termasuk bahagian kepala, thorax, kaki dan sayap.”

Nota, dalam komen-komen di Strickberger, bahawa, untuk mencapai kejayaan pengklonan, nukleus itu mesti diambil dari urchin laut apabila ia hanya di peringkat dua ke empat-sel, dan dari satu embrio salamander apabila ia terdiri daripada sel-sel hanya 16 — namun sangat kecil. Nukleus itu mesti diambil dari peringkat blastula dan gastrula katak embrio (ketika ini tiada keabsahan atau bentuk makhluk adalah). Sel-sel peringkat ini tidak lama lagi selepas konsep mestilah kerana, selepas sel menjadi dibeza-bezakan dan mula melakukan tugas khusus di bahagian tertentu badan, ia tidak akan bertindak sebagai lakukan sel-sel yang lebih muda, bukan cukup versatil untuk menghasilkan bahagian-bahagian yang semua individu, dalam kes ini yang katak. Dalam salah satu spesis katak, Xenopus laevis, peratusan yang sangat kecil daripada sel-sel usus tadpole boleh menghasilkan embrio yang lengkap yang akan hidup. (Tadpole yang adalah satu bentuk awal, belum matang katak yang.) Dalam kes Drosophila, fly cuka atau “lalat buah,” tisu kemaluan dari larval (wormlike peringkat awal) embrio cakera, hanya dengan transplantations berturut-turut, akan berkembang ke dalam tisu-tisu lain yang mana ianya berkaitan dengan pemindahan, tetapi tidak ke dalam embrio yang lengkap.

Tentang pengklonan pada manusia, biologi tidak mendakwa bahawa ini boleh dilakukan, atau mereka yang di mana-mana berhampiran berbuat demikian. Sesetengah orang yang kurang arif, rupa-rupanya untuk sensationalism, telah digambarkan klon populasi manusia, diarahkan oleh Jurutera-jurutera genetik, di mana sahaja paling sesuai personaliti yang wujud. Beberapa teori bahawa orang seperti Einstein — mental prodigies — atau atlet terbaik — boleh diulang oleh pengklonan. Tetapi nota itu, walaupun dalam urchin laut yang hina atau salamander ini, sel-sel yang perlu diambil blastula dalam atau peringkat gastrula — peringkat embrio yang sangat awal, untuk berjaya pengklonan. Siapa yang akan tahu di peringkat blastula atau gastrula pembentukan seorang kanak-kanak sama ada beliau akan berubah untuk mempunyai kecerdasan “Einstein-jenis”? Pada waktu awal pertumbuhan, tidak terdapat walaupun seorang juga manusia, dan ia adalah mustahil untuk mengetahui kemudian sama ada individu akan menjadi sihat dan pintar, atau berfungsi dan cacat, imbecilic dan kualiti miskin.

Kontroversi melalui kejuruteraan genetik

Terdapat satu kontroversi hebat ke atas “kejuruteraan genetik.” Beberapa peguam bela itu, mengatakan bahawa, dalam masa, saintis mungkin dapat mengalih keluar dari sel bahagian-bahagian tertentu dalam kromosom yang mengandungi gen sejenis yang rosak dan menggantikan mereka, sekali gus “membaiki” sel. Ini, mereka berharap, akan menghalang ibu bapa lulus ke penyakit kanak-kanak yang dihantar secara genetik. Pada peringkat ini proses percubaan yang baru hadir, berlaku manipulasi dalam sel manusia adalah benar-benar mustahil. Mengapa?

Biologi tahu sangat, sangat sedikit mengenai yang kromosom, dan terutamanya yang gen (atau gen) dalam sel, mempunyai kaitan dengan pembentukan trait yang diberikan. Selain itu, sel manusia tak terhingga lebih kompleks daripada sel-sel katak, dan saintis pada masa ini tidak dapat mengubah sel manusia dengan cara ini, kerana apa-apa yang mengganggu dengan mudah boleh membunuh sel. Ini sudah pasti ciri-ciri “Keselamatan” yang ditubuhkan oleh pencipta, supaya, apabila sel, atau bahkan satu kromosom, rosak teruk, sel yang mati. Ciri-ciri “Keselamatan” tersebut seterusnya menghalang perkembangan embrio dan kelahiran. Sebaliknya ramai bayi yang lebih banyak akan lahir dalam keadaan yang serius berfungsi dan cacat atau rosak mental.

Sekarang kejuruteraan genetik adalah memberi tumpuan kepada tahap yang hebat apabila bahan-bahan tertentu diperlukan, seperti insulin, dan mengesan penyakit genetik di fetuses manusia. Kebanyakan kerja mereka menumpukan manipulasi bakteria. Tetapi walaupun di sini terdapat kebimbangan besar. Juga, kerana kekurangan pengetahuan organisma-organisma yang terlibat yang besar, saintis, Pegawai Kesihatan dan lain-lain orang berkenaan telah telah embroiled di kompleks hujah tentang sekatan-sekatan yang perlu diletakkan pada percubaan kejuruteraan genetik, terutama apabila ia datang untuk mengubah bakteria.

Satu lagi aspek kawalan genetik terdiri daripada rawatan Radioaktif serangga. The New York Times 17 Mei 1978, halaman A16, laporan mengenai usaha-usaha ahli-ahli sains daripada Universiti California di Berkeley membedil nyamuk dengan sinaran yang nonlethal dari Cobalt 60 untuk memecahkan dan memindahkan bahan genetik mereka ke lokasi lain. Tujuan adalah untuk membawa tekanan daripada nyamuk yang mempunyai imuniti untuk untuk virus tertentu menyebabkan keradangan otak (ensefalitis). Mereka merancang untuk melepaskan jajahan ini nyamuk kebal dengan harapan bahawa “menternak dengan populasi nyamuk biasa kawasan trait genetik ensefalitis-percuma akan diserahkan kepada keturunan cukup untuk menghapuskan nyamuk seluruh penduduk sebagai pengangkut penyakit.” Satu lagi teknik untuk memerangi penyakit adalah melepaskan nyamuk yang steril. Jika cukup betina mengawan dengan jantan steril, penduduk keseluruhan hendaklah dikurangkan, sekali gus mengurangkan bahaya jangkitan manusia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *