Kehidupan selepas kemoterapi-membantu badan anda pulih selepas kemoterapi

Kehidupan selepas kemoterapi-membantu badan anda pulih selepas kemoterapi

Kemoterapi adalah rawatan yang digunakan untuk merawat kanser dengan memusnahkan sel-sel kanser. Individu yang menjalani rawatan ini perlu menjalani tekanan fizikal dan emosi.

Jenis-jenis kemoterapi untuk kanser bergantung kepada pelbagai faktor seperti Kesihatan umum, jenis-jenis kanser dan juga sama ada kanser itu merebak ke bahagian-bahagian lain badan anda. Kelemahan utama rawatan ini adalah bahawa ia memberi kesan kepada sel-sel sihat dengan sel-sel kanser.

Kesan sampingan kemoterapi yang biasa terdapat jangkitan, anemia, keguguran rambut, loya, keletihan, masalah pembekuan darah, retensi cecair, mulut, tekak masalah, kesan ke atas organ-organ seksual dan gejala-gejala seperti selsema.

Beberapa garis panduan penting yang akan membantu badan anda pulih selepas kemoterapi adalah seperti berikut:

* Anda harus benar-benar berhenti pengambilan alkohol dan rokok. Bahan-bahan berbahaya ini akan mempunyai kesan buruk pada badan anda dan akan meningkatkan risiko mendapat kanser lain.

* Anda perlu pergi untuk kesihatan check-up yang akan membantu doktor untuk menyemak kemajuan rawatan kemoterapi dan juga membincangkan kesan sampingan anda dengan doktor. Rujuk kepada yang pakar atau pakar jika anda mengalami beberapa masalah yang teruk seperti fikir kemerosotan atau kehilangan ingatan.

* Pastikan mengambil diet seimbang dan senaman yang kerap. Anda perlu memilih untuk mengambil jus lobak merah, epal atau halia yang segar sentiasa. Memilih makanan yang lembut semasa kimoterapi. Anda harus mengelakkan pengambilan minuman ringan, makanan dalam tin, makanan goreng dan kopi.

* Anda harus menjaga betul badan anda yang akan membantu anda untuk melindungi diri anda daripada jangkitan dan melemahkan sistem imun. Elakkan datang dalam hubungan dengan individu yang mempunyai selsema atau flu.

* Memilih untuk mengambil multi-vitamin berunding dengan doktor anda.

* Bagi kelonggaran dari tekanan menjalani rawatan ini, anda harus memilih untuk pengantaraan, atau melibatkan diri dalam beberapa hobi seperti menyanyi, bermain muzik atau sukan rekreasi atau permainan.

* Satu lagi pilihan yang cemerlang adalah untuk pergi untuk urutan badan atau terapi pemakanan. Selain itu, anda juga boleh memilih untuk menyertai kumpulan sokongan di kawasan tempatan anda yang akan membantu anda berkongsi perasaan anda. Ia akan membantu mengurangkan tekanan dan meningkatkan sistem imun anda yang seterusnya akan mempercepatkan proses pemulihan.

* Untuk rambut gugur, anda boleh memilih gaya rambut yang baru dan mengambil betul penjagaan rambut anda. Anda harus menggunakan syampu yang ringan dua kali seminggu. Anda harus mengelak daripada straightening rambut dan atau menggunakan pewarna rambut.

Maklumat yang terkandung dalam seksyen ini adalah berguna kerana ia akan membantu dalam proses pemulihan selepas kemoterapi dan meningkatkan peluang hidup kemoterapi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *