Kejururawatan senario kes seorang pada satu masa

Kejururawatan senario kes seorang pada satu masa

Terdapat banyak cara untuk mendapatkan latihan untuk memulakan satu kerjaya yang profesional. Salah satu boleh mengikuti kelas-kelas, membaca buku, menonton video pengajaran, bayang-bayang profesional untuk melihat mereka bekerja, atau melancarkan diri terus ke dalam pekerjaan yang berharap untuk mempelajari satu pergi bersama-sama. Kaedah ini akhir pengajian yang boleh dikatakan paling berkesan. Tiada jumlah teori pembelajaran boleh bersaing dengan pengalaman yang sebenar, walaupun ia sering kes itu bahawa seseorang itu perlu satu gabungan kedua-duanya. Satu-satunya masalah dengan cuba untuk belajar satu perdagangan sebagai salah satu, adalah bahawa bagi sesetengah pekerjaan, kesilapan biasa pemula boleh mempunyai akibat yang lebih serius.

Kejururawatan dan jururawat latihan adalah salah satu daripada kes-kes di mana seseorang hanya dijangka tidak belajar semasa di tempat kerja. Sebagai contoh, seseorang pembelajaran perdagangan pertukangan yang mungkin membuat kesilapan, bermakna membetulkan kesilapan mereka dan mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk menyelesaikan sesuatu tugasan. Tetapi seseorang yang sedang latihan untuk menjadi seorang jururawat tidak hanya pergi ke betul-betul depan berdasarkan percubaan dan kesilapan, kerana ini boleh mengakibatkan risiko yang sebenar untuk perubatan atau kesihatan untuk pesakit-pesakit. Sebab itulah banyak kursus kejururawatan termasuk Praktikum, tempat latihan, serta penggunaan simulasi dan kes senario.

Senario kes adalah alat yang sangat berguna dalam pendidikan kejururawatan. Cara kerja ini adalah membentangkan jururawat-dalam-latihan dengan semua maklumat mengenai satu masa lalu atau simulasi pesakit, tanda-tanda mereka, perubatan rekod-rekod, sejarah Kesihatan Keluarga, dan sebagainya dan membiarkan pelajar mencuba dan bekerja melalui kes untuk menentukan apa yang tidak kena. Terdapat dua cabang utama senario: patho-fisiologi dan farmakologi.

Patho-fisiologi

Dalam kes ini, pelajar kejururawatan akan menggunakan pelajaran untuk melihat jika mereka boleh sepadan dengan perubahan atau tanda-tanda yang diterangkan dalam kajian kes dengan penyakit tertentu atau Sindrom yang tidak normal. Terdapat penekanan di sini mendengar dan pemerhatian daripada dalam ujian.

Farmakologi

Tidak seperti patho-fisiologi, yang memberi tumpuan kepada penyakit, farmakologi kajian perubahan dan tanda-tanda seseorang yang disebabkan oleh ubat-ubatan atau bahan kimia secara umum. Pelajar kejururawatan perlu melihat gejala dadah adalah diambil, dimetabolismakan, dan akhirnya diserap.

Menggunakan senario untuk belajar dan memahami patho-fisiologi dan farmakologi adalah satu bentuk latihan tanpa risiko yang besar apabila melakukan program kejururawatan. Ia boleh digunakan untuk pelbagai bidang kejururawatan, contohnya:

-Penyakit kardiovaskular: penyakit jantung, angin ahmar, masalah tekanan darah
-Masalah pernafasan: radang paru-paru, bronkitis, kanser paru-paru
-Gangguan saraf: kerosakan otak, Sawan, sklerosis berbilang
-Buah pinggang endocrine: kegagalan buah pinggang, penyakit buah pinggang yang kronik
-Hati masalah: batu hempedu, berlakunya hypoglycaemia
-Gangguan darah neoplastic: meningitis, sikap tidak bertoleransi gluten

Ini adalah hanya beberapa kawasan senario dan mungkin penjelasan yang diharapkan daripada pelajar. Manakala dalam kehidupan sebenar, diagnosis palsu boleh merosakkan serius atau membawa maut, contoh-contoh yang sebenar sebagai senario adalah penting untuk membentuk jururawat yang serius dan kompeten dan pakar-pakar penjagaan kesihatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *