Kehilangan sensitiviti zakar selepas pembedahan zakar atau prostat – Tips untuk meningkatkan sensasi

Kehilangan sensitiviti zakar selepas pembedahan zakar atau prostat – Tips untuk meningkatkan sensasi

Selepas pembedahan untuk menangani masalah-masalah seperti zakar melengkung atau bent atau masalah prostat, ia bukanlah sesuatu yang luar biasa untuk lelaki mengalami kerugian sebanyak sensitiviti zakar. Sebagai contoh, dalam posting pada forum Kesihatan lelaki semalam, seorang pesakit yang telah menjalani pembedahan untuk membetulkan zakar bent hilang hampir 100% daripada sensasi di kelenjar; seperti dia letakkan, “anda boleh memotong ia, dan saya akan tidak tahu.”

Apabila sensasi zakar akan berkurangan hingga saat ini, kegiatan seks mungkin kelihatan seperti satu perkara yang sebelum ini. Walau bagaimanapun, dengan sedikit kesabaran, pengetahuan yang sesuai dan penggunaan khusus zakar vitamin dan mineral, banyak laporan lelaki yang sensasi zakar mereka kembali ke normal. Bahagian-bahagian yang berikut menyediakan maklumat mengenai kesan-kesan pembedahan pada sensitiviti zakar; lelaki perlu sentiasa diingat self-diagnosis yang tidak secara umumnya digalakkan, dan ia adalah penting untuk bercakap dengan pakar Urologi yang mengenai isu-isu berterusan zakar yang tidak menyelesaikan dalam tempoh beberapa hari.

Bagaimanakah pembedahan menjejaskan sensitiviti zakar?

Apa-apa pembedahan di bahagian faraj, daripada langkah-langkah pembetulan bagi penyakit Peyronie’s untuk berkhatan, boleh merosakkan rangkaian erogenous saraf yang bertanggungjawab untuk menghantar sensasi sentuhan ke otak. Apabila tisu saraf terganggu, ia boleh mengambil masa bulan ke arah. Menurut Dr. Kevin Pho, regrowing hanya satu inci serat saraf mengambil kira-kira sebulan.

Lain-lain jenis trauma juga boleh mempunyai kesan negatif ke atas zakar sensasi. Zakar patah (yang luar biasa, tetapi mungkin berpunca dari kecederaan semasa seks), sebagai Pelancapan agresif yang baik berterusan, juga boleh membawa kepada kerosakan saraf periferi dan menjejaskan keupayaan untuk merasa sentuhan, panas atau sejuk.

Mengikut kajian pakar perubatan, Terdapat banyak yang boleh dilakukan dari segi terapi ubat-ubatan atau pembedahan untuk membetulkan kehilangan sensasi zakar yang berkaitan dengan kerosakan saraf. Sebaliknya, terdapat bukti-bukti anekdot bahawa ubat semula jadi boleh mempercepatkan pemulihan saraf dan membantu dalam memulihkan sensitiviti zakar.

Lelaki yang mengalami kecederaan traumatik hari ke zakar, kesakitan yang teruk semasa ereksi atau kencing, tempat-tempat yang luar biasa atau lebam atau apa-apa masalah zakar lain yang datang terakhir tiba-tiba ini, perlu mendapatkan perhatian perubatan yang segera.

Bagaimana bahan-bahan semulajadi yang boleh membantu

Sistem saraf, seperti seluruh badan, memerlukan sokongan nutrien yang sepatutnya untuk berfungsi dengan baik. Membina tisu saraf memerlukan kehadiran asid amino seperti acetyl-L-carnitine, yang memainkan peranan dalam pembentukan sel-sel saraf yang baru, serta membantu membaiki reseptor yang rosak.

Sokongan nutrien seperti vitamin A, B5 dan D juga mungkin mempunyai kesan yang positif pada zakar sensasi, kerana mereka cenderung untuk meningkatkan pemulihan keupayaan dan kelajuan penyembuhan badan semulajadi selepas trauma atau prosedur pembedahan. Di samping itu, menjaga zakar well-moisturized dan menghalang pengeringan dari geseran dan keras penggunaan yang berlebihan boleh membantu untuk menggalakkan pembentukan kulit yang lebih lembut, lebih lembut, yang bersifat sentuhan dan rangsangan seksual. Dalam sesetengah kes, walaupun lelaki yang telah hilang sensitiviti zakar akibat berkhatan boleh mengurangkan beberapa kerosakan saraf dan merangsang pertumbuhan tisu saraf yang baru.

Apa yang perlu mencari dalam a crème Kesihatan zakar

Mencari formula Kesihatan zakar yang betul (seperti minyak lelaki 1 lelaki) mengambil masa lebih daripada sekadar sebuah perhentian di farmasi tempatan. A crème zakar harus bebas daripada bahan kimia wangian dan pewarna yang boleh kering dan merengsa kulit, dan mereka harus mengandungi kombinasi vitamin, antioksidan dan lain-lain nutrien penting yang diperlukan untuk menyokong Kesihatan saraf zakar yang betul. Di samping itu, ejen-ejen seperti mentega shea, yang selamat untuk kebanyakan jenis kulit, pelembab semulajadi perlu satu ramuan utama dalam apa-apa Rejimen penjagaan zakar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *