Kejatuhan negara-negara ekonomi perintah

Kejatuhan negara-negara ekonomi perintah

Di dunia hari, perintah ekonomi negara, sebaliknya dikenali sebagai merancang ekonomi negara, adalah sangat jarang berlaku. Perintah ekonomi negara adalah salah satu di mana sistem ekonomi dikawal oleh sebuah Kerajaan Persekutuan yang berpusat. Bahawa kerajaan menganggap kuasa ke atas seluruh penduduk.

Dalam jenis ekonomi ini, kerajaan telah menguasai jumlah pengeluaran barangan, produk yang telah ditetapkan serta harga mereka, dan hasil yang diperolehi daripada pengedaran barang-barang tersebut. Ia mengawal pengagihan dan pekerjaan, Kesihatan, kekayaan, memastikan bahawa setiap individu adalah disediakan untuk sama-sama dan mempunyai apa yang diperlukan.

Idea keseluruhan dalam ekonomi yang dirancang adalah untuk menjadi positif bahawa orang-orang yang tinggal di dalamnya mempunyai bekalan barangan yang mencukupi. Ia juga memastikan bahawa harga produk industri adalah munasabah untuk pengilang serta penduduk umum. Dalam berbuat demikian, baki dalam ekonomi dikekalkan, pekerjaan dalam sektor industri pengeluaran pasaran kerja adalah dijamin, dan mengekalkan standard kualiti yang memerlukan kerajaan.

Negara-negara yang beroperasi di bawah struktur ekonomi perintah yang menyokong idea bahawa jenis struktur yang dirancang ini mengekalkan penggunaan sumber yang cekap. Dengan mengawal kadar pengeluaran, kerajaan ini dapat menghapuskan bekalan barangan siap yang melebihi permintaan barang-barang tersebut. Produk, oleh itu, janganlah kamu duduk pada rak-rak Kedai-kedai yang ditelan selepas permintaan mereka itu pergi. Hasilnya, pengeluar tidak mengalami kerugian dengan menjual barangan pada harga yang lebih rendah daripada kos untuk menghasilkan mereka.

Secara teori, idea beroperasi di bawah pelan ekonomi yang dirancang bunyi yang berfaedah. Ia berpendapat bahawa kebajikan ekonomi secara keseluruhan dan bukannya sebagai syarikat-syarikat individu atau orang perseorangan. Ia memberi tumpuan kepada persamaan penduduk secara keseluruhannya. Kerajaan dalam menyediakan penjagaan kesihatan yang sama, pendidikan yang sama dan peluang-peluang pekerjaan, kerja sama dengan gaji, memastikan setiap orang mempunyai makanan dan memastikan tidak ada kemiskinan serta memastikan tidak ada orang yang lebih kaya daripada yang lain. Perintah ekonomi juga sangat stabil dan kekurangan sebarang ancaman inflasi atau kemelesetan secara tiba-tiba.

Terdapat banyak sebab, walaupun, mengapa model ekonomi perintah belum struktur dominan yang digunakan di negara-negara seluruh dunia. Walaupun ia mungkin kedengaran baik dalam teori, jenis sistem ekonomi, seperti mana-mana sistem lain, cacat. Ia tidak memberi sebarang motivasi untuk pertumbuhan antara penduduk.

Dalam struktur ekonomi yang dirancang, individu mempunyai kebebasan yang sangat sedikit. Terdapat tiada peluang untuk memilih laluan kerjaya atau pekerjaan kerana yang ditetapkan untuk individu oleh kerajaan. Mereka tidak mempunyai sebarang kawalan ke atas produk-produk atau barangan yang mereka terima. Dalam jenis model ekonomi ini, tiada seorang pun adalah kurang daripada yang lain, hanya kerana tiada seorang pun yang lebih kaya daripada yang lain. Kerana setiap orang yang menerima pendapatan yang sama, terdapat sedikit motivasi untuk bekerja keras atau memberi tumpuan kepada kualiti kerja. Terdapat peluang-peluang yang ada untuk kemajuan, bonus, atau promosi supaya terdapat tiada insentif untuk melakukan kerja dengan baik.

Di negara-negara seperti Amerika Syarikat, ekonomi perintah yang akan tidak berkembang. Ekonomi jenis ini meletakkan halangan kebebasan individu, dan apa-apa yang meletakkan sekatan kebebasan seseorang tidak akan berlangsung. Terdapat beberapa negara yang ditinggalkan di dunia hari yang menggunakan model ini ekonomi, kerana kerajaan tidak boleh mengawal rakyat, tetapi sebaliknya terdiri orang-orang, dan bagi orang-orang, dan oleh orang-orang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *