Kejayaan menuntut keputusan tegas

Kejayaan menuntut keputusan tegas

“Seorang lelaki yang lemah mempunyai keraguan sebelum keputusan; Seorang lelaki yang kuat telah mereka selepas itu.”
-Karl Kraus German ahli falsafah (1781-1832)

Kejayaan menuntut keputusan tegas

Setiap hari kita semua berhadapan dengan pelbagai keputusan. Beberapa keputusan adalah duniawi, seperti apa yang kita akan pakai; keputusan lain ini adalah mengubah hidup atau mengancam nyawa.

Sebagai masyarakat kita meraikan lain-lain kebolehan untuk membuat keputusan dengan cepat. Boleh anda bayangkan anda mempunyai sebuah anggota Bomba, Polis, doktor, dan juruterbang syarikat penerbangan? Sudah tentu tidak!

Tetapi setiap hari, kita bertemu individu yang bukan sahaja frustrate kami; mereka kehilangan kredibiliti dengan kami apabila mereka tidak boleh membuat keputusan.

Jika anda ingin berjaya dan individu-individu pemimpin yang akan mengikuti dan menghormati, anda mesti mempunyai kualiti dan ciri-ciri yang menjadi penentu dan membuat keputusan, tempoh. By the way, itu kenyataan ditulis dengan cara yang tegas?

Semua orang yang membaca artikel ini adalah pemimpin. Ya, Semua orang! Anda adalah pemimpin pada sesetengah tahap dengan seseorang. Ia boleh berada di rumah kerana yang penting lain dan/atau ibu bapa. Ia boleh di tempat kerja, menjadi sukarelawan. Dan sudah tentu, anda adalah bertanggungjawab terhadap kepimpinan itu sendiri hidup dipenuhi dan tujuan anda. Kejayaan anda adalah dikaitkan dengan keupayaan anda untuk membuat keputusan. Tiada pengecualian!

Dalam bukunya klasik, berfikir dan kaya berkembang, Napoleon Hill menjalankan analisis lebih 25,000 lelaki dan wanita yang telah mengalami kegagalan yang ketara. Kekurangan keputusan adalah salah satu punca utama.

Procrastination, bertentangan dengan keputusan, adalah sesuatu yang hampir semua daripada kita mesti mengatasi.

Dan satu dinamik membuat keputusan mesti dinyatakan:

“Individu-individu yang berjaya (semua saya mengkaji) mempunyai tabiat mencapai keputusan dengan segera, dan mengubah keputusan-keputusan ini perlahan-lahan. Orang yang gagal untuk berjaya, tanpa pengecualian, mempunyai tabiat mencapai keputusan yang sangat perlahan-lahan, sama sekali, dan mengubah keputusan-keputusan dengan cepat dan sering.”
Napoleon Hill

Kejayaan anda adalah bergantung kepada keupayaan anda untuk membuat keputusan dan keupayaan anda untuk berdiri oleh mereka dan tidak kembali kerap untuk mengubahnya. Ini tidak bermakna anda tidak akan membalikkan keputusan tetapi, jika anda melakukannya, kerap, anda akan tidak dihormati atau dipercayai oleh orang lain. Mereka hanya akan menunggu untuk anda menukar fikiran anda, lagi!

Anda tidak boleh yang sebagainya tegas Jika keputusan anda kebanyakannya adalah berdasarkan pendapat awam. Ya, kita semua perlu mendapatkan maklum balas dan pendapat orang lain pada masa-masa, tetapi jika anda hanya boleh membuat keputusan apabila dipengaruhi oleh orang lain, anda akan tidak mempunyai keinginan sendiri.

Kumpulan setiap individu akan mempunyai beberapa jenis pendapat. Tetapi pendapat adalah satu komoditi yang murah. Jika anda menjalankan hidup anda melalui Jawatankuasa, anda akan ditakdirkan bagi bencana. Keputusan akhir mesti sentiasa datang dari sebagainya tersebut. Anda mesti berupaya untuk memastikan peguam anda sendiri yang jelas tentang nilai-nilai anda, yakin di dalam keputusan anda dan menjadi sihat mental, emosi, dan fizikal untuk membuat keputusan yang tegas.

Contoh Bahasa Melayu. Hanya di bawah setahun yang lalu, saya telah dilantik untuk menganggotai Lembaga Pengarah sekolah swasta anak-anak kita. Saya harus mengakui kita mewarisi keadaan kucar-kacir. Papan yang sebelumnya tidak akan membuat sebarang keputusan yang sukar. Mereka procrastinated. Mereka ingin disukai dan popular bukan pemimpin diminta untuk membuat keputusan yang tegas. Hasilnya adalah KEBANKRAPAN moral, emosi dan kewangan.

Lembaga Pengarah baru (semua kecuali satu daripada Lembaga sebelum meletak jawatan) adalah satu Kumpulan membuat keputusan yang tegas. Untuk menyelamatkan sekolah bertujuan menjadikan sukar dan, dalam beberapa kes, keputusan yang sangat tidak popular termasuk meletakkan off kakitangan, menembak kakitangan yang tidak cekap, dan mengubah cara seluruh sekolah sedang memimpin. Jika kita telah mendengar pendapat yang popular, kita akan tidak membuat keputusan yang sukar dibuat–itu dan tidak lagi akan mempunyai sebuah sekolah.

Sudah tentu, individu yang mempunyai pandangan negatif yang berteriak paling keras meninggalkan sekolah kami. Tetapi kita berdiri dengan keputusan kami. Pendapat popular tidak akan mengubah apa yang kita rasa adalah keputusan kepimpinan yang betul. Kumpulan kami pula kajian, fakta-fakta yang dikumpul dan dikaji semula mereka, maka memutuskan, cepat.

Keputusan telah ajaib. Suasana di seluruh sekolah tidak pernah menjadi lebih positif. Kakitangan berkomunikasi dan mengambil berat satu sama lain dan menyokong dan terbuka. Minggu ini Juruaudit Kementerian Pendidikan pula Ulasan lengkap daripada sekolah kami dan menyatakan ia adalah salah satu yang terbaik yang mereka pernah diaudit.

Keadaan sekolah baru telah dicapai dalam kurang daripada enam bulan daripada keputusan-keputusan yang tegas, yang mengatasi lebih daripada lima tahun procrastination, keputusan pendapat yang popular, dan pengabaian yang mudah.

Sebagai sebuah Parit tenaga anda dan meninggalkan anda lemah, dari segi emosi dan fizikal. Yang fikiran-dibuat-sehingga membawa tenaga tambahan yang luar biasa dan kuasa.

Jadi bagaimana penentu Adakah anda? Kejayaan anda telah dikompromi oleh indecision atau keputusan yang anda buat dan menukar dengan cepat?

Jika saya bertanya rakan-rakan rapat anda dan kawan-kawan, apa yang akan mereka katakan tentang ciri-ciri ini dalam diri anda?

Membuat keputusan dan menjadi penentu adalah pilihan. Saya telah menemui banyak tahun bimbingan orang lain yang signifikan peratusan individu tidak tahu di mana untuk memulakan. Seluruh hidup mereka telah pun bertindak balas kepada orang lain pendapat dan sedang menanggung oleh kekurangan keputusan mereka sendiri.

Jika itu adalah kes anda, anda keputusan yang paling penting adalah untuk belajar bagaimana untuk membuat keputusan yang sesuai dengan anda dan tujuan dan laluan.

Untuk membantu anda pada jalan ini, Izinkan saya cadangkan tiga pilihan.

Ramai individu yang ingin memikirkan formula untuk membuat keputusan yang tepat setiap masa, tetapi itu bukan matlamat yang realistik.

1. Anda ingin memastikan bahawa anda menghadkan dan mengelakkan keputusan yang salah. Untuk melakukan ini, anda perlu membuat keputusan berasaskan nilai, keputusan tidak berasaskan kandungan. Anda terlebih dahulu mestilah membuktikan, mengesahkan, dan memiliki nilai-nilai teras yang anda. Jika anda tidak boleh verbalize atau senarai nilai-nilai teras yang mempengaruhi anda membuat keputusan–sekaligus, dengan benar-benar tidak teragak-agak–anda tidak akan dapat membuat keputusan yang tegas dan konsisten.

2. Tahap keyakinan tinggi akan mempengaruhi keupayaan anda untuk membuat keputusan anda. Untuk mengekalkan kedudukan anda (keputusan), harga diri anda mestilah kuat dan tinggi.

3. Anda stres dan Kesihatan Aras dengan menjejaskan keupayaan anda untuk membuat bunyi dan dilarang dari diterbangkan sehingga keputusan.

Bertahun-tahun yang lalu, apabila saya diperkenalkan kepada CRG, tiga penilaian yang kuat membantu saya dengan kebolehan-kebolehan membuat keputusan saya. Jika anda mahu untuk meningkatkan decisiveness anda, penilaian tersebut boleh membantu anda, juga.

• Nilai-nilai keutamaan penunjuk akan membantu anda menentukan nilai atas anda dan membantu anda untuk membandingkan nilai-nilai yang anda mungkin fikir adalah penting untuk orang-orang yang benar-benar penting.
• Inventori harga diri akan membantu anda menentukan keyakinan dan harga diri dalam enam kategori utama anda. Keyakinan adalah situasi; ada kawasan dalam hidup anda di mana anda berada sangat tegas dan lain-lain tempat di mana anda tidak. SWI yang akan membantu anda untuk menentukan ini.
• Penunjuk tekanan dan Perancang kesihatan dengan membawa anda melalui penilaian lima Kesihatan kritikal dan kawasan dalam hidup anda. Jika anda tidak boleh memutuskan sama ada atau tidak untuk mengambil penilaian ini, apa tidak yang memberitahu anda tentang keputusan anda?

Individu-individu yang berjaya, tanpa pengecualian, mempunyai tabiat mencapai keputusan dengan cepat.

***
Minggu ini langkah-langkah tindakan

Keputusan tegas yang mencabar

1. Kekurangan membuat keputusan merupakan salah satu penyebab utama kegagalan.
2. Bagaimana untuk anda membuat keputusan: perlahan atau cepat?
3. Selepas anda membuat keputusan, Adakah anda menyimpan atau Adakah anda sentiasa mengubah atau mengakaskan keputusan anda?
4. Adakah anda bergantung pada pendapat orang lain untuk membuat keputusan anda atau Adakah anda menyimpan peguam anda sendiri?
5. Adakah anda dapat membuat keputusan yang tidak popular dan berasa selesa apabila anda berbuat demikian?
6. Adakah anda jelas tentang nilai teras anda, untuk keputusan tegas? Jika tidak, mengambil nilai keutamaan penunjuk untuk mengesahkan anda nilai-nilai teras.
7. Adakah anda meragui keputusan anda dan sentiasa second-guess diri sendiri? Jika begitu, mengambil inventori harga diri untuk mewujudkan keyakinan, dalam enam kategori. Juga mengkaji di mana anda memegang tanah anda dan di mana anda lakukan tidak–dan mengapa.
8. Adakah anda stres dan kesihatan keseluruhan tahap melaksanakan keputusan anda? Untuk mengesahkan ini, mengambil penunjuk tekanan dan Perancang kesihatan untuk mewujudkan tekanan di lima kawasan dalam hidup anda dan kesihatan anda. Menentukan sama ada keadaan fizikal dan mental anda mempengaruhi anda membuat keputusan.
9. Memiliki hakikat bahawa kejayaan anda adalah berdasarkan keupayaan anda untuk membuat keputusan yang tegas.
10. Membangunkan tabiat membuat keputusan, mewujudkan garis panduan utama anda, mengambil serius pandangan anda sendiri, dan mengambil lain-lain; pendapat kedua–atau tidak sama sekali. Jika anda sudah berfikir tentang alasan mengapa anda tidak boleh, saya rasa anda telah menggariskan dengan jelas keadaan anda.
11. Hanya melakukannya! Bermula sekarang. Ada benar-benar tidak ada kehormatan atau nilai procrastination.

Sehingga masa hadapan, pastikan “hidup atas maksud”,

Ken Keis

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *