Kegunaan arang dan ia sekali gus

Kegunaan arang dan ia sekali gus

Dalam kajian saya dalam talian, saya terjumpa yang sangat menarik isi rumah bahan, iaitu arang, yang mempunyai beberapa kegunaan yang menakjubkan yang saya telah tidak pernah diketahui sebelum. Walaupun lump arang dan arang teraktif tidak sama seperti arang yang anda beli dalam beg untuk kanak, mereka masih dibuat dengan cara yang sama. Arang teraktif adalah satu bentuk karbon arang yang diproses dalam apa-apa cara bahawa ia menjadi sangat berliang dan mampu menyerap toksin berbahaya dan perkara-perkara lain yang digantung di udara dan air, atau yang berada dalam tubuh manusia. Saya selalu mendengar bahawa kebanyakan penapis air menggunakan arang sebagai penapisan, tetapi aku tidak pernah tahu bahawa ada adalah satu bentuk Khas arang arang lump dipanggil yang boleh diaktifkan bagi memberikan penapisan yang maksimum.

Arang Lump bukanlah arang sama yang anda dapatkan dalam beg barbeku arang di kedai runcit tempatan anda. Lump arang dibuat biasanya dari kayu, melalui proses-proses kilat Pemanas, dikenali sebagai pyrolysis, di mana kayu dibakar sangat gigih untuk tempoh yang singkat masa, mengeluarkan hampir semua jejak air dan bahan-bahan lain dan meninggalkan hanya char karbon yang ringan. Lump arang boleh diproses selanjutnya untuk mengaktifkannya, menjadikannya lebih berliang dan mampu menyerap lebih banyak bahan kimia dan bahan-bahan organik. Malah hanya lump keadaan, arang masih menyediakan penapisan yang sangat baik. Sebuah syarikat di Jepun mencipta lump arang daripada kayu oak untuk digunakan mentah, dan sebagai adalah bagi penapisan air. Ia adalah menakjubkan untuk berfikir bahawa anggota badan pokok sekali berkembang kini mampu menyediakan penapisan air sehingga tiga bulan atau menakutkan!

Lump arang adalah amat berguna dalam penapisan air. Tetapi ia juga mempunyai banyak kegunaan yang lebih banyak. Ia adalah menakjubkan untuk menemui bahawa orang telah menggunakan arang lump diaktifkan sebagai tambahan perubatan selama bertahun-tahun sekarang. Dalam bahagian seterusnya, kita akan bercakap tentang bagaimana mengambil arang lump yang diaktifkan boleh membantu mengubati beberapa gejala-gejala yang tidak diingini dalam badan manusia.

Seperti yang kita bahas lebih awal, arang teraktif adalah tidak sama seperti arang yang dibeli di kedai runcit tempatan anda. Jangan makan arang runcit!! Arang teraktif juga boleh dimakan dan juga boleh menyelamatkan nyawa dalam beberapa kes! Hospital telah menggunakan arang teraktif selama bertahun-tahun sebagai satu kaedah kecemasan untuk menyerap racun di mana mangsa sama ada keliru telah dimakan racun atau telah cuba membunuh diri. Arang teraktif menyerap sebatian yang lebih cepat daripada apa-apa lagi dan dalam banyak kes, telah bertanggungjawab untuk menyelamatkan nyawa.

Selain itu walaupun, arang teraktif boleh didapati dalam bentuk pil juga. Walaupun banyak tuntutan itu tidak dikenal pasti, orang yang beriman dalam arang yang diaktifkan perubatan mendakwa bahawa arang boleh menyerap toksin secara tetap dan menggalakkan kesihatan am badan. Sesetengah orang juga telah mendakwa bahawa suplemen arang teraktif mempunyai keupayaan untuk mengurangkan kekembungan jika mereka sedang diambil selepas makan. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa arang teraktif benar-benar menyerap lemak dan kolesterol, dan oleh itu boleh menjadi aset yang utama untuk memerangi penyakit jantung.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *